Sanatate

O igienă corectă

de Alvin Mast

Într-un „atlas” al bacteriilor care trăiesc înăuntrul  și în afara trupului uman „se scrie” despre faptul că mâinile, picioarele și braţele omului conţin o adevărată armată de microbi. Folosind tehnologii sofisticate de identificare a genelor, oamenii de știinţă au stabilit tipuri specifice de bacterii precum și mediul în care trăiesc – înăuntrul sau în exteriorul corpului uman. Au găsit o largă varietate de bacterii în diferite părţi ale corpului. Au mai descoperit că grupurile bacteriene diferă de la persoană la persoană, și fiecare individ are varietatea lui „personalizată” de microorganisme. „Am știut întotdeauna că în noi  și pe noi există microbi”, a spus autorul Noah Fierer, un profesor asistent de ecologie bacteriologică de la Universitatea din Colorado, Boulder. „Dar nu am fost întotdeauna în stare să îi izolăm și să-i diferenţiem unul de altul. Dar, cu aceste noi tehnici, acum putem.”

Așadar, care sunt cele mai frecvente locuri în care se ascund bacteriile? Potrivit cercetării, se pare că ei preferă intestinele (nu-i nicio surpriză!), braţele, palmele, degetele arătătoare, partea din spate a genunchilor și tălpile picioarelor. Cel puţin, aici se stabilesc cele mai diverse și prospere colonii (HealthDay News, ScoutNews LLC, 1 noiembrie 2009). Când tușești sau strănuţi, elimini în aer mici picături pline de germeni. Așa se transmite de obicei răceala sau gripa. Poţi să oprești răspândirea germenilor dacă:

  1. Îţi acoperi gura și nasul când strănuţi sau tușești;
  2. Îţi speli frecvent mâinile – întotdeauna înainte să mănânci sau să pregătești hrana, sau după ce ai folosit toaleta sau ai schimbat un scutec;
  3. Eviţi să-ţi atingi ochii, nasul sau gura.

Spălatul pe mâini este o metodă dintre cele mai eficiente care împiedică îmbolnăvirea, dar, din nefericire, ignorată. Săpunul și apa funcţionează foarte bine în uciderea germenilor. Spală-te timp de cel puţin 15 secunde! Şerveţelele umede sau gelurile antibacteriene sunt, de asemenea, eficiente (Preluat de pe site-ul guvernului SUA).

Menţinerea unui standard ridicat de practicare a igienei personale este unul dintre cele mai eficiente căi de evitare a infecţiilor și de menţinere a unui sistem imunitar puternic. Bunul simţ ne îndeamnă să ne spălăm des. Unul dintre primele lucruri pe care îl fac când mă întorc de la biserică este să mă spăl pe mâini cu săpun și apă cât mai fierbinte. Gândește-te cu câte persoane ai dat mâna! Unii se poate să fi strănutat în mână și astfel există posibilitatea să te îmbolnăvești. Spală-te des pe mâini! Păstrează-le curate nu doar pentru tine, ci și pentru ceilalţi! Spală-te pe mâini când ieși din baie! Poţi să împiedici îmbolnăvirea dacă practici o igienă corectă a băii. În Deuteronom 23:12, 13, Dumnezeu le-a poruncit israeliţilor să depoziteze gunoiul în afara zonelor de locuit și să-l îngroape. Dumnezeu i-a descoperit poporului Său ales faptul că bolile se răspândesc prin gunoi. Dar maladiile care se pot răspândi prin gunoiul neacoperit pot fi răspândite și prin mâinile nespălate. Ţi-ar plăcea ca cineva care a ieșit din baie și nu s-a spălat pe mâini să vină să dea mâna cu tine sau să-ţi ofere mâncare? Regula de aur ar trebui aplicată și în acest domeniu, așa cum trebuie aplicată în toate aspectele vieţii.

Israeliţilor li s-au dat instrucţiuni specifice în caz de plagă. Dacă lepra se răspândea pe haine  și era gravă, hainele trebuiau arse. Dacă nu era gravă, hainele trebuiau să fie spălate de mai multe ori. Curăţenia era de o importanţă majoră (Leviticul 13:47- 59). Dumnezeu știa că dacă israeliţii nu se îngrijeau cum se cuvine de ei înșiși  și de hainele lor, boala se răspândea cu repeziciune în comunitate. Chiar și obiectele atinse de o persoană infectată trebuiau spălate. Ca să eviţi bolile, spală-ţi hainele cu un săpun bun! Spală-ţi săptămânal lenjeria de pat! Lenjeria va fi curată și tu te vei simţi bine când mergi la culcare!

Probabil că banii reprezintă unul din cele mai murdare lucruri care trec prin mâinile noastre, și aceasta și pentru faptul că circulă așa frecvent. Niciodată nu vom ști cât de murdare au fost mâinile care au atins banii pe care noi i-am primit. Acesta este un motiv suficient ca să ne spălăm pe mâini. Studiile arată că baia ne va feri de boli.

Fă baie frecvent! Ca urmare, vom fi mai sănătoși și vom mirosi mai frumos, așa cum cere norma socială.

Nu folosi cana și tacâmul altcuiva! Germenii se împrăștie foarte ușor. Fiecare ar trebui să aibă tacâmul lui. Ar trebui să servim fiecare fel de mâncare cu altă lingură. Când îţi pui mâncare, nu atinge farfuria cu lingura! Nu folosi niciodată tacâmul tău să cureţi mâncarea din recipientul din care servesc și ceilalţi! La fel este și cu o sticlă sau un borcan. Nu este igienic să bei din sticlă sau din borcan. Toarnă-ţi băutura în cana sau paharul tău! Când iei o sticlă sau un borcan, ai grijă să nu le prinzi de gură, ci prinde-le de mijloc, pentru ca atunci când torni conţinutul, lichidul să nu atingă locul pe care l-ai atins!

Spală vasele când ai terminat de servit masa! Folosește apă fierbinte și un detergent bun și spală-le bine! Nu muia vasele în apa cu săpun, ci freacă-le cu un burete de vase până sunt curate. Apoi clătește-le cu apă curată înainte de a le usca!

Am fost odată într-o casă unde oamenii erau foarte săraci. Primul lucru care m-a impresionat era curăţenia din micul lor cămin. Nu erau prea multe lucruri personale sau mobilă. Dar ce curată era acea casă! Pe masă era așezată o faţă de masă imaculată. Erau puţine scaune, dar erau frumoase  și curate. Podeaua era măturată  și  ștearsă. Dar am fost și într-o altă casă unde locuiau niște oameni foarte săraci, iar casa era mizerabilă. Cutiile cu lucrurile personale erau în dezordine. Podeaua părea că nu a fost niciodată măturată, iar în colţuri vedeai coji de cartofi. În chiuvetă erau mormane de vase. Nu contează cât de săracă este o persoană; se poate ocupa de curăţenia personală. Sărăcia nu este o scuză să nu te îngrijești. În general, se poate găsi suficientă apă să faci baie și o mătură să mături.

Evlavia implică să ai o igienă corectă. Evlavia ne cere să nu împrăștiem nimic care ar putea dăuna altora. Când neglijăm să respectăm o igienă cuvenită, putem răspândi bacterii altor persoane care au un sistem imunitar slab și, astfel, îi îmbolnăvim – poate chiar le cauzăm moartea. Dacă atunci când ignorăm igiena nu ne gândim la propria persoană, măcar să ne gândim la ceilalţi! Haideţi să punem în practică regula de aur: „Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel; căci în aceasta este cuprinsă Legea şi Prorocii” (Matei 7:12)!

Noi suntem la o depărtare de mii de ani de părinţii noștri Adam și Eva, concepuţi să fie desăvârșiţi  și am pierdut „genele perfecte” cu care au fost creaţi. Astăzi avem mai multe boli decât aveau ei. Noi, creștinii, suntem templul lui Dumnezeu. El vrea ca noi să ne îngrijim de trupul nostru. Este imperativ ca templul să fie spălat, îngrijit și respectat din punct de vedere spiritual. Tot astfel, este imperativ ca trupul nostru fizic să fie îngrijit, pentru că sufletul locuiește în el. Isus a spus: „Voi sunteţi curaţi…” Ne curăţim „prin Cuvânt”. Ne curăţim în interior prin citirea și umplerea cu Cuvântul lui Dumnezeu și prin Duhul Sfânt.

În primul rând, trebuie să ne îngrijim de suflet. Toţi am păcătuit și suntem lipsiţi de slava lui Dumnezeu. De aceea, Dumnezeu L-a trimis pe singurul Său Fiu, pentru ca cei ce cred în El să nu piară, ci să aibă viaţă veșnică. Prioritatea numărul unu a vieţii este să ascultăm de învăţătura sănătoasă (Tit 2) și să ne zidim sufletește pe credinţa noastră preasfântă (Iuda 1:20, 21). Când avem grijă de sufletul nostru, dar neglijăm trupul fizic, este ca și cum am șterge de praf mobila în timp ce casa a luat foc.

Chiar dacă e necesar să practicăm o igienă corectă, trebuie să avem grijă să nu iubim și să facem din trupul nostru un idol. Noi putem să folosim orice precauţie împotriva bolilor contagioase, însă Dumnezeu rămâne suveran  și poate îngădui o boală spre curăţirea noastră. Chiar dacă Israel avea reguli corecte de igienă, totuși, din cauza răzvrătirii lor, Dumnezeu i-a trecut uneori prin boală. Ne îngrijim în primul rând de suflet, ne curăţăm interiorul  și apoi dăm atenţie  și exteriorului. Așa cum nu există nicio scuză ca să nu ne ocupăm de sufletul nostru, tot astfel nu există niciodată vreo scuză ca să nu acordăm atenţie trupului.

Articol preluat din Revista Sămânţa Adevărului, iulie 2012

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button