ExterneStiri

Preşedintele palestinian neagă istoria Ierusalimului

Membrii comunităţii evreieşti au revocat afirmaţiile recente ale preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, că forţele israeliene încearcă să „jefuiască musulmanii şi creştinii de altarele lor sfinte” şi că Ierusalimul „va fi întotdeauna arab, islamic şi creştin”.

„Atacul incendiar la mâna unui criminal fanatic s-a întâmplat sub nasul autorităţilor ocupaţiei israeliene. A fost începutul unei serii de atacuri care nu au fost întrerupte din acea zi fatală. Scopul lor final este să jefuiască musulmanii şi creştinii de altarele lor sfinte, să distrugă moscheea Al Aqsa şi să construiască presupusul templu evreiesc”, a declarat preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas într-o declaraţie care marchează cea ce-a 43-a aniversare a atacului incendiar asupra moscheii Al Aqsa, potrivit Palestinian News Network.

Moscheea Al Aqsa, cel de-al treilea loc sfânt pentru musulmani, este localizat în vechiul oraş Ierusalim, pe Muntele Măslinilor, un loc considerat a fi cel mai sfânt în iudaism şi, de asemenea, venerat de creştini. Se spune că templul evreiesc se afla iniţial pe terenul disputat înainte de a fi distrus de către romani în anul 70 d.Hr.

Atacul asupra moscheii menţionat de Abbas a avut loc în 1969, la mâinile lui Denis Michael Rohan, care a început un incendiu în interiorul moscheii vechi, devastând una dintre aripile sale şi distrugând un amvon cu o vechime de 1000 de ani. Rohan, raportat a fi creştin evanghelic bolnav mintal din Australia, a încercat să distrugă moscheea, în speranţa grăbirii celei de-a doua veniri a lui Cristos, sau întoarcerea pe Pământ.

Abbas a susţinut, de asemenea, în discursul său că Ierusalimul “este în centrul identităţii palestiniene şi rămâne capitala eternă a statului palestinian”, potrivit PNN.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene a insistat în continuare că “nu va exista pace, securitate şi stabilitate până când ocupaţia, coloniştii şi colonizările nu dispar din Ierusalim”, a raportat cablul de ştiri.

Uniunea Ortodoxă din New York a numit remărcile preşedintelui palestinian “scandaloase” pentru insistarea asupra faptului că Ierusalim a fost etern arab, islamic şi creştin, şi că aparent nu avusese legături evreieşti.

“Declaraţia preşedintelui Abbas este doar ultimul în care el şi ceilalţi palestinieni au negat scandalos conexiunea milenară a poporului evreu cu Ierusalimul şi Muntele Templului”, a declarat reprezentantul Uniunii Ortodoxe, Nathan Diament, potrivit Jewish Week.

“Existenţa celor două temple sacre nu este “presupusă”- este un adevăr. Exact aşa cum Ierusalimul a servit precum capitală a Israelului şi poporului evreu încă din timpul regelui David; la fel cum este faptul că doar sub suveranitatea israeliană modernă au fost protejate locurile sfinte ale Ierusalimului şi deschise oamenilor de toate religiile; precum şi cum e faptul că Ierusalimul trebuie şi va rămâne un oraş unit, şi capitala Israelului şi a poporului evreu pentru totdeauna.”

Rabinul Zidului Plângerii, Shmuel Rabinowitz, aşa cum e raportat de Jerusalem Post, a provocat, de asemenea, declaraţia lui Abbas, spunând că cuvintele acestuia erau o negare a realităţii “şi distanţează şansele pentru pace”.

“Cei care doresc să schimbe Ierusalimul într-un ciclu de negare şi vărsare de sânge, şi să şteargă trecutul evreiesc de dragul unei lupte politice ar trebui condamnaţi”, a adăugat Rabinowitz.

Prim-Ministrul israelian Benjamin Netanyahu a împărtăşit sentimentele rabinului, spunând că e “dezamăgit” să audă “teoriile ecoului conspiraţiei scandaloase în privinţa Muntelui Templului, teorii conspirative care sunt de obicei de domeniul elementelor extremiste”, a raportat Jerusalem Post.

Muntele Templului, venerat de mii de ani de către diverse credinţe, este considerat de unii a fi locul une Avraam s-a pregătit să îşi sacrifice fiul, Isaac, aşa cum e relatat în Biblie. Musulmanii cred că este locul unde profetul Mohamed s-a suit la cer. Săpăturile au fost în curs de desfăşurare în acest loc timp de mulţi ani, cu elemente periodic descoperite care datează din primul secol d.Hr.

Christian Post

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button