ExterneStiri

Pakistan: Mesajele-text care conţin termenul „Isus Cristos” sunt sancţionate

Un lider creştin pakistanez a atacat Autoritatea Telecomunicaţiilor Pakistaneze (PTA), care a raportat companiilor de telefoane mobile să înceapă blocarea mesajelor-text care conţin cuvinte obscene, cum ar fi „Isus Cristos”, raportează Dan Wooding, fondator al ASSIST Ministries.

Companiile de telefonie mobilă Telenor Pakistan şi Ufone au confirmat pentru BBC că PTA le-a trimis un „dicţionar” al cuvintelor şi expresiilor interzise. PTA a ordonat operatorilor să înceapă ecranizarea mesajelor-text din 21 noiembrie 2011. „Ufone afirmă că acum se lucrează la a bloca cuvintele ofensatoare”, precizează o relatare a BBC-ului.

BBC l-a citat pe Anjum Nida Rahman, director al comunicaţiilor corporatiste pentru Telenor Pakistan, spunând: ” Am primit dicţionarul şi se discută o cale de urmat.” Wilson Chowdhry, vicepreşedinte al Asociaţiei Creştine pakistanezo-britanică, a precizat pentru ASSIST News că una dintre acele cuvinte ofensatoare este „Isus Cristos”.

Într-un mesaj trimis ANS-ului, el a afirmat că printre cuvintele şi expresiile care trebuie să fie blocate, sunt: „piciorul atletului”, „emfază”, „Isus Cristos”, „uşa din spate”, „prostuţ”, „nonsens”, „wuutang” (făcând referire la o trupă americană rap).

„Includerea numelui lui Isus în această listă de cuvinte ofensatoare este un alt exemplu al urii intense care răsună între pakistanezi şi creştini”, citează Chowdhry. „Asemenea cenzurare ar fi primită cu un măreţ anonimat în ţările democratice din Vest. Mai mult, asemenea intervenţie zboară în faţa libertăţii de expresie, pe care guvernul pakistanez a consemnat-o naţiunii.

„Acest lucru cerşeşte credinţei că „Isus Cristos” ar putea fi considerat un cuvânt ofensator musulmanilor, aşa cum este scris în Coran, că El a fost un mare profet. Se pare că ura majoritarilor pakistanezi depăşeşte iubirea lor pentru propriii profeţi. Selectarea altor cuvinte ridică alte semne de întrebare. Sunt uimit de termenii „picior de atlet” şi „emfază”, care sunt interzişi, chiar dacă sunt folosiţi frecvent în medicină.”

În Pakistan s-a constatat o mare creştere a utilizării de telefonie mobilă în ultimii ani, şi mă întreb, câţi dintre creştini vor risca utilizând termenul „Isus Cristos” într-un mesaj, şi dacă asta s-ar întâmpla, care ar fi pedeapsa?

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button