Adolescenti

Sentimente neîmpărtăşite sau relaţii eşuate (II)

inima frantaÎn articolul anterior (link) am vorbit despre două cauze ale eşecului în relaţii şi ale sentimentelor neîmpărtăşite: faptul că nu este vremea prielnică pentru a intra într-o relaţie, precum şi mesajul realităţii, că persoana din faţa noastră nu este potrivită pentru a avea o relaţie serioasă. Vom continua abordarea fenomentului atât de des întâlnit în rândul tinerilor.

3. Există o înţelegere greşită a relaţiei amicale
În ziua de azi există suflete care nu ştiu să facă diferenţa între o simplă relaţie de prietenie şi pasiunea care ne conduce spre o relaţie în vederea căsătoriei. Acest lucru se întâmplă atunci când în noi există o dorinţă aprinsă de a fi acceptaţi şi apreciaţi. Dragi cititori, pentru că cineva este amabil şi te bagă în seamă, îţi ţine uşa deschisă ca să intri într-o clădire (aici valabil fetelor), pentru că îţi zâmbeşte când te salută, asta nu înseamnă neapărat că te place! Noi, fetele, tindem să fim foarte uşor învăluite în această naivitate. Iar când încep să încolţească în noi speranţe fără temei, tot noi suntem cele care suferim (inutil, zic eu) şi spunem: “De ce a trebuit să mi se întâmple tocmai mie asta?” Nu zic că băieţii nu au şi ei partea lor de vină; vreau să punctez un lucru important: trebuie să ne controlăm pornirile inimii! Biblia spune că inima este nespus de înşelătoare. E bine să fim responsabili de noi înşine şi să nu cădem atât de uşor la un test atât de mic. Extrema este următoarea: începem să dispreţuim pe cei de sex opus, lăsându-l pe diavol să se folosească de comportamentul nostru. Nu zic să nu mai saluţi pe nimeni; îţi zic să-ţi stabileşti în inimă limitele unei relaţii amicable cu cei din jur! Mai mult decât dorinţa noastră de a fi acceptaţi, există nevoia de împlinire. Împletind naivitatea cu neîmplinirea sufletului nostru, vom avea un rezultat pe măsură: o fericire care va dura puţin, iar apoi se va dizolva exact aşa cum a venit. Dragilor, adevărata împlinire nu o găsim în relaţii. Fericirea o aflăm doar atunci când ne abandonăm cu disperare în braţele lui Isus. El este Cel care ne poate satisface cel mai bine nevoile. El este un Dumnezeu desăvârşit. Dacă simţi că tinzi să îţi găseşti împlinirea într-un om, îţi spun sincer că ai luat-o pe căi greşite. Găseşte-ţi odihna în Cristos şi te asigur că El va purta de grijă în privinţa viitorului tău!

4. Pustia: apropierea de Dumnezeu
Dumnezeu alege perioade în care ne modelează şi vrea să ne înveţe lecţii de viaţă. Iar aceste lecţii nu le putem învăţa decât pe propria piele. Poate există un domeniu deficitar în viaţa ta, poate că El vrea printr-o relaţie eşuată sau iubire neîmpărtăşită să te înveţe ceva ce înainte nu ştiai sau nu înţelegeai. Sunt dureroase aceste răni, dar eu zic că merită să Îl lăsăm să Îşi facă lucrarea în vieţile noastre. Doar aşa vom putea avea o minte sănătoasă cu care să gândim într-un mod corect, după voia Sa. Dacă Scriptura spune că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce-L iubesc pe Dumnezeu, atunci crede asta! Însă problema e aici. Noi nu vedem nimic bun în experienţa noastră şi tindem să ne adâncim în suferinţă. Pe de altă parte, Isus abia aşteaptă să ne lege rănile. Pentru o victorie în situaţia ta, roagă-L pe Dumnezeu să îţi arate lucrul pe care trebuie să îl înveţi, altfel “istoria” se va repeta. O vei da în bară din nou în exact aceleaşi circumstanţe şi nu vei vedea nicicum rădăcina problemei.

5. Disperarea că niciodată nu mă voi căsători
Există foarte multe personae care se confruntă cu această problemă. Presiunea din familie cum că, dacă treci de douăzeci de ani şi nu ai iubit, rămâi fată bătrână. Nimic mai fals! La Dumnezeu nu există o vârstă de căsătorie fixă. El a hotărât un timp, însă fiecare trebuie să aşteptăm vremea. Această disperare ne face să cedăm uşor în faţa primului venit şi tindem să ne vindem uşor spunând “acum sau niciodată”. Astfel luăm iniţiativa de a ne face remarcate “în mulţime”, tindem să forţăm nota crezând că va ieşi ceva. Eu nu pot să-ţi promit că peste câteva luni îţi vei întâlni alesul/aleasa, dar vreau să ai încredere în planurile Sale. Poate că aici Dumnezeu vrea să ne testeze credincioşia faţă de El. Eu nu cunosc planurile Lui pentru nimeni, dar cred că El a pus pe cineva deoparte pentru fiecare dintre noi. Trebuie doar să avem încredere în El: “Orice lucru El îl face frumos la vremea lui” (Eclesiastul 3:11). Nu încerca să-ţi scrii tu povestea de dragoste! Lasă-L pe Cristos să o facă! Va merita!

Acum, că ai văzut cauzele eşecului în sentimente, doresc să-ţi adresez o întrebare: de ce doreşti să ai iubit/ă? Pentru slava lui Dumnezeu, în drumul care-ţi stă în faţă, sau pentru o împlinire egoistă care, oricum, nu va fi deplină?

„Cea mai bună cale de a găsi un bărbat cu adevărat zidit pe Hristos este să încetezi să mai cauţi unul şi, în schimb, să-ţi reverşi tot timpul şi toată energia în relaţia cu Isus Hristos.” Leslie Ludy

Trimis de Ioana Heredea, pentru Total Schimbat

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button