ExterneStiri

Cutremurul din Japonia a înclinat din nou axa Pământului

Puternicul cutremur care a declanșat și un tsunami a schimbat harta Japoniei și a mișcat axa Pământului.
Conform Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia, cutremurul de 8,9 grade Richter a modificat înclinația axei Pământului cu aproximativ 10cm. Efectul va fi acela de creștere a vitezei de rotație a Pământului și micșorare a zilei cu aproximativ 1.6 microsecunde.

Prin mișcarea plăcilor tectonice elemente din masa planetei se apropie sau se depărtează de axa Pământului, ducând la modificarea vitezei de rotație. Cutremurul din Chile din 2010 a înclinat axa Pământului și a micșorat ziua cu 1,26 microsecunde în timp ce cutremurul din 2004 din Sumatra care a dus și la tsunami-ul devastator a avut ca efecte micșorarea zilei cu 6,8 microsecunde. Pământul se rotește în jurul axei sale în 86.400 de secunde, adică 24 de ore. Un milion de microsecunde reprezintă o secundă. Scurtarea lungimii unei zilei la nivel de microsecunde, nu afectează viața pe planetă a ființelor umane.
În plan terestru, coasta Japoniei a fost modificată prin mișcarea principalei insule a țării cu câțiva metri. Un geofizician al US Geological Survey a spus, citat de CNN, că o stație GPS folosită pe coasta Japoniei arată acum o modificare a coordonatelor sale cu circa 2,4m. Cutremurul din 2004 din Sumatra a dus la coborârea unor insule cu până la 3m în timp ce altele s-au ridicat cu 1,5m. A fost nevoie de o revizuire a hărților după ce anumite insule s-au deplasat pe orizontală cu până la 36m.
Cutremurul din 11 martie 2011 a fost cel mai puternic în istoria înregistrată a Japoniei. Conform unui reprezentant al Observatorului Pământului LaMont-Doherty din cadrul Columbia University, cutremurul a fost „de sute de ori mai puternic” decât cel din Haiti, 2010. Valul care i-a urmat a traversat întregul Ocean Pacific. Nu mai puțin de 50 de țări au primit alertă de tsunami. Cutremurul a avut peste 160 de replici în primele 24 de ore, 141 dintre acestea fiind de o magnitudine mai mare de 5 grade Richter, iar 25 cu o magnitudine de peste 6.

Stire preluata de pe www.semneletimpului.ro

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

One Comment

  1. sint zilele de pe urma prieteni dragi ,Dumnezeu ne vorbeste prin semne si minuni ,atunci ….Pocaitiva …..este o porunca nu o rugaminte a Domnului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button