Studii/Cercetari

Studiu: Creştinismul şi expansiunea ateistă

Un nou raport de la Universitatea din Chicago a scos la lumină creşterea ateismului în Europa. Raportul din partea Centrului de Cercetare a Opiniei Naţionale (NORC) din cadrul  universităţii a constatat, de asemenea, că credinţa în Dumnezeu este mai puternică în rândul oamenilor mai în vârstă decât în cel al generaţiilor tinere.

 Rezultatele au fost bazate pe o analiză a sondajelor efectuate în 30 de ţări în 1991, 1998 şi 2008. Ţările cu cele mai mari populaţii ateiste au tendinţa de a fi în nord-vestul Europei sau fostele state comuniste, în timp ce ţările cu mai puţini atei au tendinţa de a fi în lumea dezvoltatoare, cu excepţia SUA, Israel şi Cipru. Suedia, Letonia, Marea Britanie şi Norvegia au avut cele mai mari proporţii de atei.

 Republica Cehia a văzut cea mai mare creştere în numărul ateilor între 1998 şi 2008, cu o creştere de 18,4%. Aceasta a fost urmată de Letonia- cu 9,1%, Marea Britanie- cu 8,1%, şi Australia- cu o creştere de 6,4%.

 În cazul SUA s-a observat că, în ciuda faptului că credinţa în Dumnezeu a rămas la un nivel ridicat, nivelurile au erodat de la ceea ce au fost în anii 1950.

 „Dacă modestul, generalul trend departe de credinţa în Dumnezeu continuă să nu rămână neîntrerupt, se va acumula la proporţii mai mari şi ateismul, care acum este proeminent în nord-vestul Europei şi unele foste state socialiste, s-ar putea răspândi pe o scară mai largă”, s-a spus.

 O certitudine în existenţa lui Dumnezeu a fost constatată a fi la cel mai înalt nivel în catolica Filipine- 84%, dar la cel mai scăzut nivel în Japonia- 4%.

 În timp ce populaţia ateistă în Filipine este mai puţin de 1%, este cea mai mare în Germania de Est, fost stat comunist- care a fost analizată separat de Germania de Vest.

 Filipine este, de asemenea, căminul celei mai mari proporţii de credincioşi viguroşi, la 60% din populaţie, în timp ce în Germania de Est credincioşii viguroşi numără doar 2,5% din populaţie.

 Germania de Est a fost din nou cea mai mică pentru numărul de persoane descrise în raport ca fiind „credincioşi consecvenţi” – 13% – în timp ce Filipine a fost găsită cu cea mai mare proporţie – 94%.

 Nu toate fostele state sovietice sunt predominant ateiste. „Ateii consecvenţi” au numărat doar 2% în rândul populaţiei din Polonia. „În cazul Poloniei, se pare că puternicul catolicism păcăleşte influenţa seculară a socialismului”, precizează raportul.

 Marea Britanie a fost printre cele 10 ţări menţionate în raport care arată „declin consecvent în credinţă” de-a lungul ultimelor decade. Alte nouă state au fost Australia, Austria, Germania de Est, Republica Irlanda şi Irlanda de Nord, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia şi Polonia.

Cercetătorii au constatat că credinţa în Dumnezeu a crescut în mod constant cu vârsta, în cele 30 de ţări. În timp ce numai 23% din cei cu vârsta de 27 şi mai tineri de atât au crezut în Dumnezeu, acest lucru a  crescut până la 43% în categoria vârstei de peste 68 de ani.

 Ei au precizat: „Acest lucru sugerează că credinţa în Dumnezeu este mai probabil să crească printre grupurile cele mai în vârstă, poate ca răspuns la anticiparea crescândă a mortalităţii care există.”

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

One Comment

  1. Sa ne rugam pt tinerii Europei.. Domnul totusi a creat si generatia noastra si deci tot El va avea cuvinte perfecte pt a strapunge inima tinerilor romani,italieni.. europeni. Sa ne rugam! 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button