BisericaDocumentarePoliticSocial

China: Libertatea religioasă şi aderarea la rangul de mare putere

Până când libertatea de religie nu este oferită, China nu va deveni niciodată o mare putere, susţine un raport întocmit de Liu Peng şi publicat de către Instititutul Pu Shi pentru Ştiinţe Sociale, în 2011.

China niciodată nu va fi o mare putere până când nu îşi redescoperă valorile spirituale şi nu oferă loc religiilor: această teză, pe care AsiaNews întotdeauna a afirmat-o şi a subliniat-o, este azi ridicată de figuri precum Liu Peng, membru al Academiei Beijing de Ştiinţe Sociale. Expert în lumea religioasă chineză şi americană, Liu ilustrează faptul că ţara sa suferă de criză spirituală care ar putea-o duce la un pas de colaps.Deşi China a făcut progrese uriaşe din punct de vedere material, naţiunea nu dispune de un sistem de valori spirituale, un gol care generează relele corupţiei, ale violenţei şi ale nedreptăţii. Pentru autor, crescânda tulburare socială este un semn al faptului că China are nevoie urgent de schimbare prin oferirea libertăţii religioase şi învigorarea societăţii cu valorile convingerilor religioase. Doar în acest fel poate deveni o mare putere.

Odată cu dezvoltarea sa economică impresionantă, China a aderat în rândul puterilor mondiale. Unii cercetători chiar au sugerat că este pe picior de egalitate cu Statele Unite, bătând termenii „ChinaAmerica” şi „G2”. În cadrul summitului G20 din Statele Unite, China s-a mutat mai aproape de centrul scenei mondiale, aşa cum a reieşit din criza economică globală, cu o creştere intactă faţă de economia vechilor mari puteri care au stgnat.

Deşi China a făcut aparent realizări  în termeni de dezvoltare materială, prosperitatea materială nu poate umple golul de spirit şi credinţă. Nefuncţionând combustibilul proaspăt, lumina torţei spirituale a chinezilor se diminuează. De fapt, lumina venită din partea torţei spirituale este chiar tot mai slabă pentru a arăta direcţie şi a oferi forţa necesară de coeziune pentru o naţiune formată din diferite grupuri etnice, multiple clase sociale şi diferite grupări de interes, nemaivorbind de faptul că nu este suficient de puternică pentru a străluci în întuneric şi a lumina fiecare colţ de lume. Cum poate o asemenea ţară să îşi ridice poziţia de mare putere?

Cu alte cuvinte, pentru ca China să se ridice la statusul de mare putere, ea trebuie să răspundă următoarelor întrebări: care este pilonul spiritual, valoarea de bază şi sistemul de credinţă pentru poporul chinez? Întrebarea „în ce credem azi?”are un răspunsul oficial binecunoscut,  deoarece toţi au repetat-o de mai multe ori, la numeroase teste, de la şcoala elementară până la facultate. Totuşi, dacă iei în considerare situaţia actuală a credinţei spirituale chineze, acest lucru aduce întrebarea care a existat de mult timp, dar care a fost evitată intenţionat. Este vorba despre ceea ce limitează ridicarea Chinei din interior şi, într-o anumită măsură, determină soarta dezvoltării de viitor a Chinei.

Astăzi, indiferent dacă avem sau nu bunăvoinţa sau curajul de a recunoaşte, ştim că principiile etice din societatea noastră au mers rău. Problemele etice derivă din problemele legate de sistemul de valori care, la rândul său, derivă din problemele spirituale. Acest lucru ne arată că sistemul de credinţă, pus mai departe de către autorităţi timp de mulţi ani, există acum doar cu numele. Din păcate, din cauza unor considerente complexe, autorităţile chineze şi mass-media nu au bunăvoinţa de a recunoaşte un asemenea lucru şi de a-l discuta în mod public.

Deşi vieţile noastre zilnice sunt pline cu probleme din ce în ce mai sociale (incidentul cuptorului negru de cărămidă Shanxi, scandalul laptelui contaminat Hebei Sanlu, cazul lui Hunan Luo Caixia de admitere la colegiu a fost înlocuit, scandalul vizitei oficialilor Guihou şi Sichuan la prostituate, blocarea cazului de discriminare Zhejiang Hu Bin, şi cazul Hubei Deng Yujiao), mass-media doar înflăcărează raportarea poveştilor în loc  să analizeze rădăcinile cauzelor sale.

În câteva cazuri în care au dezbătut cauzele, ei nu le-au atribuit lipsei sau insuficienţei credinţei spirituale, prin urmare, nu vor ajunge la rădăcina cauzelor incidentelor. Bineînţeles, autorităţile le tratează ca  incidente izolate care nu sunt reprezentative pentru societate, la scară largă. Dacă ei sunt nevoiţi să ia în considerare aceste probleme din perspectiva credinţei, ei încearcă să găsească lipsa aderenţă a valorii de bază şi a sistemului de credinţă subliniate în mod reperat unui „mic număr de oameni”, lipsa unei „perspective revoluţionare pentru viaţă şi valori”, şi pierderea idealului comunist şi de credinţă.

Persecution.org

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button