AdolescentiEditoriale

Sentimente neîmpărtăşite sau relaţii eşuate (I)

inima-frantaTinereţea îşi face apariţia cu trăirile sale în vieţile multor tineri, dar partea cea mai zdruncinătoare este tocmai eşecul în dragoste. Ştiu că fiecare dintre noi visăm cu ardoare să trăim o poveste de dragoste, iar faptul în sine nu este ceva rău. Totuşi, anumite alegeri din vieţile noastre nu fac altceva decât să ne provoace răni, aşteptări care nu corespund, inimi zdrobite, dispreţ faţă de sexul opus sau chiar răzbunare. Suntem atât de preocupaţi în a ne linge rănile încât nu vedem că rana ne-am făcut-o tocmai noi. Da, ai citit bine. Uneori nevegherea sau neînţelegerea anumitor lucruri privind relaţiile ne conduc spre o direcţie greşită, chiar cu riscul de a-L învinovăţi pe Dumnezeu pentru ceea ce ni se întâmplă. Pentru a preveni astfel de situaţii, doresc să aştern câteva gânduri despre fenomenul sentimentelor neîmpărtăşite şi al relaţiilor eşuate.

1. Nu este vremea să ai o relaţie
Am tinde să spunem că suntem pregătiţi pentru o relaţie. Eh, avem şi noi o vârstă şi aşteptări pe măsură. O relaţie presupune pregătire pentru căsătorie. Te-ai gândit vreodată cu seriozitate ce înseamnă a începe o relaţie care să ducă la căsătorie? Înţelegi deplin că perioada premaritală presupune pregătiri pentru slujire? Ca viitor(oare) soţ(ie), eşti pregătit(ă) să păşeşti pe acest drum necunoscut? A începe o viaţă nouă alături de un partener presupune o serie de responsabilităţi de care tindem să fugim. Da, viaţa nu este roz după ce intri pe noul drum. Doresc să îţi spun ceva: dacă la orizont nu se iveşte nimic, este pentru că Dumnezeu are un timp anume pentru fiecare. Noi putem să ne rugăm pentru viitorul nostru şi să Îi cerem să ne pregătească pentru viaţa de slujire care va urma.

2. El nu este alesul/ Ea nu este aleasa
De foarte multe ori tinerii sunt în relaţii nepotrivite; fie că persoana opusă este din biserică sau nu. Cred cu tărie că fiecare tânăr(ă) are un standard pentru viitorul partener de viaţă. Întâlnim o persoană şi repede apelăm la standardul nostru, analizând aspectele vieţii sale, ba chiar tinzând să şi asociem coincidenţe pasiunii noastre de moment. Şi spunem: „Poate e el/ea, poate nu e”. Sau…cu o îndrăzneală riscantă afirmăm „El/ea e”. Şi după puţină vreme constatăm realitatea usturătoare. Acel Făt-Frumos pe care l-am împodobit exagerat cu calităţile standardului nostru îşi dă jos masca şi…vedem un străin. Există o vorbă: „Ajungi să cunoşti un om după ce petreci cinci minute cu el”. Şi există un adevăr în asta. Dacă ai un ochi bine format şi eşti echilibrat, vei putea observa încă de la început care sunt calităţile şi defectele unui om. Cum poţi face asta? Analizează în taină: comportamentul său faţă de aproapele său, reacţiile bruşte în situaţii critice. Dacă ceri înţelepciune de la Cristos, eu nu cred că El nu-ţi va dezvălui adevărata faţă a omului cu care stai de vorbă. Iar pentru că de data asta ai fost trasă în capcană, nu te grăbi să te arunci în braţele primului venit! Este ca şi cum ai arunca pe jos un pahar: deşi este de materie dură, de sticlă, asta nu înseamnă că nu se va sparge. Cântăreşte bine lucrurile înainte de a face pasul decisiv! Trebuie să gândim cu mintea în această perioadă care încearcă să ne orbească din cauza sentimentelor pe care le nutrim. Dacă inima ţi s-a legat de cineva şi vezi că aşteptările tale nu corespund cu ceea ce îţi oferă realitatea, e timpul să revii cu picioarele pe pământ. El/ea nu este pentru tine!

Va urma… (partea a II-a)

Trimis de Ioana Heredea, pentru Total Schimbat

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button