Studii/Cercetari

Asia şi Europa văd creştere în ateism

Un recent sondaj care a examinat peste 51,000 de oameni în 57 de ţări arată că ateismul este în creştere globală cu aproape 10%, câteva naţiuni asiatice şi europene experimentând cea mai mare creştere. Majoritatea populaţiei globale, totuşi, încă se consideră religioasă.

Oamenilor li s-a adresat o întrebare: „Indiferent dacă dumneavoastră frecventaţi un loc de închinare sau nu, aţi spune că sunteţi o persoană religioasă, o persoană nonreligioasă sau un ateu convins?”- şi, conform RedC Opinion Poll, 13% din toţi respondenţii au spus că sunt atei convinşi. Deşi acest număr este încă mai mic faţă de 59% al celor religioşi şi 23% al oamenilor nereligioşi, este aproape cu 9% mai mare decât anteriorul studiu realizat în 2005.

 “Există un declin notabil în întreaga lume, în autodescrierea de a fi religios”, a notat un comunicat de presă privind sondajul.

Femeile s-au dovedit a fi mai puţin atee decât bărbaţii, cu 14% din femeile respondente susţinând că sunt atee convinse, comparativ cu 12% în rândul bărbaţilor. Cei cu studii superioare au mai multe şanse a fi atei (19%), în timp ce vârstnicii de peste 65 de ani au fost cei mai religioşi, 66%.

În topul celor 10 ţări ateiste au fost patru naţiuni asiatice şi şase naţiuni europene. Naţiunile ateiste au fost, după cum urmează:China(47%), Japonia (31%), Republica Cehă (30%), Franţa (29%), Coreea de Sud (15%), Germania (15%), Olanda (14%),Austria(10%), Islanda (10%),Australia(10%) şi Irlanda (10%).

Pe de altă parte, cele mai religioase ţări au fost mai diverse, cu reprezentanţi din fiecare continent, în afară de America de Nord. În Ghana, 96% din oameni s-au identificat a fi religioşi, comparative cu Nigeria (93%), Armenia (92%), Fiji (92%), Macedonia (90%), România (89%), Irak (88%)Kenya(88%),Peru(86%) şi Brazilia (85%).

În Statele Unite, 60% din oameni au declarat că sunt religioşi, pe când 30% au fost nonreligioşi, şi 5% au fost atei. Ale cinci procente n-au avut vreun răspuns.

Ţara care a raportat una dintre cele mai mari numere în pierderea religiei a fost Irlanda, care a trecut de la 69%, în 2005, la 47%, în 2012, în cazul în care oamenii afirmă că sunt religioşi. Deşi sondajul nu a speculat motivele acestei schimbări, Biserica Romano-Catolică, căreia aparţin mulţi irlandezi, a fost implicată în lungi scandaluri de abuz sexual în rândul copiilor în ultimii ani.

Christian Today

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button