EvenimenteStiri

Aparate de zbor din SUA, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Canada au lansat, sâmbătă, raiduri aeriene împotriva unor ţinte militare din Libia

Aparate de zbor din SUA, Franta, Marea Britanie, Italia si Canada au lansat, sambata, raiduri aeriene impotriva unor tinte militare din Libia apartinand regimului lui Muammar Gaddafi, in cadrul operatiunii „Odyssey Dawn”. Bombardamentele au fost declansate in aceeasi zi in care inalti oficiali americani, din Europa si lumea araba au hotarat, la Paris, in cadrul unui summit special dedicat Libiei, inceperea imediata a operatiunilor militare pentru a proteja civilii ca urmare a luptelor dintre fortele loiale lui Gaddafi si rebeli.
Sarkozy a anuntat ca avioanele franceze au impiedicat atacurile lui Gaddafi in Benghazi si sunt gata sa intervina impotriva blindatelor explicand ca:”Intervenim pentru a permite poporului libian sa-si aleaga singur destinul…operatiunea militara se va sfarsi cand violentele asupra populatiei vor lua sfarsit”.
„Mai este timp pentru ca Muammar Gaddafi sa evite ce este mai rau, conformandu-se fara intarziere si fara rezerve tuturor cerintelor comunitatii internationale”, a declarat Sarkozy la incheierea unui summit al liderilor occidentali si arabi la palatul Elysee.

Avioanele de luptă italiene au survolat deaspura Libiei, a anunţat televiziunea Al-Arabiya, premierul italian Silvio Berlusconi afirmând că Italia pune la dispoziţie doar bazele sale aeriane pentru acţiunile împotriva Libiei şi ar putea participa la raidurile aeriene doar dacă este necesar.

Germania se declară neutră, anunţând că nu va lua parte la nici o acţiune militară asupra Libiei.

Purtătorul de cuvânt al armatelor franceze a anunţat căci aproximativ 20 de avioane au fost implicate în atacurile de sâmbătă aspura Libiei, în care au distrus 4 tancuri libiele până la ora 19.45 (sâmbătă).

După câteva explozii care s-au auzit la est de Tripoli, SUA a lansat 110 rachete Tomahawk asupra unor ţinte libiene, spunând căci aceasta fiind doar “prima fază” a unei operaţiuni în mai multe etape. Televiziunea de stat libiană a transmis că “inamicul crucial” a atacat “ţintele civile” din Zuwarah, Tripoli, Misrata, Sirte şi Benghazi.

Potrivit Al Jazeera,  Consiliul National al rebelilor au coordonat atacurile împreună cu forţele internaţionale, iar bombardamentele aliate au lovit baza Mitiga din Tripoli şi o bază militară a loialiştilor lui Gaddafi de lângă Misrata.

Muammar Gaddafi a ameninţat că va ataca „obiective civile si militare” din Marea Mediterana, atacurile aliatilor find calificate ca drept “barbare”, afirmându-se că ele au provocat „suferinte reale” civililor.

Un oficial american din domeniul securitatii nationale a declarat ca apararea aeriana a lui Gaddafi a fost „grav afectata” de atacurile aliate, iar mii de libieni au inconjurat Bab Al-Aziziyah, cartierul general al lui Gaddafi din Tripoli, promitand sa fie „scuturi umane” si sa-l protejeze impotriva posibilelor raiduri aliate.

Libia a cerut reunirea de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, afirmand ca 48 de civili au murit, iar 150 au fost raniti in urma atacurilor aliate.

Un nou raid, cu 19 avioane americane de lupta, printre care bombariere B2, avioane F-15 si F-16, a fost lansat, duminica, deasupra Libiei, anunta AFP. Principalele tinte vizate au fost sistemele de aparare anti-aeriana libiene, a indicat un reprezentant al fortelor aliate. La randul sau, seful Statului Major al SUA, amiralul Michael Mullen, a catalogat, duminica, drept „un succes” prima etapa a operatiunii militare din Libia.

Roma nu exclude ipoteza rapirii in cazul echipajului unei nave italiene, capturat de oameni inarmati, la Tripoli, anunta AFP, citand o declaratie a ministrului de Externe de la Roma, Franco Frattini.

Michael Mullen, seful Statului Major al SUA, anunta ca urmatoarea etapa a operatiunii din Libia este atacarea liniilor de aprovizionare a fortelor loiale lui Gaddafi, pentru a le scadea capacitatea de lupta, potrivit AFP.

Guvernul libian au recurs la înarmarea populatiei, astfel un milion de civili vor primi arme din partea Guvernului, anunta Reuters, citand agentia de stiri de stat de la Tripoli.
O prima tara araba se va alatura aliatilor in ofensiva contra Libiei in urmatoarele 48 de ore, anunta ministrul britanic al Apararii, Liam Fox, citat de AFP, fara a numi aceasta tara. Singura tara araba care si-a anuntat pana acum oficial disponibilitatea de a lua parte la ofensiva aliatilor din Libia este Qatar.

Cu referire la: hotnews.ro

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button