Meditatii

Soluția pentru biserica de astăzi este pur și simplu Isus Hristos!

Biserica între Tradiționalism și Modernism

Foto: pinterest

Biserica a ajuns într-o stare de degradare morală și spirituală uluitoare, iar totul ni se „datorează” nouă. Vinovații suntem EU și TU! Lipsa prezenței lui Hristos din biserici se simte și se vede. Se simte în slăbiciunile ei și se vede în acțiunile ei. EU și TU suntem chemați să-L redescoperim pe Hristos bisericii, însă înainte de a face aceasta, trebuie sa-L redescoperim noi înșine.

În secolul al XXI-lea, biserica se privează de prezența lui Hristos, iar primul semn a fost divizarea bisericii între Tradiționalism și Modernism. Hristos nu poarte locui nici în prima, nici în a doua. Hristos locuiește acolo unde este lăsat să locuiască.  Momentan stă la ușă și bate, și bate…

În bisericile tradiționale, tot ce este nou este privit cu reținere, răceala sau chiar cu dispreț. Tonurile muzicii noi sunt mereu deranjante, ținutele din biserici sunt prea extravagante, clădirile prea moderne, predicatorii prea libertini, tinerii prea gălăgioși, copiii prea neastâmpărați etc. Prejudecata, însă, nu este o armă folosită de Hristos, iar bisericile tradiționale sunt adesea tentate s-o folosească prin folosirea Scripturilor și scoaterea din context a anumitor versete,  pentru a interzice anumite aspecte pe care Dumnezeu nu le interzice!  Adesea în Scriptură Dumnezeu atrage atenția asupra unor lucruri ce ne pot distrage atenția de la El, spunându-ne clar: „Aveți grijă cu ceea ce este permis. Nu vă împodobiți mai mult exteriorul, pentru că riscați să neglijați interiorul.”  Podoaba exterioară nu este un păcat atâta timp cât există cumpătare. Din păcate, multe biserici tradiționale se concentrează mai mult pe aspectele exterioarele ale fraților lor, decât pe curăția propriului interior. Dacă vezi paiul din ochiul fratelui, privește-te în oglindă și scoate-ți bârna. Acționați asemenea lui Pavel: faceți-vă asemenea lor când sunteți cu ei, nu îi judecați și nu căutați pricini de poticnire (1 Corinteni 19:23; Romani 10:12). 

Pe de altă parte, în bisericile moderne, tot ce este vechi este înlocuit cu ceva nou. Aici spectacolul începe puțin câte puțin să se instaleze. Grija pentru aspectul exterior, scopul atragerii atenției și purtarea unei măști de creștin este un păcat des practicat în bisericile moderne. Aici nimic nu este exagerat, ci totul este îngăduit.  Hristos nu poate fi găsit nici aici…

Hristos nu poate locui nici acolo unde păcatele fratelui sunt mereu mai mari decât propriile tale păcate. Acolo unde lipsește autodisciplina, dar este mereu prezentă disciplina altuia, Hristos lipsește. Eul bisericii nu mai este răstignit. Cu multi ani în urmă, el s-a dat jos de pe cruce și L-a lăsat pe Hristos să Se chinuie de Unul singur…   

  • Hristos nu poate locui nici în biserici noi care au lăsat alte biserici goale.
  • Cum poate locui Cel ce este Iertare într-o biserică formată din oameni ce nu o oferă?
  • Cum poarte locui Cel ce este Dragoste între niște creștini ce au încetat să mai iubească?
  • Cum poarte locui Cel ce este Statornicia între niște creștini purtați mereu pe aripile noului?
  • Cum poate locui Soluția tuturor problemelor printre niște creștini ce nu au căutat soluția, ci au ales să abandoneze problema?

Biserica trebuie să fie unită, să-și iubească frații mai slabi în credință și să-i călăuzească, nicidecum să-i asuprească.  Biserica trebuie să-și sprijine predicatorii, să se roage pentru aceștia, nu să-i înlocuiască. Biserica trebuie sa fie cumpătată, așa cum a fost Hristos.

Hristos nu poate locui într-un loc în care este sugrumat de reguli, libertinism sau lașitate. Hristos nu poate fi găsit în biserici îmbâcsite de uman, fie ca vorbim de strictețe spirituală, fie că vorbim de libertinism spiritual. Hristos a fost cumpătat, iar cumpătarea lipsește astăzi  bisericilor de pretutindeni! Astăzi avem biserici pline de oameni cu inimi goale. Goale de dragoste, dar pline de ranchiună. Goale de iertare, dar pline de judecăți. Goale de compasiune, dar pline de asprime. Goale de înțelegere, dar pline de prejudecați. Goale de Hristos, dar pline de EU.  Și acum întreb: Unde e Hristos astăzi în biserică?  Vă spun unde este. Stă la ușă și bate, și bate. Haideți să-I deschidem!

Rugați-vă unii pentru alții. Întăriți-vă în credință. Ajutați-vă la nevoie și mângâiați-vă în necaz. Înțelegeți-vă frații și fiți răbdători cu cei asupritori. Nu fugiți din calea fraților ce nu vă simpatizează sau nu vă sunt simpatici, ci rugați-vă pentru ei și împreună cu ei!  

  Dragă biserică, recunoaște că pur și simplu ai nevoie de Hristos. El încă bate: deschide-I!

  Marilena Mihailescu

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button