BisericaStudii/Cercetari

Studiu: Încrederea americanilor în religie este din ce în ce mai scăzută

Sondajul de opinie Gallup a lansat, în această săptămână, date care arată că, la ora actuală, americanii au cea mai scăzută încredere în religia organizată decât în orice alt moment, protestanţii dovedindu-se a fi cea mai de încredere grupare, în timp ce neîncrederea în rândul catolicilor este atribuită scandalurilor cu privire la abuzul sexual din rândul copiilor.

Ca răspuns la o întrebare cu privire la încrederea lor în religie, statisticile au arătat că doar 44% din respondenţi au avut o mare încredere în religie. Acest număr este mai mic decât cel înregistrat în 2011, 48%, şi mai scăzut decât în perioada anterioară, 45% raportat în 2002.

Protestanţii au rămas cea mai de încredere grupare din America, 56% din respondenţi susţinând că au o mare încredere în religia/biserica organizată.Catolicii, care alcătuiesc cea de-a doua mare denominaţie creştină din America, au scăzut la 46%. Chiar dacă Gallup nu a reuşit să analizeze alte grupări de respondenţi separat, a concluzionat că americanii nu se identifică protestanţi sau catolici, în medie având 29% mai puţină încredere în religia organizată.

Sondajul de opinie sugerează faptul că catolicii, care în ultimul deceniu au fost mai puţin de încredere în religie decât protestanţii, ar putea fi negativ afectaţi de către scandalurile privind abuzul sexual de copii, proeminente mai ales pentru Biserica Romano-Catolică în ultimul deceniu.

„Două mari constatări evidente în cadrul încrederii în biserică şi tendinţa religiei organizate sunt: în primul rând, declinul pe termen lung în ceea ce priveşte încrederea în în această instituţie a societăţii încă din 1973, iar în al doilea rând, încrederea suprimată printre catolici referitor la protestanţi începe în 1981, devenind tot mai pronunţate în2002”, susţine Gallup.

„În timp ce diverse scandaluri privind abuzul sexual ce implică clerii din SUA au jucat un rol în creşterea scepticismului în rândul americanilor, referitor la biserica şi religia organizată, declinul încrederii nu indică neapărat o scădere în ataşamentul personal al americanilor către religie”, adaugă organizaţia.

Întregul studiu a oferit o serie de alte întrebări despre încrederea americanilor în instituţii, arătând faptul că oamenii îşi pierd credinţa într-o varietate de alte instituţii, de asemenea, variind de la sistemul public de învăţământ la congres.

Gallup a intervievat un eşantion de 1,004 adulţi americani din toate cele 50 de state, în interviuri telefonice, în perioada 7-10 iunie 2012.

Show More
Banner Pozitie 4 (liber)

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button