ArticoleExternePersecutiiStiri

Doi păstori, printre cei șapte uciși de militanții islamiști în Republica Dominicană Congo

foto: gettyimages.co

Doi pastori congolezi s-au aflat printre cei șapte creștini uciși în atacurile uni grup militant islamist din estul Republicii Democrate Congo, la începutul acestei luni.

Șase creștini, inclusiv pastorul Kausa Kaule Yousua și fiica sa de 27 de ani, Masika, au fost uciși, în atacurile din 10 și 11 noiembrie, de către membrii Forțelor Aliate Democrate (ADF). De asemenea, au răpit 13 persoane, adulți și copii, a declarat o sursă locală pentru World Watch Monitor.

În seara zilei de sâmbătă, 10 noiembrie, militanții au intrat în satul Mayimoya, unde au atacat biserica și casele din apropiere ale creștinilor. „Mă aflam în casa mea când au atacat”, a relatat un supraviețuitor. „De la fereastra mea îi puteam auzi pe atacatori discutând că zona în care operează aparține musulmanilor și nu creștinilor, și că fiecare creștin găsit este un dușman.”

În atac, trei copii cu vârste între opt și treisprezece ani au fost, de asemenea, uciși. Unul dintre ei, un băiat numit Kambale, era rudă cu pastorul a cărui casă a fost atacată. Ceilalți doi copii nu au fost încă identificați, deoarece părinții au fugit din Mayimoya în timpul atacului, a precizat sursa World Watch Monitor. Șapte creștini, inclusiv trei copii și patru bărbați, sunt încă dispăruți după ce au fost forțați de membrii ADF să transporte lucrurile jefuite din Mayimoya .

Mai târziu în următoare zi, 11 noiembrie, pastorul Josias Kapanga Katembo, în vârstă de 44 ani, a fost răpit împreună cu doi dintre cei patru copii ai lui și alți trei creștini din biserica lui, când militanții au ajuns în satul acestuia, a relatat o sursa locală pentru World Watch Monitor.

Douăsprezece case și un vehicul au fost arse de atacatori, care au intrat în sat în uniformă militară. „Atacatorii au blocat drumul care duce spre zona Bell Air și au ars casele situate aproape de biserică….Atacatorii s-au dus ca niște soldați în patrulare…iar celor din zonă le era greu să scape deoarece biserica este situată la marginea orașului”, a menționat sursa.

Violențele au făcut ca civilii să fugă din zonă. „Oamenii au fugit în număr mare în locuri ca provinciile orientale Ituri, iar unii au trecut chiar granița cu Uganda. Vă îndemnăm să vă rugați ca Dumnezeu să ne ajute”, a spus un purtător de cuvânt al unui ONG creștin, care se ocupă de persoanele strămutate în Oicha.

În ultimele două decenii, mișcarea rebelă formată în Uganda a prins rădăcini și a fost acuzată de peste 2.500 de decese civile în ultimii trei ani în estul DRC. Un raport al Grupului Congolez de Cercetare de la Universitatea din New York a declarat, săptămâna trecută, că ADF a primit bani de la un facilitator financiar ISIS din Kenya.

Sursa: worldwatchmonitor.org

Show More

Grunzac Alexandra

“Dumnezeu ne-a dat in dar mantuirea si nu este necesar sa facem nimic pentru a o castiga. Dar, din dragoste pentru Dumnezeu si pentru ca si ceilalti sa-L cunoasca, am ales sa Il slujesc prin tot ce fac si sa Il ascult. Vreau sa raspandesc in jurul meu o mireasma placuta Lui.“

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button