ArticoleSocial

Este muzica creştină „fără gen” şi „fără originalitate”?

În timp ce unii au căutat să facă muzica creştină ceva mai relevantă adăugându-i o chitară electrică sau ritm de hip-hop, alţii preferă să asculte şi să se închine prin metode ceva mai tradiţionale, cum ar fi imnurile. Dar trebuie numaidecât ca muzica creştină să fie limitată la un gen bine definit, sau e posibil ca temele bazate pe credinţă să fie reprezentate printr-un număr indiferent de stiluri?

Cu toate acestea, mulţi oameni nu sunt de acord decât cu stilurile lor preferate, şi fără îndoială muzica creştină sau Gospel este cea mai căutată. Un report din 2009 al Asociaţiei de Muzică Gospel indică faptul că totalul vânzărilor din domeniul muzicii creştine se ridică la aproximativ  jumătate de miliard de dolari pe an. În 2008, industria muzicii creştine a vândut aproape 56 milioane unităţi sub formă de CD-uri, casete, piese şi albume digitale.

Însă un articol recent scris de Will Edwards, care a apărut în ziarul studenţilor din Universitatea Alabama, The Crimson White, descrie muzica creştină ca fiind „fără gen” şi „fără originalitate”. Articolul lui Edwars, intitulat „Chitarele au omorât muzica creştină, fără şanse de înviere la orizont”, susţine că muzica crestină, sub formă de imnuri şi muzică clasică precum cea creată de Mozart şi Bach, a avut impact deoarece aceasta a orientat cultura muzicală. Odată cu evoluţia rock-and-roll‘ului şi utilizarea crescândă a tehnologiei radioului,  muzica creştină a fost lăsată undeva în urmă şi s-a dezvoltat preluând ideile culturii profane de atunci încoace.

El acuză muzica creştină de lipsa originalităţii, spunând, “Multe cântece creştine au un echivalent aproape identic în industria muzicii lumeşti. Este o jefuire a originalului.. Pentru ultimii 50 de ani, muzica creştină a derulat imitaţiile tuturor pieselor care erau populare la radioul lumesc. Nu au schimbat mesajul, dar muzica ce o transmite a devenit învechită şi lipsită de originalitate.” Pastorul şi cântăreţul Jimi Calhoun este de acord cu Edwards în multe privinţe.

“Un mare număr de oameni cred că muzica nu a mai fost originală încă din anii ‘70”, a spus Calhoun într-un interviu pentru The Cristian Post. Rezident în Austin, Texas, Calhoun a lucrat la început ca şi chitarist profesionist de bass, cântând alături de mai mulţi cântăreţi faimoşi ca Jimi Hendrix, Mick Jagger, John Lennon, Etta James, Lou Rawls şi alţii. El a spus că, din  experienţa sa, muzica creştină nu este bine respectată în industria largă a muzicii. “Se vând foarte multe înregistrări…dacă eu eram un director executiv aş fi vrut să încerc să am bursă de acţiuni în acest domeniu”, spune el, dar “din punct de vedere al interpreţilor.. aceasta nu sporeşte.”

Călătoria lui Calhoun către Hristos a început într-o călătorie spre Anglia, de unde şi-a început căutarea păcii interioare şi a lui Dumnezeu. El a studiat şi Budismul si Metafizica, dar în cele din urmă a sfârşit cu Creştinătatea, iar mai târziu a fost ordinat pastor. Cu toate că a lucrat în multe alte ministeriate mai înainte, momentan el plănuieşte să îşi deschidă propria biserică cu scopul de a construi o punte peste prapastia dintre artă şi spiritualitate.

Calhoun a scos în evidenţă faptul că muzica creştină folosită ca unealtă evanghelistică este “ineficientă” şi “nu este niciodată folosită pe o scenă unde oamenii să o asculte şi apoi să facă o alegere pentru Hrisos.” “Este formă artistică ce vine direct de la cor. Este un lucru edificator, chiar şi aşa ne spunem nouă înşine că participăm şi noi”, explică el. Totuşi, Edwards nu doar critică muzica creştină pentru lipsă de creativitate. De asemenea, el sugerează că muzica creştină ar trebui să se limiteze la un stil specific.

“Muzica creştină nu are niciun gen”, scrie el. “Deschide staţia de radio creştin şi ascultă jumătate de oră. Vei auzi două balade pentru pian, trei melodii pop/rock şi un fals basist heavy metal. Nu sună deloc ca ceva specific. Când deschid canalul pop, ştiu ce voi asculta. E un gen specific, dar muzica creştină duce lipsă de aşa ceva.”

Dar Patrick McGuire, partener la Muzică şi Închinare la First Baptist Church Merritt Island cu sediul în Florida, susţine că muzica creştină nu trebuie să se încadreze într-un stil particular. A crea un stil specific pentru muzica creştină ar însemna să limiteze impactul acesteia asupra lumii.

“Noi am fost chemaţi să fim în lume şi să slujim în felul în care Hristos a făcut-o, şi să avem o muzică ce să fie explicit religioasă, şi deci, inaccesibilă celor dinafară..nu prea cred că asta este chemarea făcută de Hristos”, afirmă el. McGuire a lucrat în cadrul bisericii pentru aproape un an şi lucrează ca lider la secţiunea ritmică din cadrul acesteia. Biserica are cor şi orchestră, dar totuşi se cântă mai multă muzică contemporană. Echipa de închinare din cadrul First Baptist Church a petrecut vara trecută scriind şi înregistrând muzică originală, despre care el spune că sporeşte autenticitatea experienţelor din cadrul închinării în comun.

“Cel mai important lucru la care eu mă relaţionez… este doar faptul că este atât de impresionant să vezi o persoană de 20 şi ceva de ani stând lânga una de 70 la cor şi să le auzi proclamând într-un singur glas Evanghelia”, a spus el.

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button