Articole

Nu merită să faci compromis pentru orice prieten

Banuiesc ca multi dintre voi cunoasteti proverbul: “Spune-mi cu cine esti prieten, ca sa-ti spun cine esti”.  Vi se potriveste? Duminica seara s-a vorbit la biserica si despre prietenie, si-am zis ca ar fi interesant sa scriu un articol despre asta.

In primul rand, as dori sa dau definitia cuvantului „prietenie”. Dictionarul limbii romane defineste astfel prietenia: “Prietenia este un sentiment de stima, de simpatie, de respect, de atasament reciproc care leaga doua persoane; este legatura care se stabileste intre persoane pe baza acestor sentimente; este legatura intre grupuri sociale, intre popoare, intre tari,  bazata pe aspiratii, nazuinte, interese comune.

Cu totii cred ca avem prieteni. Cine are unul, cine are doi si este cine are o multime. Sunt aceste persoane prieteni adevarati? Mda, in ziua de azi e usor sa spui ca X ti-e prieten si Y la fel, dar de la a spune pana la a fi este cale lunga. Iti dai seama cand cineva iti este prieten atunci cand acesta te duce pe calea cea buna, nu te indeamna la fapte rele si nu se foloseste de tine, ca mai apoi, acuzat fiind de altii, sa te poata trage si pe tine alaturi de el. Uneori, pentru a avea prieteni, trebuie sa te compromiti, sa iti uiti principiile stabilite doar ca sa poti fi acceptat intr-un grup.

Un exemplu dezbatut cu tinerii a fost ca foarte multi fac compromisuri doar sa fie acceptati si ei, sa fie bagati in seama. Dati-mi voie sa va spun ca ori de cate ori faceti un compromis, va legati o piatra de gat, ceea ce face ca calatoria voastra catre cer sa fie tot mai obositoare. Apar remuscari, pareri de rau, ganduri negre, dorinta de a muri. Da, pentru ca atunci cand faci ceva ce stii ca e gresit, dar spui ca tu vei putea detine controlul, si ajungi intr-un final sa-l pierzi, te simti murdar, fara cale de intoarcere si-ti doresti sa mori, considerand ca e singura cale de salvare. Adevarat este ca nu exista cale de intoarcere. Greseala facuta ramane facuta, dar poti face ceva, sa inveti si sa fii o marturie pentru altii care vor sa se avante in cursa catre moarte. Tu poti fi un prieten bun spunandu-le ce ai patit tu si ca ei nu vor fi o exceptie daca vor face la fel.

Nu cauta prieteni adevarati pentru ca nu vei gasi prea usor! Acestia sunt rari si o binecuvantare de la Domnul. Incepe prin a fi tu un prieten adevarat, sincer, care sa ajuti, care sa ierti si sa nu-i tragi si pe altii dupa tine in groapa! Nu face compromisuri ca sa fii acceptat! Fii ceea ce esti, si nu o copie xeroxata! Prietenii adevarati te accepta pentru ceea ce esti.

Anturajul din care faci parte va spune cine esti tu cu adevarat!

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button