ExterneStiri

Aversiunea faţă de Islamism a dus la răspândirea Creştinismului în Iran

Numărul mare de iranieni care se uită la programe creştine televizate, sau care accesează site-uri creştine, pe lângă numărul de contacte pe care oamenii, în special cei din oraşele religioase din Iran, le au cu media creştină, arată nimic mai mult decât creşterea interesului iranienilor de a se converti la Creştinism, relatează Iranian Christian news agency „Mohabat News”.

Una dintre problemele majore despre care sunt îngrijorate organizaţiile pentru Drepturile Omului este că Republica Islamistă a Iranului exercită discriminări religioase şi întreprinde acţiuni violente împotriva membrilor grupurilor religioase care sunt consideraţi a fi o ameninţare pentru regim. De asemenea, iranienii care aleg să se convertească la Creştinism sunt consideraţi un pericol la adresa securităţii regimului şi la propria sa existenţă.

Ca urmare a numărului crescând de oameni care vin la Cristos, autorităţile iraniene au iniţiat deja o bătălie împotriva convertirii extinse la Creştinism. Autorităţile pentru securitate ale republicii Islamiste hărţuiesc şi ameninţă puternic creştinii, şi luptă împotriva Creştinismului în moduri complexe şi secrete.

Unii dintre clericii islamişti (Ayatollahs) din Iran care se opun regimului, consideră că frecvenţa detenţiei arbitrare şi a hărţuirii creştinilor se datorează faptului că generaţia tânără este tot mai nemulţumită de credinţa Islamică.

În acest sens a fost realizat un interviu cu domnul Shahram Nikoo, un creştin iranian, purtător de cuvânt şi manager al Bisericii Iraniene din Europa.

Q: Aveţi vreo dovadă pentru a demonstra că îmbrăţişarea Creştinismului creşte în Iran?

Da, valul acceptării Creştinismului în Iran creşte de la o zi la alta. Ştim aceasta de la reţele de televiziune creştină care sunt mediatizate prin satelit, şi de asemenea prin răspunsul pe care îl dau oamenii din afara Iranului în privinţa acestor programe. Este, de asemenea, evident din rata vizualizărilor de pe site-urile noastre. Toţi aceşti factori arată că mulţi oameni din Iran sunt interesaţi să-şi dedice viaţa lui Isus Cristos.

Q: Cum evanghelizaţi aceste grupuri de persoane? O faceţi deschis sau în secret?

Noi nu facem nimic în secret şi totul este total deschis. Toate programele de televiuziune evanghelică sunt accesibile prin canale de satelit şi/sau prin internet. Slavă Domnului că astăzi noi trăim într-o lume care ne dă ocazia să comunicăm cu oamenii din jurul nostru. Bineînţeles că oamenii înşişi sunt dornici să găsească Evanghelia şi să o studieze. Deasemenea, unii oameni vin la credinţă prin vise şi vedenii.

Q: Este Internetul singura cale de a ajuta oamenii care doresc să afle mai multe despre Creştinism, sau mai sunt şi alte cărţi şi altă literatură disponibilă în acest scop?

Nu, nu există cărţi creştine sau literatură în Iran. Sigurele resurse disponibile celor care vor să afle despre Creştinism sunt internetul şi televiziunea prin cablu.

Q: Site-urile din acest domeniu sunt supuse cenzurăriii?

Bineînţeles că sunt blocate, dar sunt şi căi de a ocoli filtrul.

Q: Din punct de vedere geografic, există zone în Iran în care se convertesc mai mulţi oameni la Creştinism?

Sunt tot mai mulţi oameni care vin la Cristos din oraşe religioase precum Qom şi Mashad, în comparaţie cu alte localităţi.

Q: Oamenii care cred în Cristos provin din mediul musulman al Shi’iţilor, sau sunt şi oameni din alte medii?

La această oră sunt oameni din diverse medii religioase care s-au convertit la Creştinism, precum Bahaii, musulmanii Sunni, Zoroastrienii, etc.

Q: Se spune că autorităţile securităţii din Iran au adoptat comportamente contradictorii asupra creştinilor care au fost arestaţi. Într-o afirmaţie recent publicată de o organizaţie pentru Drepturile Omului, este explicat faptul că atunci când ei arestează pe cineva, unul dintre primele lucruri pe care îl fac este să spună o afirmaţie falsă, financiară sau morală, împotriva persoanei arestate, şi apoi îi spun individului că dacă se pocăieşte şi se întoarce la Islamism, atunci toate crimele îi vor fi iertate. Vă rog, vorbiţi-ne despre tratamentul creştinilor arestaţi atunci când sunt închişi.

Eu nu sunt din interior şi niciodată nu m-am confruntat cu această problemă îndeaproape, dar rapoartele pe care le-am auzit confirmă cele spuse de tine. Din păcate, împotriva creştinilor iranieni se folosesc comportamente neadecvate, mai ales împotriva celor care provin dintr-un mediu islamic. Este foarte surprinzător că republica islamistă îi presează pe creştinii convertiţi într-un asemenea fel. Aceşti oameni chiar n-au nimic de-a face cu politica, şi ei nu încearcă să schimbe regimul. Este atât de nedumeritor de ce un regim încearcă să-si persecute oamenii, în loc să-i încurajeze.

Noi ştim oameni care erau dependenţi de droguri înainte să creadă în Isus, iar acum că L-au acceptat ca Salvatorul lor personal, vieţile le-au fost total schimbate. Acum îşi împărtăşesc credinţa cu alţi dependenţi de lângă ei şi îi încurajează să renunţe la droguri. Au fost situaţii în care cupluri îşi pierdeau viaţa familială, şi, când au crezut în Isus, au trăit din nou fericiţi împreună, şi au început o viaţă nouă cu Domnul lor.

Care este problema dacă oameni care au avut viaţa ruinată îşi schimbă viaţa şi împartăşesc această viaţă mai bună cu alţii?

Q: În general, care sunt principalele probleme cu care se confruntă prizonierii după eliberare?

În ultimii şapte-opt ani am întâlnit creştini care au fost închişi pentru credinţa lor. Principala problemă pe care o aveau era cu proprietarii lor. Când proprietarii îşi dădeau seama că ei au fost arestaţi pentru că erau creştini el/ea îi forţau să le elibereze casa. De asemenea, la locul de muncă aveau probleme cu angajatorii care îi concediau pentru că au fost închişi din cauza credinţei lor. De fapt, prizonierii creştini din Iran pierd dreptul de a avea o casă sau o slujbă şi, drept urmare, duc o viaţă foarte grea. Atitudinea societăţii faţă de ei se schimbă, şi sunt consideraţi drept criminali în comunitatea lor.

Q: Vreţi să spuneţi că oamenii îi resping, sau asta se datorează autorităţilor?

Oamenii îi resping pe aceşti creştini ca urmare a fricii de autorităţi. Este un fel de presiune indirectă din partea autorităţilor.

Q: Ce fel de sentinţe dau autorităţile judiciare pentru prizonierii creştini? Care este „infracţiunea” comisă de ei?

În general, creştinii care sunt arestaţi sunt eliberaţi după ce semnează un angajament de a nu mai evangheliza, şi după ce plătesc o cauţiune. Dar am auzit că aceşti oameni sunt supuşi şi altor presiuni pentru că s-au convertit la Creştinism.

Show More

Lidia Baiaş

“Sunt iubitoare de frumos, de cuvinte frumos alcătuite și, nu în ultimul rând, de oameni frumoși. Sunt absolventă a Facultății de Litere și îmi plac traducerile. La fel ca și voi, sunt în căutarea lui Dumnezeu, un Dumnezeu al iubirii și al perfecțiunii. Știu că doar El ne poate dărui frumosul în viață și binecuvântarea, pe care ne-o dorim cu toții. Am ales să fac parte din echipa Total Schimbat deoarece am vrut să Îl onorez pe Dumnezeu cu talantul pe care mi l-a dăruit. Doresc să fiu o rază de lumină în lumea din ce în ce mai întunecată în care trăim. Prin harul lui Dumnezeu, se poate!”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button