ExterneStiri

Sudanul de Sud: Liderii religioşi, chemaţi să aniverseze pacea

Arhiepiscopul Catolic din Juba, capitala statului Sudan de Sud,  Paulino Lukudu Loro, împreună cu Arhiepiscopul Bisericii Episcopale din Sudan, Daniel Deng Bul, au publicat împreună o scrisoare pastorală conform căreia evoluţia planurilor de îmbunătăţire a Sudanului de Sud în anul trecut este optimistă. Cu toate acestea,  relaţiile dintre cele două ţări sunt ameninţate, iar conflictele actuale interetnice din Sudanul de Sud şi cele civile din Darfur, sudul regiunii Kordofan şi zona afluentului Nilul Albastru, reprezintă motive de îngrijorare.     

Potrivit scrisorii publicate, în decursul anului precedent s-au desfăşurat proiecte menite să  faciliteze accesul populaţiei sud sudaneze la educaţie, infrastructură, sistem sanitar şi apă potabilă. Cu toate acestea, pentru majoritatea populaţiei sud sudaneze, accesul la aceste resurse este limitat. Ambii arhiepiscopi insistă ca unele clauze din Tratatul de Pace din 2005 să fie respectate şi adresate pentru a preveni un război civil, de altfel iminent, dintre Sudan şi Sudanul de Sud. În plus, arhiepiscopii recunosc necesitatea de a opri conflictele din zonele de graniţă şi acordarea ajutoarelor umanitare în zonele afectate precum Sudan, Darfur, Munţii Nuba şi regiunea Nilului Albastru.

O altă ameninţare o reprezintă Armata de Rezistenţă  în partea de vest a Sudanului de Sud, unde aproximativ 1,000 persoane au fost omorâte în timpul conflictului interetnic în statul Jonglei. Rolul bisericii a fost extrem de important în restabilirea relaţiilor de pace în perioada postconflictuală în aceste regiuni. Arhiepiscopii concluzionează prin a insista că cele două ţări, Sudan şi Sudanul de Sud, trebuie să îşi concentreze atenţia spre o îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă ale populaţiei, în principal. Visul şi dorinţa arhiepiscopilor de a trăi în ţări democrate sunt susţinute de Arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, care, într-o declaraţie de presă, anunţă că pacea dintre cele două ţări este cea mai bună soluţie pentru bunul mers al ţărilor şi al oamenilor. De asemenea, arhiepiscopul încurajează acordarea ajutoarelor umanitare în zonele de conflict afectate.

Show More

Lidia Baiaş

“Sunt iubitoare de frumos, de cuvinte frumos alcătuite și, nu în ultimul rând, de oameni frumoși. Sunt absolventă a Facultății de Litere și îmi plac traducerile. La fel ca și voi, sunt în căutarea lui Dumnezeu, un Dumnezeu al iubirii și al perfecțiunii. Știu că doar El ne poate dărui frumosul în viață și binecuvântarea, pe care ne-o dorim cu toții. Am ales să fac parte din echipa Total Schimbat deoarece am vrut să Îl onorez pe Dumnezeu cu talantul pe care mi l-a dăruit. Doresc să fiu o rază de lumină în lumea din ce în ce mai întunecată în care trăim. Prin harul lui Dumnezeu, se poate!”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button