Articole

Poate fi luata Biblia in serios din punct de vedere stiintific?

Poate fi luata Biblia in serios din punct de vedere stiintific, din moment ce intrebuinteaza conceptii antice despre lume care sunt de mult depasite?

Biblia nu intrebuinteaza deloc conceptii antice. Este invers: Teologia liberala introduce in interpretarea textelor biblice inchipuirile orientului antic. Cu o asemenea conceptie atribuita pe nedrept Bibliei lucreaza A. Lapple, cand ii priveste aparitia ei ca pe un rezultat al vointei pur omenesti: “Despre pamint se credea ca este un disc rotund si plat. El ocupa punctul central al creatiei si e inconjurat de apele de jos, masa de apa sau oceanul primar. Deasupra discului pamintului se intinde ca un acoperis bolta cereasca, de care stint fixate ca niste lampi soarele, luna si stelele. Deasupra boltii ceresti se afla, apele de sus, care prin ferestre sau ecluze pot tisni ca ploaie pe pamint”  Doar cateva versete din Biblie sunt de-ajuns ca sa anuleze asemenea puncte de vedere preconcepute si sa arate cit de fidele adevarului erau afirmatiile biblice, mult inainte de a se fi cunoscut si demonstrat forma pamintului: In lov 26:7 citim: “El intinde miazanoaptea asupra golului, si spinzura pamintul pe nimic”. Pamintul nu inoata nici intr-un ocean primar, nici nu e asezat pe un suport tare, ci pluteste liber intr-un vid care il inconjoara. Biblia se exprima si despre forma pamintului in referiri directe si indirecte, desi nu acesta este mesajul de baza: “EI sade deasupra cercului (ebr. chug = cerc sau sfera) pamintului” (ls.40:22). Forma sferica a pamintului este exprimata clar si in textele referitoare la revenirea lui Isus. Deoarece Domnul Se va arata dintr-o data (Mt.24: 27) si vizibil in acelasi timp pentru toti oamenii (Ap.l :7), la venirea Sa, pentru o jumatate din omenire va fi zi si pentru cealalta va fi noapte, ceea ce exprima textul din Luca 17:34,36 ca efect secundar: “In noaptea aceea, vor fi intr-un singur pat; unul va fi luat si altul va fi lasat. Doi barbati vor fi la cimp: unul va fi luat si celalalt va fi lasat”. Situatia simultana pe pamint de zi si noapte este marcata de munca cimpului, respectiv de odihna de noapte, si depinde doar de pozitia de pe pamintul aflat in rotatie pe care tocmai se afla cineva, pentru ca pe un pamant care nu se roteste este imposibil ca sa fie noapte si zii in acelasi timp. Si Zaharia (14:7) adevereste venirea Domnului nu in felul cum gindeau contemporanii lui, ci conform realitatii: “Va fi o zi [data] deosebita, cunoscuta de Domnul, nu va fi nici zi, nici noapte [atunci ziua si noaptea vor fi desfiintate]; dar spre seara se va arata lumina”.

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button