SocialStiri

Mădăras – Biblie răstignită de Paşti

Nimic nu părea să tulbure dimineaţa însorită a comunei bihorene Mădăras. Bucuria Sărbătorii Pascale a fost răscolită, însă, de un gest greu de încadrat în tiparul convieţuirii multiconfesionale din vestul României. La poarta micuţei biserici a comunităţii baptiste din zona Salonta creştinii erau aşteptaţi de o Biblie răstignită de o minte întunecată.

Evenimentul nefericit s-a petrecut, potrivit vecinilor Bisericii creştine baptiste „Credinţa”, din Mădăras, duminică, 24 aprilie, puţin după ora 7.30, când un localnic, întărâtat şi manipulat de o grupare de fanatici religioşi din localitate, a aruncat în curtea bisericii conţinutul rupt în bucăţi al Bibliei. Sfânta Scriptură a Vechiului şi Noului Testament, în traducerea fostului preot ortodox Dumitru Cornilescu şi tipărită de Societatea Biblică Interconfesională din România în anul 2010, a fost sfâşiată pagină cu pagină, iar cele 1.227 de pagini mototolite, cu blasfemii scrijelite cu pixul şi comentarii insultătoare atent detaliate în anumite pagini, au fost aruncate în curtea bisericii. Coperta Sfintei Cărţi a fost torturată cu o furie greu de explicat pentru o societate rurală modernă: pe coperta-spate a fost lipit cu scotch un text cu injurii şi blasfemii, iar în interiorul coperţilor texte produse de o minte chinuită confirmau şi contraziceau totodată cuprinsul smuls, mototolit şi rupt în bucăţele. „Este o acţiune care ar vrea să tulbure bucuria Sărbătorii Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, ne-a declarat ing. Florin Cociubei, unul dintre pastorii bisericii. Extremul şi fanatismul care caracterizează acest gest fac parte dintr-o altă perioadă istorică, cel mai probabil din Evul Mediu. Comuna Mădăras este o localitate europeană în care convieţuirea interconfesională întregeşte cartea de vizită a Bihorului. Ştim cine este autorul, nu ştim cine se ascunde în spatele lui, fiindcă acest personaj a fost manipulat şi provocat să arunce cu noroi pe obrazul comunei. Dar noroiul se va usca şi se va curăţa, iar buna convieţuire între ortodocşi, catolici şi baptişti se va întări şi va birui răul. Noi, baptiştii, spunem ce ne învaţă Iisus Hristos, Domnul nostru chiar prin Biblia care a fost distrusă cu atâta furie: „Tată, iartă-i, căci nu ştiu ce fac!” (Luca 23:34)”. Autorul acestei fapte reprobabile este „abonat” la conflictele religioase din comună. Personajul este în proces cu preotul ortodox şi, în umbra unei false mândrii naţionale, reuşeşte doar să răspundă unor comenzi obscure care frizează ridicolul. Creştinii din Cercul Pastoral Salonta, urmând îndemnul Sfintei Scripturi, nu vor face demersuri legale pentru pedepsirea celui care a sfâşiat Biblia. Cu toate acestea, Codul Penal românesc pedepseşte cu închisoarea sau cu amenda infracţiunile contra libertăţilor religioase. Potrivit Capitolului III, articolele 381 şi 382: „Împiedicarea sau tulburarea liberei exercitări a ritualului unui cult religios, care este organizat şi funcţionează potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, iar „Profanarea unui lăcaş sau a unui obiect de cult, aparţinând unui cult religios care este organizat şi funcţionează potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Din cele 1.100 de Biblii distribuite gratuit în zona Salonta, una a fost răstignită la Mădăras. „Ne-am rugat în Biserica din Salonta şi continuăm să ne rugăm lui Dumnezeu pentru iertarea celui şi a celor care au săvârşit acest gest reprobabil. Dumnezeu să aibă milă de sufletul lor. Cuvântul Domnului este viu şi adevărat, iar misiunea noastră este să-l facem cunoscut tuturor oamenilor, buni şi răi”, ne-a declarat ing. Aurel Galchiş, pastorul senior al Bisericii creştine baptiste „Betel” din Salonta şi al Bisericii din Mădăras.

Foto: Resurse Crestine.ro
Sursa: Crisana.ro

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button