Studii/Cercetari

Studiu: Ateii au cea mai scăzută rată de retenţie, comparativ cu grupările religioase

Acei care au crescut în case ateiste sunt cel mai puţin probabil predispuşi la a-şi menţine convingerile lor religioase ca adulţi, potrivit unui studiu realizat de Centrul pentru Cercetare Aplicată în Apostolat, Universitatea “Georgetown” (CARA).

 Doar 30% din acei care au crescut într-o casă ateistă rămân atei ca adulţi. Această “rată de retenţie” a fost cea mai scăzută între cele 20 de categorii ale studiului.

 Au existat 1387 atei (ponderaţi) în sondaj. 432 respondenţi au susţinut că au crescut ca fiind atei. Din aceştia, 131 s-au identificat ca fiind atei.

 “Ce reflectă aceste constatări este faptul că ateii din Statele Unite sunt de cea mai mare parte “făcuţi” ca adulţi după ce sunt crescuţi într-o altă religie. Se pare a fi mult mai provocator să creşti un copil ca ateu şi să le menţii identitatea aceasta în viaţa lor”, a notat dr. Mark Gray pe blogul CARA.

 Gray a mai precizat că “din acei ce sunt crescuţi ca fiind atei, 30% din ei sunt afiliaţi acum unei denominaţii protestante, 10% sunt catolici, 2% evrei, 1% mormoni, şi 1% păgâni.”

 Martorii lui Iehova, congregaţionaliştii şi bisericile sfinţeniei au avut urmptoarea rată de retenţie scăzută la 37%, 37%, respective 32%. 38% din acei care au crescut fără vreo religie sau system de convingere particular au rămas în acest fel.

 Hinduşii au avut cea mai mare rată de retenţie la 84%, urmaţi de evrei (76%), musulmani (76%), greci ortodocşi (73), mormoni (70%) şi catolici (68%).

 Baptiştii au avut cea mai mare rată de retenţie în categoriile creştinilor protestanţi, la 60%, urmaţi de luterani (59%) şi penticostali (50).

 Studiul a folosit sondajul religios al Pew Forum privind Religia şi Viaţa Publică  2008 SUA. Gray a notat faptul că raportul original al Pew nu a inclus unele rate de retenţie. Pew a prevăzut CARA cu seturi de date originale pentru studiu.

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button