BisericaStiri

Creştinii marchează Vinerea Mare la Ierusalim

Creştinii din Israel au marcat Vinerea Mare, ziua în care Cristos a fost crucificat, cu ceremonii de reconstituire a opririlor lui Isus cu crucea.

 Credincioşii au comemorat ziua patimilor prin rugăciuni şi procesiuni în Ierusalim, la fel ca şi creştinii palestinieni din oraşul Beit Jala, lângă Betleem, locul de naştere al lui Isus. Ei au efectuat cruci din lemn de măslini şi au reconstituit opririle lui Isus cu crucea, sau orele finale în care Isus a purtat crucea în drum spre crucificare, a raportat Associated Press.

 Mulţi palestinieni, purtând steagul naţiunii lor, au oferit rugăciuni în plantaţiile de măslini şi în terenurile agricole. Rugăciunile au fost menite să sublinieze conflictul din ţară, unde palestinienii protestează cu privire la restricţiile crescânde ale Israelului privind accesarea terenurilor sale. Conform autorităţilor israeliene, totuşi, aceste restricţii sunt necesare pentru a preveni ciocnirile dintre palestinieni şi israelieni.

 În sfântul oraş Ierusalim, pe de altă parte, pelerinii au cântat: “Calea suferinţei” în timp ce au urmat cele 14 Opriri ale Crucii şi au mers printre aleile pietruite spre Biserica “Sfântul Mormânt”, locul vechi despre care unii cred că Cristos a fost crucificat, îngropat şi înviat. Potrivit statisticilor, există 110,000 de creştini arabi în Ierusalim, precum şi mii de creştini imigranţi şi muncitori străini.

 Sărbătoarea evreiască de Paşte cade, de asemenea, vineri, şi marchează ieşirea poporului Israel din sclavie, din Egipt. Aramata israeliană a interzis palestinienilor  să intre în Israel în ajunul Paştelor, cu excepţia celor care caută îngrijire medicală, iar interdicţia va dura până la miezul nopţii de sâmbătă.

Conform unei recente conferinţe “Cristos la punctul de control” din Betleem, numărul creştinilor palestinieni este în declin, aceştia  confruntându-se cu un viitor nesigur.

 Creştinii evanghelici precum şi cei ortodocşi urmează un calendar diferit şi sărbătoresc Paştele la o săptămână după catolici şi protestanţi.

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button