Adolescenti

Ce este presiunea colegilor ?

Întrebare: Ce este presiunea colegilor?

Răspuns: În aproximativ zece minute începi orele la şcoală, aşa că te gândeşti că e vremea să te dai jos din pat şi să te pregăteşti. Te uiţi în dulap şi scoţi un tricou negru, pantaloni negri şi o curea neagră, şosete negre şi pantofi negri. Dai fuga la baie, unde îţi torni două cutii de gel în păr, apoi îţi faci o cărare un pic mai sus de urechea stângă, restul de păr ţi-l piepteni în cealaltă parte a capului. Arunci o ultimă privire în oglindă. Perfect. În bucătărie, grăbit cum eşti, te ciocneşti de mama. Se uită la tine şi ţipă. Tună şi fulgeră când vede cum arăţi.
Indiferent (ai mai trecut tu prin aşa ceva de atâtea ori înainte), îi spui: “Dar mamă, aşa se îmbracă toţi prietenii mei”. Ca şi cum acesta ar fi răspunsul ultimo la toate întrebările omenirii. În timp ce sari în maşină te întrebi: “De ce oare m-am îmbrăcat aşa? E cea mai urâtă ţinută pe care am purtat-o vreodată!”.

De ce o porţi? Din cauza presiunii celor din jur. Presiunea celor din jur este acea influenţa puternică pe care prietenii o au asupra ta şi care îţi dictează ce haine să porţi, ce cuvinte să foloseşti, ce ce persoane să te însoţeşti, ce locuri să frecventezi ş ice atitudine să adopţi. Este presiunea pe care o simţi de a te conforma standardelor prietenilor tăi, în ciuda voinţei tale. Poate fi bună sau rea, depinde de mediul din care provin prietenii tăi.

În anii ’60 cea mai puternică influenţa din viaţa unui adolescent erau părinţii lui, urmaţi de profesori, iar apoi de colegi. Prin anii ’80, însă, influenţa colegilor a trecut pe primul loc, urmată de cea a părinţilor, apoi de a mass-media.

Aşadar, ar fi cazul ca să deschizi mai bine ochii şi să te uiţi cu cine te împrieteneşti, deoarece mai devreme sau mai târziu poate vei regreta alegerea făcută!

Autori: Josh McDowell şi Bill Jones, Cartea Adolescenţilor

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button