Campanii

Uzbekistan sterilizeazӑ femeile fӑrӑ știrea sau consimțӑmântul acestora

Dictatorul din Uzbekistan îi obligă pe doctori să le facă femeilor histerectormie, fără știrea sau consimţământul acestora, cu scopul de a promova controlul nașterilor pe teritoriul țării. E o crimă josnică și sângeroasă împotriva femeilor, orchestrată de un om odios și e timpul să i se pună capăt.
Karimov e unul dintre cei mai înverșunați dictatori ai lumii, ajungând până acolo încât a fiert de vii activiști care i s-au opus. În ciuda acestor lucruri e susţinut de milioanele de dolari plătite de guvernul american pentru transporturile militare de pe teritoriul Uzbekistanului. Cea mai recentă formă de brutalitate împotriva femeilor l-a pus pe acest monstru în lumina reflectoarelor din întreaga lume. Să ne folosim de acest moment teribil pentru a-i determina susținătorii principali să-și retragă sprijinul.

Secretarul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Hillary Clinton, are puterea de a reinstaura sancţiunile militare și a determina SUA și alte puteri să-și retragă sprijinul financiar din Uzbekistan. Deja l-a condamnat public pe Karimov pentru abuzuri împotriva drepturilor omului, și cel mai recent asalt împotriva drepturilor femeilor – un subiect pe care Secretarul de Stat îl stăpânește pe deplin – nu face decât să ridice mizele. Semnează petiţia de mai jos și cere-i lui Hillary Clinton să pună capăt regimului de teroare al lui Karimov și să oprească atacul brutal asupra femeilor: 

Activiștii estimează că zeci sau chiar sute de mii de femei au fost sterilizate în secret când au mers la spital pentru proceduri de rutină sau pentru a naște – trezindu-se, fără să aibă idee, că li s-au scos și uterele. Un ginecolog uzbec a recunoscut: „Fiecărui medic i se spune … câte femei trebuie sterilizate … norma mea este de 4 femei pe lună.” Arestările arbitrare și tortura sunt atât de răspândite încât femeilor le e frică să vorbească din cauza repercusiunilor, iar jurnaliștii străini și activiștii pentru drepturilor omului sunt dați afară din țară constant.

Nu trebuie să mai continue în felul acesta – Statele Unite ar putea să joace tare cu Karimov, care se bazează pe rulajul stabil de bani determinat de tranzitul spre Afganistan pentru a-și susţine modul de viaţă extravagant. Spectacolul de groază împotriva drepturilor omului, care are loc în Uzbekistan, a continuat ani de zile fără știrea nimănui – dar acum avem o șansă să facem ceva, în urma reportajelor BBC care detaliază sterilizările silite și susțin femeile uzbece care au avut curajul să-și spună poveștile, în ciuda tuturor opresiunilor.

Alătură-te chemării justițiare pentru respectarea drepturilor omului în războiul împotriva femeilor – dă click mai jos și semnează petiţia către Hillary Clinton:

Membrii Avaaz au susținut mereu respectarea drepturilor femeii peste tot în lume. Să ne unim și acum și să reamintim Statelor Unite că a opta între drepturile omului și interese naționale e o alegere falsă – și că vom continua să luptăm pentru drepturile femeii oriunde acestea sunt ameninţate. 

Cu speranță și determinare,
Stephanie, Pedro, Morgan, David, Emma, Ricken, Lisa, Wissam și restul echipei Avaaz

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button