Teme Istorice

Teoria conspiratiei

”Sambata noaptea, ucenicii s-ar fi strans si la adapostul noptii” ar fi furat cadavrul lui Isus. Apoi au lansat zvonul ca ar fi inviat.”  Teoria pacatuieste  prin ignorarea voita a altor aspecte din raportul istoric.  Mai intai, ucenicii erau intr-o stare de ravasire, indoiala, deprimare, plini de frica de consecinte. Erau asa-numita ”imposibilitate psihologica..”   Dar ucenicii erau si in ”imposibilitate morala”. Un ateu nu pierde nimic daca minte. Dar daca cineva si-a insusit invatatura lui Isus cum ar putea predica o minciuna? Apoi sa si moara pentu ea? Exceptie: doar daca ar fi fost dement. Ucenicii aveau slabiciuni dar impostori n-au fost.  Teoria uita inca o ”imposibilitate situationala”: ca iudeii anticipasera o posibila sustragere a cadavrului, drept pentru care au si tocmit garda romana. Acesti soldati erau deja in alerta, in asteptare. Stiau bine ca, daca le-ar fi fost furat  ”mortul”  ar fi platit cu viata.

Teoria  halucinatiei;

”Mintea ucenicilor  era atat de inrobita de Isus, incat nu voiau sa admita ca a murit. O minuscula scanteie- spusele Mariei Magdalena ca Isus a inviat- le-a fost de ajuns ca sa-si vizualizeze propriile sperante.”  Teoria porneste de la o alta imposbilitate psihologica. Ca sa se fi produs o halucinatie autodeclansata, trebuia ca ucenicii sa fie intr-o stare de credinta exaltata, in asteptarea aparitiei lui Isus.  Dar starea lor mentala era cu totul opusa. Ucenicii erau infranti si descurajati. Au intampinat cu multa neincredere  chiar vestea invierii. Teoria halucinatiei se mai loveste de cateva obstacole de netrecut. Halucinatiile sunt fenomene scurte, de cateva minute. Ucenicii insa au stat in preajma Celui Inviat ore si zile in sir. Apoi, Isus n-a fost vazut o singura data, ci de mai multe ori  si in contexte diverse.  Si nici n-a fost vazut doar de o persoana, ci de mai multe, si nu numai  de credinciosi, ci si de sceptici (Toma, Pavel). Cel Inviat a stat cu ei la masa, Si-a oferit ranile spre examinare si i-a convins ca nu e strigoi,   ci Isus cel inviat!  Psihiatria lamureste ca halucinatiile, ca si visele, sunt evenimente individuale. Ele nu pot fi impartasite cu alti oameni. Ca peste cinci sute de oameni, martori ai aceluias eveniment, sa aiba aceeasi halucinatie, ar fi fost un miracol mai mare decat invierea.  In final, teoria uita de dovada ”mormantului gol”  . Fariseii au adus tot felul de argumente pentru compromiterea  credibilitatii  lui Isus. Niciodata insa n-au tagaduit mormantul gol.

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button