EvanghelizariExterneStiri

Reportaj: Bibliile aduc Vestea Bună în Grecia

Grecia a avut parte de publicitate negativă în ultimii ani. Mulţi se tem că aceasta nu îşi va îndeplini obligaţiile sale financiare. Alţii simt că ea s-ar putea retrage din zona euro şi s-ar întoarce la vechile zile rele cu drahme. Există, de asemenea, preocupări că un colaps grecesc ar putea cauza un efect de domino şi ar trage în jos cu sine alte ţări. Însă un grup de 323 voluntari din 22 de state din întreaga lume au petrecut ultimele şapte zile ducând Vestea Bună oamenilor din nordul Greciei.

 Împreună au distribuit 126,207 Biblii în limba greacă modernă. În plus, fiecare Nou Testament a inclus o versiune audio mp3 a Noului Testament grec şi o mărturie personală provocatoare din partea unui grec din Tesalonic care a venit la Cristos, după depăşirea dependenţei de jocurile de noroc. Voluntarii au acoperit o distanţă de 67,947 km şi au vizitat un total de 519 sate din nordul Greciei. Mulţi din acei săteni erau predominant islamici, şi au primit Biblii în limba turcă.

 Acest lucru se poate dovedi a fi cel mai mare efort evanghelistic din ilustra istorie a Greciei. Ajungerea la 126,207 gospodării cu mesajul Noului Testament este, cu siguranţă, o realizare semnificativă. Johnathan Macris, preşedinte al Hellenic Ministries, a fost entuziasmat de posibilitatea de a ajunge la aşa mulţi oameni care, în mod normal, nu ajung în contact cu Evanghelia.

 „În comparaţie cu alte eforturi de evanghelizare în masă, putem fi siguri că un procent mare al celor ce primesc aceste pachete cu Biblii nu fac vreo mărturisire a unei relaţii personale cu Isus şi a siguranţei salvării.”

 „Exact ca în pilda semănătorului, realizăm că nu vom atinge rata succesului de 100%. O bună parte din seminţe vor cădea pe un pământ tare şi nerăspunzător, iar o altă parte din ele nu vor reuşi să prindă rădăcini, pe când altele vor fi înăbuşite înainte de a face vreun progres real.”

 Cu toate acestea, Macris a declarat că echipa sa fusese convinsă că Cuvântul care este răspândit, este „viu şi puternic” (Evrei 4:12). „Este ca un ciocan care sparge piatra dură a tradiţiei şi indiferenţei, şi atrage oamenii la o nouă dimensiune spirituală.”

 Aşa cum era de aşteptat, răspunsul a variat de la entuziasm şi primire până la indiferenţă, ostilitate şi furie. În mod interesant, răspunsul venit din partea grupării minoritare musulmane către Bibliile ce au fost distribuite a fost, în general, cald şi prietenos, în timp ce gospodăriile greceşti au fost mai suspicioase.

 Un eveniment semnificativ din cursul săptămânii a fost vizita episcopului local din Alexandroupolis, ce a adus un mesaj de salut şi solidaritate. El a primit calde aplauze din partea voluntarilor atunci când dumnealui a declarat că „problemele Greciei nu sunt de natură economică, ci absenţa Duhului Sfânt”.

 Sprijinul său a fost, în mare parte, semnificativ, căci Sfântul Sinod Ortodox Grec a condamnat anterior proiectul şi organizaţia Hellen Ministries ca fiind „mincinoase şi eretice”, şi şi-a avertizat enoriaşii să-şi orienteze clar activităţile.

 Macris a făcut un apel special de rugăciune pentru naţiunea greacă şi, în mod special, ca acest proiect să fie catalizatorul de ridicare a beznei pentru mii de greci. „Mesajul de speranţă, pace şi bucurie găsit în Evanghelii a ajuns în cele mai defavorizate comunităţi din satele şi oraşele mici din întreaga regiune de nord a Greciei.”

 Proiectul a cauzat valuri de interes în întreaga săptămână. O parte din echipele ce distribuiau pachete cu Biblii au fost reţinuţi pentru interogatoriu de către poliţia locală, pe motiv că aceştia erau implicaţi în „activităţi suspicioase” sau „prozelitism”. Poliţia şi-a făcut, de asemenea, o apariţie în tabăra unde majoritatea voluntarilor au fost adăpostiţi şi angajaţi pe o perioadă scurtă împreună cu Johnathan Macris. Potrivit legislaţiei europene, Grecia are libertate de religie, aşa că aceste tactici sunt doar pentru a intimida şi nu au vreo valabilitate legală. Totuşi, relaţia pe cale amicală ce s-a dezvoltat cu episcopul au ajutat la eliberarea rapidă a deţinuţilor.

 Pe măsură ce săptămâna s-a scurs, conştientizarea publicului şi curiozitatea s-au intensificat. Ziarul de acoperire a ajuns până în Turcia şi a devenit un important subiect de discuţie. Sediul local de televiziune a acordat lui Macris, precum şi evanghelistului new-yorkez Tom Mahairas şi liderului grec evanghelic Spiro Mitakidis un interviu live de 45 de minute, care a fost retransmis în diminaţa următoare. Ei au fost, de asemenea, prezentaţi la principale buletine de ştiri, dar şi intervievaţi live pe undele radio.

„Acest fel de interes şi acoperire pozitivă a unui eveniment evanghelistic este fără precedent în Grecia”, susţine Macris. „Nu poţi ajuta, însă mă întreb dacă Dumnezeu face ceva unic şi important. Poate ecoul cuvintelor profetului Isaia, „Iată, voi face ceva nou, şi-i gata să se întâmple: să nu-l cunoaşteţi voi oare? Voi face un drum prin pustie, şi râuri în locuri secetoase.”

Material prezentat de Christian Today

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button