BisericaPersecutiiRugaciune

Pe genunchi pentru Biserica Persecutatӑ (partea a III-a)

Locul al XI – lea: Pakistan

Libertatea religioasă este erodată în mod constant. Persecuţia nu vine în primul rând din partea statului, dar constituţia şi sistemul juridic eşuează în a proteja minorităţile religioase. În 2010, 29 de creştini au fost ucişi, iar 4 au fost condamnaţi pentru blasfemie. Cel puţin 58 de creştini au fost răpiţi şi 100 au fost vătămaţi fizic. În timpul inundaţiilor din august 2010, creştinii au fost discriminaţi în distribuirea ajutoarelor. În noiembrie 2010, o femeie creştină a fost condamnată la moarte pentru blasfemie. Din fericire, ea a rămas în viaţă, deşi nu se ştie unde este ea. Dar şi 2 persoane publice care s-au pronunţat în apărarea ei, dintre care unul fiind unicul parlamentar creştin din Pakistan, au suferit ameninţări. Astăzi, unul dintre aceste două persoane este mort în urma faptului că s-a pronunţat împotriva legii blasfemiei.

Rugaţi-vă pentru eliberarea Pakistanului. Pentru cei care ajută victimele inundaţiilor să-şi reconstruiască vieţile. Rugaţi-vă pentru ca guvernul să revizuiască legile împotriva blasfemiei şi să se implice mai mult în ocrotirea minorităţilor religioase. Răpirea tinerelor fete pentru a le forţa să se convertească la islam este un lucru comun. Rugaţi-vă pentru protecţia tinerelor creştine. Homosexualitatea ia amploare acum în Pakistan, rugaţi-vă pentru trezire şi creştere spirituală în bisericile din Pakistan, ca să lupte cu imoralitatea.

Locul al XII-lea: Eritrea

Toate bisericile evanghelice rămân închise în urma interdicţiei impuse în 2002 oricărei grupări religioase (cu excepţia bisericilor: Ortodoxă, Catolică, Luterană şi islamul). Arestările au continuat şi în 2010. Un număr de aproximativ 2.200 de credincioşi au rămas în închisoare pentru credinţa lor, în timp ce alţii, cel puţin 13, au murit în urma condiţiilor aspre de încarcerare. Multe dintre familiile lor nu au avut nicio veste despre prizonieri, timp de luni întregi. Refugiaţii eritreeni din Sudan şi Etiopia continuă să se confrunte cu ameninţarea repatrierii.

Rugaţi-vă pentru poporul lui Dumnezeu din închisoare şi pentru familiile lor, să primească putere să rămână credincioşi. Rugaţi-vă ca presiunile internaţionale să ducă la încetarea politicilor guvernamentale represive. Cereţi înţelepciune pentru membrii bisericilor care acum conduc adunările lor, în urma arestării pastorilor lor.

Locul al XII-lea: Mauritania

Cetăţenii sunt în mod implicit musulmani. Guvernul restricţionează evanghelizarea şi distribuirea de materiale religioase non-islamice. Convertirea la o altă religie este pedepsită cu moartea. Gruparea extremistă Al-Qaida din Magreb câştigă tot mai mult sprijin şi monitorizează creştinii din ţară. În 2010 o tânără a fost arsă de vie de către familia ei, când aceştia i-au descoperit credinţa. Peste 20 de creştini au primit ameninţări cu moartea şi majoritatea dintre ei au trebuit să fugă de acasă pentru a scăpa de o soartă asemănătoare.

Rugaţi-vă ca această biserică tânără să crească în credinţă, ca să poată rezista în faţa furtunilor de persecuţie. Cereţi înţelepciune pentru părinţii creştini care îşi cresc copiii într-o societate musulmană care poate fi foarte ostilă. Rugaţi-vă pentru credincioşi, să fie învăţaţi să ducă Evanghelia grupurilor etnice care n-au auzit-o niciodată.

Locul al XIV-lea: Bhutan

Deşi constituţia garantează libera exprimare a credinţei, ea sancţionează convertirile forţate. Lucrul acesta poate fi abuzat în detrimentul credincioşilor. Oamenii din grupul etnic Drukpa, care cuprinde 68 % din totalul populaţiei, sunt budişti devotaţi, zeloşi în a-şi apăra religia. A te converti la o credinţă diferită este considerat un act ruşinos şi este adesea întâmpinat cu discriminare la locul de muncă şi presiune socială. Majoritatea persecuţiilor au loc în zonele rurale, unde călugării budişti se opun creştinismului.

Rugaţi-vă pentru credincioşii Drukpa, care sunt adesea forţaţi să se întâlnească în secret. Copiii creştini trebuie să participe la festivităţile budiste, ca parte integrantă a educaţiei lor. Rugaţi-vă să crească în cunoaşterea adevărului lui Dumnezeu prin exemplul părinţilor lor. Multe familii creştine se confruntă cu necredincioşie în cadrul căsniciei. Rugaţi-L pe Dumnezeu să-i ajute pe liderii bisericilor să întărească familiile.

Locul al XV-lea: Turkmenistan

Constituţia oferă libertate religioasă, dar în 2010, conform relatărilor, ofiţerii de poliţie au anunţat că vor face orice pentru a se asigura că nu vor mai rămâne creştini în ţară. Creştinii turkmeni sunt adesea insultaţi şi supuşi presiunilor de a se întoarce la islam. Mulţi credincioşi riscă să-şi piardă slujbele. Există puţine biserici înregistrate; activitatea religioasă neînregistrată este ilegală. În 2010, un pastor a fost acuzat în mod fals de escrocherie şi condamnat la patru ani de închisoare.

Rugaţi-vă pentru protecţie pentru activităţile creştine de tineret. Taberele de vară sunt câteodată supuse raziilor poliţiei, iar adolescenţii sunt reţinuţi ore întregi fără mâncare sau apă. Rugaţi-vă pentru unitate între biserici şi pentru lideri creştini evlavioşi. Pentru disponibilitatea mai mare a unor resurse bune de ucenicizare şi instruire.

China – locul XVI                  

Dacă în China până în 2010 se putea vorbi de o anumită toleranţa faţă de bisericile neînregistrate, din acest an au început restricţiile continue şi persecuţia credincioşilor şi a unor persoane publice  cunoscute. În octombrie 2010 autorităţile chineze au interzis plecarea a 200 de lideri ai bisericilor la cel de-al III-lea Congres Lausanne al Evanghelizării Mondiale din Cape Town, după ce au anunţat că această întrunire este „anti-China”, din cauza că biserica oficială nu a fost invitată la acest Congres. Un avocat care apăra drepturile credincioşilor creştini a fost arestat apoi eliberat, ca doar după două săptămâni de libertate să dispară fără urme.

Rugaţi-vă pentru pastorul Alimjan Yimit, de naţionalitate uygură care a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru convingerile sale religioase la sfârşitul anului 2009.

Rugaţi-vă pentru ca biserica să aibă un impact pozitiv asupra societăţii prin lucrările sale dedicate oamenilor în vârstă, familiilor destrămate şi celor săraci.

Rugaţi-vă pentru cursurile de instruire Open Doors a liderilor de tineret care urmează să ducă Vestea cea Bună pe tot cuprinsul Chinei.

Quatar – locul XVII

În această ţară aproape toţi cetăţenii sunt musulmani, majoritatea creştinilor provenind din alte ţări. Constituţia ţării oferă libertate pentru închinare, iar bisericile Romano-catolică şi Anglicană sunt recunoscute oficial. Cu toate acestea, Evanghelizarea este interzisă, iar guvernul aplică restricţii închinării publice. Câţiva creştini străini au fost expulzaţi din Quatar în 2010, motivul fiind credinţa lor. Părăsirea islamului este considerată aici ca fiind apostazie, iar credincioşii convertiţi de la islam se confruntă cu persecuţii severe.

Rugaţi-vă pentru părtăşia credincioşilor locali care nu au dreptul să-şi manifeste credinţa public, fiind izolaţi, să se poată uni şi deveni o forţă reală.

Rugaţi-vă ca practica de expulzare a creştinilor străini să înceteze.

Rugaţi-vă ca Evanghelia să atingă cât mai multe inimi în această ţară.

Vietnam – locul XVIII

2011 este anul centenar al bisericii evanghelice din Vietnam. Sunt planificate câteva sărbători pe întreg cuprinsul ţării, iar creştinii sunt în aşteptarea aprobărilor care trebuie să fie emise de guvern. În pofida persecuţiilor  Biserica din această ţară se află în creştere constantă, în special în zonele rurale, deşi autorităţile locale continuă hărţuirea credincioşilor. În noiembrie, doi creştini evanghelici au fost condamnaţi la şase, respectiv, patru ani de închisoare pentru „subminarea unităţii naţionale”.

Rugaţi-vă cu mulţumire pentru cei 100 de ani de creştinism din Vietnam.

Rugaţi-vă ca oficialităţile să permită bisericilor desfăşurarea manifestărilor prilejuite de această sărbătoare.

Rugaţi-vă pentru terminarea lucrării asupra unei noi Biblii ilustrate pentru copii vietnamezi şi pentru ca tot mai mulţi tineri şi copii din această ţară să-L cunoască pe Dumnezeu şi să-L accepte ca Domn şi Mântuitor.

Egipt – locul XIX

Pe parcursul anului 2010 au crescut tensiunile dintre creştini şi musulmani. Creştinii se confruntă cu multe manifestări ale discriminării, iar activitatea bisericilor este periclitată de presiunile comunităţii musulmane majoritare. Credincioşii convertiţi de la islam sunt respinşi de societatea egipteană din punct de vedere social şi cultural. La 1 ianuarie 2011, 21 de oameni au fost ucişi în urma unei explozii de bombă amplasată în preajma unei biserici din Alexandria, în timp ce credincioşii ieşeau de la slujba de celebrare a Anului Nou. Totuşi, există o nouă deschidere pentru Evanghelie prin vestirea ei prin intermediul televiziunii prin satelit şi site-urile creştine în limba arabă.

Rugaţi-vă pentru bisericile din comunităţile locale care furnizează creştinilor persecutaţi informaţii despre ofertele de muncă.

Rugaţi-vă ca Evanghelia vestită de televiziunea creştină şi programele Internet să găsească  ecou în inima ascultătorilor, ca slujitorii, tinerii lideri de biserici şi femeile implicate în lucrare să recurgă tot mai mult la puterea rugăciunii.

Cecenia – locul XX

Biserica creştină din Cecenia este foarte tânără, vulnerabilă şi izolată. Părtăşia cu alţi credincioşi este aproape imposibilă. În Cecenia are loc o trezire islamică; cea mai mare moschee din zona caucaziană a fost construită în Groznâi. Creştinismul aici este asociat cu Rusia, iar creştinii ceceni a căror credinţă devine publică sunt văzuţi nu numai ca trădători ai islamului, dar şi ai neamului. Activităţile creştinilor sunt urmărite atent de autorităţile locale şi de rude, aceştia fiind supuşi la mari presiuni, fiind îndemnaţi să revină la islam.

Rugaţi-vă ca puţinii creştini din Cecenia să persevereze în credinţă.

Rugaţi-vă pentru ca creştinii să rămână tari în credinţă şi să vestească Evanghelia şi în situaţiile complicate prin care trec.

Rugaţi-vă ca Domnul să se îndure de copiii care au rămas orfani în urma războiului civil cu Rusia, ca dragostea Lui să le atingă inimile şi să le transforme vieţile.

Doinița Bejenaru

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button