BisericaPersecutii

Irak: Vinovaţii asediului bisericii din Bagdad au fost condamnaţi la moarte

Trei bărbaţi condamnaţi de asediul  unei biserici în 2010, în care mai mult de 50 oameni au fost ucişi, au fost osândiţi la moarte.

Curtea Supremă a Irakului a pecetluit pedeapsa joi, 2 februarie. Abdul-Sattar al-Birqdar, purtătorul de cuvânt al Consiliului Suprem Judiciar, a afirmat: “Există trei infractori condamnaţi. Toţi sunt irakieni şi au fost osândiţi pe baza legii terorismului.”
Sentinţa este finală şi va fi trimisă preşedinţiei pentru a se elabora un decret Ministerului Judiciar şi a-l pune în execuţie.

În 31 octombrie 2010, militanţii armaţi au luat aproape 100 de închinători ostatici în timpul unui serviciu de seară din biserica din Bagdad. Mai mult de 50 ostatici şi poliţişti au fost ucişi, iar peste 60 persoane au fost rănite în timpul atacului, care a sfârşit atunci când forţele securităţii au asaltat clădirea.

Doisprezece suspecţi au fost arestaţi la sfârşitul lunii noiembrie 2010 în conexiunea cu incidental. Unul din pretinşii lideri, Huthaifa al-Batawi, cunoscut ca “Emirul Bagdadului” din al-Qaeda, a fost omorât într-o încercare de evadare în luna mai.

Grupul afiliat al-Qaeda, statul islamic irakian, a solicitat responsabilitatea atacului, care a fost cel mai sângeros asalt înregistrat asupra creştinilor irakieni, din timpul invaziei conduse de SUA (2003).

Ostaticul asediu şi violenţa ulterioară au determinat un alt exod al creştinilor irakieni din capitală, sute de familii fugind în regiunea autonomă irakiană  Kurdistan.

Creştinii au fost vizaţi cu violenţă în Irak încă din timpul Războiului din Golf (1990-1991), când au devenit asociaţi cu invadatorii din Vest, ca urmare a credinţei lor. Sute de mii de creştini au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele; numărul creştinilos din Irak a scăzut de la 1,5 milioane (1990) la 400,000 în ziua de azi.

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button