Meditatii

Ce plantezi, aceea culegi!

Un bogat om de afaceri creștin a decis că este timpul să-și lase un succesor la comanda companiei sale. În loc de a se orienta spre unul din directorii firmei sau copiii săi, el a decis să încerce ceva deosebit.
Într-o zi şi-a convocat tot executivul, care era format din tineri, şi le-a spus:
– Dragii mei, a sosit timpul să-mi numesc un înlocuitor la conducerea companiei, în calitate de manager general (CEO). Aşa că decizia mea este ca unul din voi să ocupe acest post.
Toţi au rămas şocaţi, în timp ce şeful a continuat:
– Astăzi intenţionez să vă dau fiecăruia câte o sămânță, o sămânță specială. Vreau ca să luaţi sămânța aceasta acasă, s-o plantaţi, s-o udaţi şi apoi exact peste un an să veniţi cu planta care a răsărit şi crecut din această sămânţă. Cu acea ocazie voi analiza planta fiecaruia şi după un criteriu personal voi alege viitorul manager general.
Un tânăr, pe nume Jim, a fost prezent la întâlnire şi, asemenea fiecăruia, a primit şi el o sămânță. A plecat acasă şi cu entuziasm a împărtășit soţiei planul şefului. Soţia l-a ajutat să găsească un vas potrivit, pământ de calitate îmbunătățit cu îngrășământ natural, şi apoi a plantat sămânța. În fiecare zi Jim turna apă în acel vas şi astepta cu nerăbdare să vadă un semn că sămânța a încolţit şi o mică plantă şi-a făcut apariţia. După vreo trei săptămâni, colegii lui vorbeau despre seminţele lor şi despre plantele care au început să răsară. Jim urmărea cu atenţie vasul în care plantase sămânţa, dar nimic nu se întâmpla. Trei, patru, cinci săptămâni au trecut, dar în vasul cu pământ nu se vedea niciun semn de încolțire şi creştere. Colegii lui vorbeau deja despre plantele lor, dar Jim se simţea falimentar în încercarea lui de a face sămânța să se transforme în plantă. Au trecut şase luni şi nimic însă nu se întâmplase în vasul cu pământ al lui Jim. Cu nespusă părere de rău, Jim şi-a dat seama că omorâse sămânţa. Fiecare din colegii lui aveau deja pomi, plante, iar el nu avea nimic. Oricum Jim a hotărât să nu spună colegilor săi nimic din experienţa lui eșuată. El a hotărât, însă, să continue să ude sămânța şi să-i adauge îngrășământ, cine ştie? Poate într-o zi sămânța va încolţi.
După exact un an, fiecare din cei ce primiseră o sămânță de la şef şi-au adus vasele lor cu plante pentru a fi inspectate. Jim a spus soţiei că el nu îndrăzneşte să meargă la companie cu un vas gol. Soţia însă l-a încurajat să fie cinstit cu ceea ce i s-a întâmplat. Deși a simţit un gol în stomac gândindu-se la experiența pe care o va avea, şi poate cea mai jenantă experienţă din viaţa lui, şi a hotărât totuşi să dea ascultare sfatului soţiei.
Astfel, în ziua hotărâtă pentru inspecţie, Jim şi-a luat vasul în care nu era decât pământ şi s-a prezentat la sala de conferinţe a companiei. Când a intrat în sală, Jim a fost şocat de varietatea de plante din vasele colegilor lui. Plantele erau minunate: diferite în culori şi mărimi. Jim şi-a pus vasul pe podea şi mulţi din colegii lui au bufnit în râs, şi alţii l-au compătimit sincer.
Când şeful şi-a făcut apariţia, a salutat membrii executivului rotindu-şi privirea asupra tuturor. Jim căuta un colţ cât mai îndepărtat pentru a se ascunde.
– Wau! Ce plante minunate, copaci, flori aţi crescut voi! a spus seful. Astăzi unul din voi va fi numit managerul general al companiei.
Deodată, şeful l-a descoperit pe Jim în colţul cel mai îndepărtat al sălii cu vasul său gol. A rugat pe directorul financiar să-l invite pe Jim în faţă. Jim a îngheţat! El a început să gândească cam aşa : şeful şi-a dat seama de eşecul meu. Mare lucru să nu mă concedieze.
Când Jim a ajuns în faţă, şeful l-a întrebat ce s-a întâmplat cu sămânţa lui. Astfel că Jim a trebuit să-i spună istoria sa. După ce Jim a terminat, şeful a spus ca toată lumea, cu excepţia lui Jim, să ocupe un loc. Apoi, arătând cu mâna spre Jim, a spus:
– Iată-l pe noul vostru manager general. Numele lui este Jim.
Lui Jim nu-i venea să creadă. Jim falimentase total în plantarea seminţei. Cum putea el să fie manager general cu un asemenea eşec?
Apoi şeful a continuat:
– Cu un an în urma, am dat fiecăruia din cei prezenţi în această sală o sămânţă. V-am spus să luaţi sămânţa, să o plantaţi, să o udaţi şi să mi-o aduceţi astăzi înapoi. Ceea ce voi nu aţi ştiut este că toate semintele pe care vi le-am dat au fost fierte şi toate au fost seminţe moarte care nu aveau cum să încolţească. Toţi, cu excepţia lui Jim, mi-aţi adus pomi, plante, flori. Cand v-aţi dat seama că sămânţa pe care v-am dat-o eu nu încolţeşte, aţi înlocuit-o cu altă sămânţă procurată de voi. Jim a fost singurul care a avut curajul şi cinstea de a aduce vasul cu planta mea în el. Pentru acest motiv el va fi numit managerul general al companiei mele.

Dacă plantezi cinste, vei culege încredere;
Dacă plantezi bunătate, vei culege prieteni;
Dacă plantezi umilință, vei culege măreție;
Dacă plantezi perseverenţă, vei culege satisfacție;
Dacă plantezi respect, vei culege perspectivă;
Dacă plantezi hărnicie, vei culege succes;
Dacă plantezi iertare, vei culege împăcare;
Dacă plantezi credință în Isus, vei avea o recoltă bogată.

Atenţie: ce plantezi azi, vei culege mâine…

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

One Comment

  1. cit de mare este acest adevar Doamne ajutane sa traim in curatie si adevar pentru a avea o recolta dupa cum tu doresti de la noi.Amin ajuta-mi Doamne asa sa traiesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button