ExterneStiri

Creştinii sirieni refugiaţi în Liban se tem de rebelii islamişti

Creştinii, o minoritate în Siria, au încercat, în general, să se ferească de conflict, însă se tem că rebelii islamici îi vor viza, spun refugiaţii din Liban.

Creştinii din Siria spun că “detectează o tulpină islamică din ce în ce mai radicalizată în rândul rebelilor care îi fac să se teamă pentru viitorul lor”, raportează The Los Angeles Times. Comunitatea creştină, prinsă în mijlocul unei confruntări între forţele de opoziţie şi armata siriană, s-a refugiat în oraşele siriene- mulţi, către ţara vecină, Liban- şi se tem că creşterea politică a islamiştilor este faptul că preşedintele Bashar al-Assad este înlăturat de la putere.

Pentru mulţi dintre refugiaţii care se desfăşoară dincolo de graniţa cu Liban, preşedintele Bashar Assad este de vină pentru violenţa de acasă, iar efortul rebel de a-l elimina este lăudabil. Pentru creştinii traumatizaţi dintre ei, este adesea opusul.

Revolta, condusă de majoritatea musulmană sunită din Siria, a stârnit o profundă îngrijorare în rândul creştinilor, care reprezintă aproximativ 10% din populaţia Siriei. Unii spun că detectează o tulpină islamică din ce în ce mai radicalizată în rândul rebelilor care îi fac să se teamă pentru viitorul lor.

Deşi mulţi creştini tineri simpatizează revolta, majoritatea creştinilor sunt consideraţi a susţine în continuare  guvernul aşezat în ordine de bătaie, văzându-l ca pe un garant al drepturilor minorităţii, chiar şi aşa reprimând libertatea de exprimare şi zdrobind orice formă de opoziţie politică.

În rândul celor care s-au refugiat în Liban sunt creştini din oraşul Qusair, chiar peste graniţă, în provincia distrusă de război, Homs. Ei susţin că s-au săturat de ameninţări şi tachinări publice de a fi “necredincioşi” şi “câini ai lui Assad”.

Ei povestesc cum au fost forţaţi să participe la mitinguri împotriva lui Assad, un adept al sectei minoritare Alawite, o ramură a islamului şiit.

“Dacă (opozanţii guvernului) ar fi acţionat paşnic, poate am fi trecut de partea lor”, susţine o femeie. “Dar aceştia erau cumpliţi. Au jefuit şi prădat.”

Refugiaţii creştini constituie o frântură din zecile de mii de sirieni, majoritatea suniţi, care au trecut graniţa. Mulţi care s-au refugiat aici au susţinut că au fugit ca urmare a simţului de antipatie, chiar şi ură, din partea rebelilor islamişti, unii din ei fiind militanţi din afara Siriei.

Persecution.org

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button