Articole

Harul

 

Prieten drag în Hristos, aici găsești prima lecție a sesiunii “Harul“! Îți mulțumesc anticipat pentru fiecare secundă oferită.

Înainte de a înțelege „HARUL”, trebuie să privim la Vechiul Testament, dar și la Noul Testament.

Vechiul Testament – omul era neprihănit înaintea lui Dumnezeu prin intermediul faptelor sale. Găsim mai apoi sistemul sacrificial pe care l-a dat Dumnezeu evreilor pentru acoperirea temporară a păcatelor lor. Totuși, ne lovim de cazuri unde această metodă de “iertare” nu propășea de fiecare dată, ci se sfârșea cu moartea respectivului. În Vechiul Legământ găsim binecuvântările și blestemele legate, în timp ce Noul Testament clarifică clar că Dumnezeu S-a referit la nevoie de mântuire, niciodată la mijloace de mântuire.

Noul Testament – Har. Harul ne dezvăluie cine e Isus (Ioan 1:14-17). Dumnezeu oferă ca dar neprihănirea (Romani 3:21). Numai trăim noi, ci Hristos în noi (Galateni 2:20). Nu îmi mai aparține nimic! Faptele mele, eforturile mele, truda mea și scrâșnirea mea din dinți față de harul Său este „nul barat”.

În Vechiul Testament este ascuns cel nou, iar în cel nou este descoperit cel vechi. Trebuie să înțelegem că oricare din ele este incomplet fără celălalt.
 
Scopul legii:

  1. Să descopere păcatul – Romani 3:20;
  2. Să ne conducă la Isus – Galateni 3:24;
  3. Să deosebim – Romani 2:18.

Scopul harului:

  1. Să ierte și să uite păcatele – Evrei 8:12;
  2. Să fim în Isus, nu prin fapte – Efeseni 2:9.

Deci acum, sub ce trăiesc, dacă și harul, și legea sunt bune? Romani 6:14 ne spune că trebuie să trăim în mod cert sub HAR. Da, legea este bună la identificarea păcatului, ea ne conduce mai apoi la Isus, iar apoi acționează Isus.

Renunță să te bizuiești pe puterea ta, asta făceai în Vechiul Legămănt! Cu cât vei încerca soluții noi, cu atât diavolul se va adapta cu metode noi de furiș!

În final, cel mai esențial e să înțelegi că și NOUL, și VECHIUL sunt insuflate de Dumnezeu ca să învețe, să mustre, să ÎNDREPTE, să dea ÎNȚELEPCIUNE (2 Timotei 3:16).

Dar reține: trăiești în sângele Legământului cel Nou (Matei 26:28)!

Fă-ți din Vechiul Legămănt un reper spre cer, dar noul să îl ai ca ghid!

David Nedelcovici


Show More

David Nedelcovici

Nothing about me, it's all about Christ.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button