Adolescenti

Dragoste la prima vedere

Începuturile relației vin la pachet, cel mai adesea, cu pericole și riscuri greu de sesizat de pe tărâmul acesta romantic. De foarte multe ori dragostea la care am visat de mici copii poate fi simulată de infatuare. Ea este, astfel, înlocuită de aceasta, falsificată fin, și, aparent, veritabil. Infatuarea poate fi definită ca răspunsul emoțional imatur față de o persoană de sex opus, pe baza unor caracteristici superficiale sau idealizate, mai degrabă decât pe abordarea celeilalte persoanei ca și un întreg. O persoană infatuată tinde să se relaționeze la celălalt ca un obiect de manipulat, de controlat, sau de folosit, întrucât cel îndrăgostit tinde să se identifice cu celălalt.

“Stai bre, hoo, că ne-ai pierdut”, veți spune. “Ce vrei să zici cu asta?”

Well, să fiu sincer, nu doream decât să vă atrag atenția.  Asupra a ce? Veți afla imediat.

Pe când mă aflam la frumoasa vârstă a coșurilor care nu mai trec, la o ieșeală cu prietenii… m-am îndrăgostit. Până peste urechi și, aparent, iremediabil… Simțeam că zbor, eram într-o stare de permanentă visare și fiecare secundă departe de EA mi se părea o dramă. Am plâns, m-am convertit la poezie, am cântat, am visat, am făcut planuri. Am spus… ”O IUBESC” și ”MOR” încă din prima seară. Ea nu știa încă, dar avea să afle, ceva mai târziu.

Întrebat fiind cum de mi s-a întâmplat asta, am răspuns sec:

“Am văzut-o… O, era atât de frumoasă! Mi-a rămas inima la ea. Cred că a fost dragoste la prima vedere…”

Dragoste la prima vedere, cine-ar fi crezut, să iubești cu-atâta putere, ca la început”, spune unul dintre binecunoscutele cântece ale românilor. Media, societatea, literatura, prietenii ori familia, o lume întragă ne transmite încă de când suntem foarte fragezi, că dragostea la prima vedere este cel mai frumos lucru ce ți se poate întâmpla, începutul dragostei.

Acum, după aproape 20 de ani, pot spune, însă, cu mâna pe inimă, că… nu a fost dragoste! Cel puțin nu a fost acea dragoste divină care ar trebui să stea la baza oricărei căsnicii de durată. A trecut… mai repede decât aș fi jurat în prima seară, emoțiile rămase contrastând jalnic cu tumultul care m-a bulversat timp de mai multe săptămâni. A fost o atracție… normală a unui băiat față de o fată, în nici un caz o decizie care să dureze pentru tot restul vieții. Cineva îmi atrăgea atenția să nu omit a aminti de cele 4 feluri de a iubi, așa cum se regăsesc ele în scrierile și viețile noastre, anume agape, fileo, storge și eros. La baza oricărei relații de durată și care să le genereze constant pe toate celelalte, este modelul de dragoste primit în Scriptură, agape.

Citeste mai departe AICI

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button