ExternePoliticStiri

Negocierile încep între Israel şi Palestina

Palestina şi Israel au convenit să se întâlnească în Iordania pentru prima lor discuţie după un an. Analiştii sunt sceptici în privinţa avansării discuţiilor paşnice.

 Trimisul israelian Yitzhak Molcho şi negociatorul palestinian Saeb Erekat s-au întâlnit zilele acestea în Iodania, împreună cu mediatorii internaţionali. Erekat a vorbit cu Associated Press şi a afirmat: „Sperăm ca Guvernul israelian să depună eforturi reciproce cu Iordania prin anunţarea încetării activităţilor de decontare şi de acceptare a conceptului privind soluţia celor două state.

 Secretarul Hillary Clinton a emis o declaraţie spunând: “Binevenim şi susţinem această dezvoltare pozitivă. Suntem încrezători că acest schimb direct ne poate ajuta să avansăm pe calea propusă de Cvartet.” Aceasta a menţionat că Cvartetul este format din reprezentanţii Naţiunilor Unite, Uniunea Europeană, Statele Unite şi Rusia.

Planul propus de acest grup include predarea teritoriului israelian, recunoaşterea unui stat palestinian şi susţinere mare pentru ambele naţiuni.Preşedintele Palestinian Mahmoud Abbas a declarat că ţara sa este dispusă să lucreze cu Israel, cu condiţia ca Israel să renunţe la teritoriul său şi să se întoarcă la liniile terestre pre-1967. “Israel ar trebui să accepte aceşti termeni”, a precizat Abbas, “vom merge la negocieri. După această dată (26 ianuarie), vom lua noi măsuri. Aceste măsuri ar putea fi dure.”

 Israel este deja recunoscut ca stat independent şi aliat al SUA, ONU şi Uniunea Europeană. Palestina a dorit să devină membru al Naţiunilor Unite, dar a fost refuzat în 2011.

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button