Editoriale

Cum arată Înțelepciunea

Foto von Ben White auf Unsplash

Când ajungem în dreptul Proverbului 31 și începem să citim despre o soție cu un caracter nobil, sună de parcă am întâlnit un super erou. Această femeie este prezentată ca fiind statornică, harnică, pregătită, ajutătoare, gospodină, înțeleaptă și cu frică de Dumnezeu. Tot ce face ea pare să fie fără pată și ar fi greu de imaginat să trăiești la standardul acesta.

Nimeni în afara lui Isus nu a trăit o astfel de viață perfectă. Dar Proverbul 31 nu încearcă să demonstreze că cineva trebuie să performeze la nivelul de super erou. Deși este descrisă o soție, acest capitol oferă tuturor o descriere a ceea ce înseamnă aplicarea înțelepciunii în viețile noastre. Aici sunt trei pași prin care oricine poate întrupa caracteristicile prezentate în Proverbe 31.

Muncește din greu
„Ea caută lână și in și lucrează cu plăcere, cu mâinile ei.”
Proverbe 31:13 NTR

Noi nu putem să lucrăm pentru obținerea salvării. Salvarea este un dar de la Dumnezeu pe care îl putem accepta sau refuza. Însă, munca din greu este un răspuns natural care arată recunoștința și mulțumirile noastre pentru tot ceea ce Dumnezeu a făcut pentru noi. Noi muncim din greu făcând lucrurile pentru care Dumnezeu ne-a creat, aducând glorie Lui.

Fii generos
„Ea își deschide palma pentru cel sărac și își întinde mâinile către cel nevoiaș.”
Proverbe 31:20 NTR

O persoană înțeleaptă este capabilă să observe nevoile altora și să se îngrijească de ele. El sau ea își întinde mână intenționat pentru a oferi asistență celor în nevoie. Suntem generoși prin timpul, resursele și cadourile noastre cu cei din jur deoarece toate ne-au fost oferite de Dumnezeu.

Fii pregătit
„Puterea și cinstea sunt îmbrăcămintea ei și râde de ziua de mâine. Ea își deschide gura cu înțelepciune, iar pe limba ei sunt învățături plăcute.”
Proverbe 31:25-26 NTR

Atunci când ne îndreptăm înțelept resursele noastre și ne încredem în Dumnezeu când vine vorba de rezultate, noi putem aborda viitorul cu încredere și entuziasm, împărtășind ceea ce am învățat cu cei din jur.

Teme-te de Dumnezeu
„Farmecul este înșelător și frumusețea este deșartă,
dar femeia care se teme de Domnul va fi lăudată.”
Proverbe 31:30 NTR

Frica poate avea conotații negative. Dar în vechiul testament, frica este des asociată cu punerea deoparte a voinței proprii cu scopul de a urma poruncile lui Dumnezeu. Frica de Dumnezeu este începutul înțelepciunii, iar o persoană înțeleaptă caută să se supună Domnului în tot ceea ce face.

Dumnezeu nu se așteaptă să fim mai mult decât oameni. El înțelege limitările noastre și ne oferă har în schimbul slăbiciunilor noastre. Însă, El speră că noi vom căuta și aplica înțelepciunea în viețile noastre astfel încât să-L cunoaștem la un nivel intim. Atunci când fiecare dintre noi se angajează în căutarea înțelepciunii lui Dumnezeu, vom începe șă afișăm trăsăturile găsite în Proverbe 31.

Astăzi, ia-ți puțin din timp pentru a-L ruga pe Dumnezeu șă-ți descopere domeniile în care ai putea crește în înțelepciune. Dă-i voie Lui să îți transforme caracterul pentru a fi glorificat prin viața ta.

sursa: yourversion (Bible)

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button