BisericaPersecutiiRugaciune

Republica Democrată Congo: 50 de creștini uciși în martie

Ce ajutor rămâne creștinilor în fața agendei de expansiune a islamistilor?

(Open Doors, Kelkheim) – Cel puțin 50 de creștini au fost uciși în martie 2024 în atacurile miliției islamiste extremiste ADF. Alți creștini au fost răniți sau răpiți. Atacurile au avut loc în provincia Nord-Kivu din estul Republicii Democratice Congo (RDC). Acolo, miliția își propune să înființeze un califat și, de ani de zile, acționează brutal împotriva creștinilor. Numai rugăciunea ar putea ajuta în fața violenței continue, a declarat un lider al bisericii pentru Open Doors.

Atacuri repetate, cel puțin 50 de morți

Atacurile din luna trecută au avut loc în și în jurul orașului Beni. În noaptea de 1 martie, în localitatea Ngite-Mavivi, doi creștini au fost înjunghiați de luptătorii „Allied Democratic Forces“ (ADF) și alți creștini au fost răniți. La doar câteva zile mai târziu, pe 5 martie, cel puțin nouă creștini au fost uciși în satul Vemba-Kinyamusehe. Organizația civilă locală „Convention pour le respect des droits de l’homme“ (CRDH) a subliniat că școlile și centrele de sănătate din zonă rămân închise din cauza atacurilor continue din ianuarie 2024.

Atacurile din martie au afectat cel mai mult Mulekera, un district administrativ al orașului Beni. Luptătorii ADF au ucis acolo în luna trecută cel puțin 39 de creștini: într-un atac pe 17 martie, trei creștini au fost uciși, alții fiind răpiți. Pe 23 martie, luptătorii ADF au jefuit casele creștinilor, au dat foc și au ucis un creștin. Într-un alt atac, în Duminica Floriilor, pe 24 martie, au fost uciși cel puțin 13 creștini. Atacatorii au incendiat, de asemenea, aproximativ o duzină de case. În ziua următoare, au fost descoperite cadavrele altor 22 de creștini în tufișuri.

Pe 26 martie, luptătorii ADF au atacat satul Mulwa. Au răpit un număr încă neconfirmat de creștini.

Situația de securitate este dezastruoasă de ani de zile

ADF este una dintre cele peste 100 de grupări înarmate din estul RDC. Situația de acolo este descrisă de UNHCR ca „una dintre cele mai complexe crize umanitare din lume“. Deși majoritatea grupurilor urmăresc în principal obiective economice sau etnice, ADF s-a aliat cu „Statul Islamic Provincia Africa Centrală“. Scopul lor este să înființeze un califat în estul RDC și în Uganda vecină. Luptătorii islamici extremiști acționează cu brutalitate extremă împotriva creștinilor. În raportul Indexului Mondial al Persecuției 2024, în RDC au fost ucisi cel puțin 261 de creștini din cauza credinței lor (1 octombrie 2022 – 30 septembrie 2023). Astfel, după Nigeria, RDC este țara cu cel mai mare număr de creștini uciși. Atacurile recente și seria de atacuri din ianuarie 2024 arată că nu se preconizează o îmbunătățire a situației. „Avem nevoie de rugăciunile întregii comunități creștine mondiale, pentru că nimic altceva nu [mai] ajută“, spune Pastorul Kambale, pastor al unei congregații din alianța bisericească CECA 20 în Mangina, Nord-Kivu, și partener local al Open Doors.

În ultimii ani, guvernul nu a reușit să asigure pacea în regiune. La 1 aprilie 2024, Judith Suminwa Tuluka a fost numită noua prim-ministră. Într-un discurs la televiziunea națională, a promis că va lucra pentru „pace și dezvoltare“, conform Deutsche Welle.

Jo Newhouse*, purtătoarea de cuvânt a serviciului Open Doors în Africa Subsahariană, comentează situația de securitate din estul RDC: „Dimensiunea atacurilor ADF continue asupra comunităților creștine este îngrozitoare. […] Mii de oameni sunt expulzați din casele lor, de pe pământurile și mijloacele lor de subzistență. Facem apel la comunitatea internațională să facă tot ce-i stă în putere pentru a asigura că guvernul RDC protejează în mod fidel și transparent toate comunitățile afectate și că persoanele strămutate primesc ajutorul de care au nevoie în aceste circumstanțe.“

*Nume schimbat

Tradus de la sursa: Open Doors Deutschland

Vă rugăm să vă rugați pentru creștinii din RDC: Rugați-vă pentru sfârșitul violenței și pentru protecție împotriva atacurilor. Rugați-vă pentru eliberarea celor răpiți. Rugați-vă pentru familiile creștinilor uciși, ca să găsească mângâiere. Cereți lui Isus de asemenea să aducă vindecare interioară tuturor celor traumatizați de violență. Rugați-vă ca Isus Cristos să se reveleze extremiștilor islamici ca Dumnezeu și Salvator și ca mulți dintre ei să înceapă să îl urmeze pe Isus. Rugați-vă pentru noua prim-ministră și guvernul ei pentru înțelepciune și hotărâre în stabilirea păcii în estul RDC.

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button