Stiri

Vietnam elibereaza doi activisti intemnitati, care au legaturi religioase

22f27462-e311-4710-bbf7-dc25db0b4330Luni, autoritatile vietnameze au eliberat doi activisti care si-au incheiat termenul de intemnitare pe care l-au primit in urma unui statut definit vag si folosit de autoritati pentru represiunea asupra celor care sunt critici din singurul partid comunist al statului.

Paulus Le Van Son , un blogger catolic, si Nguyen Van Oai, un activist protestant cu drepturi sociale au fost condamnati la inchisoare pentru 4 ani si alti 4 ani de proba pentru ca au incercat sa rastoarne guvernul sau pentru aderarea oraganizatilor cu „scopul” de a face acest lucru in conformitate cu Articolul 79 din Codul Penal Vietnam.

Ei au fost arestati in luna august, anul 2011, ca fiind parte a unei represiuni asupra activistilor care au legaturi cu oraganizatiile religioase. Cei doi au fost retinuti fara mandate si au avut acces limitat la reprezentarea juridica.

Van Oai a spus serviciului RFA vietnamez ca in urma cu 4 sau 5 luni in urma, personalul de securitate l-a sfatuit sa pledeze vinovat pentru a primi indulgenta, dar el nu a pledat. Peste o luna, ei i-au sugerat sa scrie o marturisire, dar a refuzat.

„In 1 august dupa amiaza, m-au chemat sa fac niste documente ca asa sa fiu eliberat, insa nu am semnat formularul,” a mentionat acesta. ” Dupa a doua zi ar fi trebuit sa merg acasa, dar ei au continuat sa ma cheme sa lucrez mai mult de 10 ore plus ca mi-au spus ca inca nu am fost eliberat.”

Insa, mai tarziu in acea zi, autoritatile l-au pus intr-o masina si l-au tot plimbat cateva ore pana sa il elibereze, a spus acesta. Le Van Son a spus serviciului RFA ca a fost eliberat in aceiasi zi si a fost salutat de oamenii din Hanoi si din provincia Vinh in Nghe An.

Alti doi activisti din grup au fost arestati in 2011- Dang Xuan Dieu si Ho Duc Hoa servesc cele mai lungi sentinte, de 13 ani.

Articol tradus cu permisiune de pe www.rfa.org pentru TotalSchimbat.ro

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button