DocumentareEditoriale

Documentar despre Medicina alternativă – Partea I

Ioan Ciobota:

Ce este Medicina alternativa?

Prof.Ernest Valea:

Medicina alternativa este – dupa cum ii spune si numele – o alta cale de vindecare, o cale ce refuza medicina clasica, bazata pe medicamente si interventii brutale – cum spun ei – in organismul uman. Se bazeaza pe principii straine medicinei clasice, principii care au o anumita legatura cu lucrurile spirituale, cu lucrurile de dincolo de lumea fizica. Principalele metode ale medicinei alternative ar fi urmatoarele:

  1. Acupunctura si reflexologia, ca metode derivate din vechea medicina traditionala chineza
  2. Homeopatia
  3. Radiestezia
  4. Vindecarile bioenergetice

si altele mai putin folosite cum este Tehnica Reiki, Cristaloterapia si altele.

I.C.:

Homeopatia functioneaza pe baza unei forte vitale care nu este definita, ne spun doi medici homeopati.

Dr.Ofelia Lugojan – homeopat:

Samuel Hannemann a descoperit ca in natura exista o viata ascunsa in fiecare substanta. Putem sa mobilizam si sa folosim aceasta forta daca stim sa prelucram corect substanta. Dilutiile repetate si sucursiunile remediilor homeopate duc la eliberarea unor energii uriase, cu proprietati curative, tinand seama de „forta vitala”, pentru ca din punct de vedere al terapiei homeopate, boala este un dezechilibru al acestei „Forte vitale”, care ne anima pe toti.

Dr.Gheorghe Jurj – homeopat:

„Dinamisul” in homeopatie ramane o denumire a unei forte vitale care nu este definita neaparat, dar este considerata ca atare.

I.C.:

În Biblie, Dumnezeu este definit CLAR, ca fiind Creatorul universului, si totodata o persoana cu care putem comunica si cu care putem avea o relatie personala, de Tata-fiu.

Dar, ce ar putea fi aceasta „forta vitala” nedefinita, la care face apel homeopatia?

Vom incerca sa aflam mai tarziu.

Acum cateva lucruri despre o alta ramura a medicinei alternative, si anume acupunctura.

Dr.Ioan Ometa – acupunctor:

intai si intai acupunctura trebuie sa fie practicata dupa legile chinezesti, iar legile chinezesti au cateva principii, si anume, principiul

  1. intern-extern,
  2. sus-jos,
  3. cald-frig,
  4. Yin si Yang.

Aceste 4 principii contradictorii, sunt cele prin intermediul carora se poate pune diagnosticul si se poate realiza o vedere clara asupra dereglarii. in functie de acest diagnostic, se aplica apoi terapia cu ajutorul acelor.

I.C.:

Ce anume v-a atras spre acupunctura?

Dr.Ioan Ometa – acupunctor:

Enigma! Realmente enigma, adica impungi cu acul la calcai ca sa iti treaca o durere de cap. Asta nu poate s-o inteleaga decat unul care pricepe tainele acupuncturii, respectiv reteaua de meridiane, pentru ca practic taina acupuncturii o reprezinta reteaua de meridiane, care este uriasa.

I.C.:

Doamna Gabriela Sabau foloseste remedii homeopatice de peste 20 de ani. Nu ca specialist, ci doar ca simplu pacient. Aceeasi intrebare – ce energii intervin in procesul de vindecare, atunci cand acesta are totusi loc.

Gabriela Sabau:

inca nu stiu despre ce energii este vorba. Atata stiu ca in prima faza, in clipa in care incep remediile respective sa actioneze, ele produc o agravare, dupa care incepe incet-incet procesul de vindecare. Culmea este ca procesul este invers. Se ataca boala, suferinta cea mai recenta si merge treptat, descrescand, catre o suferinta mai veche. intr-un fel procesul este logic, dar din pacate, OAMENII DE STIINTA N-AU STIUT SA DEFINEASCA ENERGIILE RESPECTIVE.

Eu vreau sa cred ca este vorba de Dumnezeu, care a pus aceste virtuti in toata creatia, in plante, in minerale, in animale. Eu cred din toata inima si nici nu-mi vine sa cred ca poate sa fie o alta energie… malefica sau mai stiu cum.

I.C.:

Dincolo de ceea ce vrem noi sa credem sau ce ne place noua sa credem, care este adevarul din spatele acestor aparente?

Prof.Dr.Iosif Ton, pastor, absolvent al Universitatii Oxford din Anglia:

Categoric, nu te implica in aceste forme de medicina alternativa, pentru ca vrand-nevrand ele te implica in lumea spiritelor rele care au produs aceste alternative.

Fugi de ele si refugiaza-te in Domnul Isus, prin Domnul Isus ascunde viata ta in Dumnezeu si prin Duhul Sfant a lui Dumnezeu ai toate energiile de care ai nevoie.

NU CAUTA VINDECARE CU ORICE PRET.

Romulus Campan:

Eu imi aduc aminte cand mergeam la ghicitoare in cafea – cu asta am inceput. Prima mea introducere in lumea ocultului a fost cafeaua, ghicitul in cafea, plus niste pene cu niste mercur, ca sa pazeasca familia noastra de rau. Stingerea de chibrite in apa, etc. Din pacate am auzit pana si crestini implicandu-se in asa ceva si care spun: „Nu stim ce e, poate e fosfor sau altceva” spun ei asa nevinovat.

Atunci cand incepem sa gasim alternative Dumnezeului adevarat si viu, atunci am cazut in cea mai mare minciuna, pe care Satan este foarte bucuros ca noi o luam de buna.

I.C.:

In continuare despre radiestezie. Aici intervine o notiune noua, si anume „Banca de date universala”, aflata oarecum la cheremul oricui, spun radiestezistii. Singura conditie de acces la informatiile acestei banci este capacitatea de a intra in starea de transa.

Dar ce este mai interesant in conceptia lor este ca acesta banca de date nu are nici un stapan. Cum functioneaza totusi radiestezia?

D.M.:

In mod constient, adica in starea „beta”, se formuleaza cererea de informatie. Clara, fara echivoc, ca de exemplu: „La ce adancime este apa?”. Apoi se trece voit in subconstient, adica in starea „alfa”, cand se emite un semnal. Se face apel la banca de date universala, se receptioneaza informatia pe care operatorul o pune in evidenta prin miscarea instrumentului auxiliar, care poate fi pendul, bagheta sau ansa. Se trece din nou in starea „beta”, adica a constientului, pentru a interpreta informatia data de instrumentul auxiliar.

Deci daca avem acces la informatiile acestea, avem posibilitatea de a cunoaste tot, despre tot, in toate timpurile.

I.C.:

Dintodeauna oamenii au dorit sa cunoasca tot, despre tot, in toate timpurile. Dar Dumnezeu isi atribuie aceasta capacitate exclusiv doar LUI insusi. in Biblie, in profetul Isaia, capitolul 44, versetul 7, Dumnezeu spune: „Cine a facut proorocii ca mine, sa spuna si sa-mi dovedeasca. De cand am facut pe oameni din vremurile stravechi, sa vesteasca viitorul si ce are sa se intample.”

Si tot Dumnezeu se adreseaza oamenilor in capitolul 41 al cartii Isaia, versetul 23: „Spuneti-ne ce se va intampla mai tarziu, ca sa stim ca sunteti dumnezei. Faceti macar ceva bun sau rau, ca sa vedem si sa privim cu totii.”

Prof.Ernest Valea:

Interventia aceasta a spiritelor in radiestezie am putea sa o asemanam intrucatva cu fenomenul care se produce in spiritism sub numele de „Scriere automata”. Pe cand in scrierea automata persoana este complet posedata si isi pierde constienta de sine – nu stie ce scrie – in diagnosticul radiestezic, comunicarea ramane constienta, sau cel putin asa se vrea. insa este important sa retinem ca sursa diagnosticul vine din afara. Nu vine din abilitatile terapetului, ci din afara.

I.C.:

Inainte de a cunoaste adevarul Mantuitorului Isus Cristos, Romulus Campan era implicat personal in sfera ocultului.

– În Biblie scrie ca Diavolul este mincinos si tatal minciunii. Atunci de ce crezi ca Diavolul si duhurile necurate, duhurile celui rau, ar da raspunsuri adevarate, din moment ce ei sunt mincinosi prin definitie?

Romulus Campan:

Pui intrebare: „Sunt eu femeie?” Daca esti barbat, ai raspunsul NU. „Sunt eu barbat?” Ai raspunsul DA in cazul in care esti barbat.

„imi traiesc amandoi parintii?” Da. „Mi-a murit vreun parinte?” Nu. „Mi-a murit bunica?” (care murise) – raspuns DA.

Deci poti sa verifici, este ca si cu poligraful, acelasi lucru.

I.C.:

Deci nu a fost o intentie de sarlatanie?

Romulus Campan:

NU, pentru ca nu vroiam sa ma insel pe mine insumi. Poti sa spui despre altcineva ca s-o fi inseland, sau o fi inseland el pe altii, dar cand este vorba despre tine insuti, si ajungi la concluzii mai spirituale si mai „destepte” decat cele cu care te ocupasesi inainte, atunci stii foarte bine ca CINEVA MIsCa PENDULUL…

Acum, stim ca in afara de noi in aceasta lume, in afara de Dumnezeu, cunoastem despre existenta unor duhuri pe care le cunoastem sub numele de diavoli sau demoni.

Pentru cine se indeparteaza de Dumnezeu, indiferent in ce directie se indreapta, tot una este. Directia in care ma indepartez de Dumnezeu este atat de neesentiala, din moment ce tragedia indepartarii de Dumnezeu, si s-ar putea a indepartarii vesnice este in curs…

I.C.:

Familia Tiriteu a renuntat la folosirea homeopatiei si a remediilor homeopatice.

Daniel Tiriteu:

Fetita noastra cea mare – Bechi – la varsta de 3 ani si cateva luni, a inceput sa aibe o mancarime de piele. De obicei dimineata, dupa ce manca, ii ieseau niste bubite mici, care dupa o jumatate de ora dispareau.

Doctorita de familie ne-a spus sa incercam si la homeopat. Ne-am zis sa mergem sa vedem exact ce se intampla, ce fel de consultatii se dau acolo.

A fost o discutie foarte obisnuita, apoi ne-a prescris niste medicamente. Am aflat despre modul cum sunt preparate, deci de la o anumita dilutie in sus, nu mai exista nici o explicatie stiintifica, iar acea compozitie de medicamente se facea printr-o – spuneau ei – „energie cosmica”, care isi avea baza intr-o filozofie pagana. De asemenea am aflat ca medicul homeopat la care mergeam noi avea in spate o filozofie New Age, care este exact opusul credintei noastre crestine. Noi credem intr-un singur Dumnezeu, un dumnezeu personal, care ne iubeste si cu care poti avea o relatie personala. Pe baza acestor doua lucruri – filozofia doctorului si felul in care erau preparate medicamentele – am decis sa oprim complet tratamentul.

I.C.:

Care ar fi fost efectele de care v-ati temut, atunci cand ati decis sa opriti complet tratamentul?

Daniel Tiriteu:

In mod special ne-am temut de efectele spirituale. Aceste medicamente homeopate, care sunt preparate prin incarcarea cu acele energii cosmice, este foarte posibil sa te expuna spiritual la o supresie demonica, la o stapanire demonica.

Prof. Ernest Valea:

Cred ca nu putem neglija anumitor entitati sau spirite care ar putea mijloci aceasta vindecare. De exemplu, in radiestezie se spune ca terapeutul sau radiestezistul este inconjurat in momentul in care practica acea metoda de diagnostic de „ingeri albi” sau de „spirite benefice” numite asa de catre ei.

De ce sunt numai acestea prezente? Deoarece ei spun ca toate celelalte au fost izgonite. Ei recunosc ca exista spirite bune si rele, dar intotdeauna spun ca cele rele au fost izgonite de acolo in momentul producerii diagnozei.

DAR! Avand aceste convingeri ale lui Steiner, care nu au nimic de-a face cu doctrina crestina, nu stiu daca putem accepta acest lucru – daca spiritele acelea benefice sunt intr-adevar benefice, din moment ce doctrina pe care o prezinta este adversa celei crestine.

Mai mult decat atat, se spune ca spiritele acestea sunt cele care ajuta ansa sau pendulul sa se miste si sa dea diagnosticul corect. Abilitatea nu este a radiestezistului ci abilitatea sta in comunicarea sa cu aceste spirite prin care se transmite informatia despre organele bolnave.

Deci intram undeva foarte departe in taramul spiritual si asta ar trebui sa ne puna pe ganduri.

I.C.:

Care ar fi o abordare din punct de vedere etic si din punct de vedere a moralei crestine, a medicinei alternative?

Dr.Ileana Radu:

Toata explozia si toata orientarea spre medicina alternativa in Romania, o gasesc justificata si in mare parte este o reactie la ceea ce noua ne-a fost refuzat. O medicina foarte tehnologizata, o medicina foarte scumpa, o relatie cat se poate de impersonala cu pacientul, oreinteaza si medicii si pacientii spre alte metode, spre alte abordari, spre alte paradigme.

O consultatie, in medie, dureaza 7 pana la 10 minute. O consultatie in medicina alternativa dureaza de cele mai multe ori 1 ora.

Cred ca orice pacient prefera un practician sau un medic curant care petrece 1 ora cu el, nu 7 minute si un medic care se intereseaza dincolo de migrene si dincolo de durerea de stomac si dincolo de palpitatii, se intereseaza si de alte coordonate ale vietii lui personale si bineinteles ca are castig de cauza.

I.C.:

Domnul Mircea Iorga practica bioterapia, cristaloterapia – vindecarea cu ajutorul cristalelor – si bioenergetica. L-am intrebat ce vede atunci cand pune un diagnostic.

Mircea Iorga – bioenergocristaloterapeut:

Nu stiu daca ai auzit de aura umana. Deci se poate vedea si se poate percepe tactil. in acest camp, deci in aura umana se poate lucra.

Asa cum avem o anatomie fiziologica, avem si o anatomie energetica. Ceea ce fac este sa lucrez in vederea armonizarii campului energetic.

Prof.Dr.Iosif Ton:

Dumnezeu a creat universul, si toate energiile care sunt in univers ar trebui sa fie supuse lui Dumnezeu. Dar Dumnezeu, in suveranitatea Lui, a lasat ca pentru o vreme aceste spirite revoltate sa existe.

Modul in care inteleg eu lucrurile dupa Sfanta Scriptura este ca atunci cand Dumnezeu ne-a creat pe noi persoane, adica cu libertatea de a alege, Dumnezeu l-a lasat pe Diavolul sa existe tocmai pentru a crea omului adevarata libertate.

Eu nu am adevarata libertate decat atunci cand am o alternativa.

Dumnezeu mi se prezinta ca Dumnezeul creator, Dumnezeul plin de dragoste, Dumnezeul adevarului, Dumnezeul bunatatii si imi spune: „Ia-Ma pe Mine, iubeste-Ma pe Mine, fii al Meu si fii ca Mine.” Dar El zice: „Am lasat alaturi pe unul care-i totalmente opusul Meu, care-i nimicitorul, care e ura intrupata, care-i rautate, care-i nimicire. Daca-l vrei pe el, esti liber sa-l alegi pe el.

Toate energiile lui Dumnezeu sunt concentrate in Duhul lui Dumnezeu, in Duhul Sfant.

Eu am Duhul Sfant numai daca L-am primit pe Domnul Isus in viata mea. Pentru ca Duhul Sfant e Duhul lui Cristos. si cand il am pe Duhul Sfant, am toata energia dumnezeiasca de care am nevoie.

Acum, vin acesti oameni care zic: „Domnule, noi am descoperit niste banci de energie cosmica. Noi am descoperit niste surse de energie.”

Este posibil !

DAR izvorul acelor energii este Diavolul si ingerii lui. si pana la un loc ei pot sa faca minuni, asa cum s-a intamplat cu Moise si vrajitorii din Egipt. Diavolul are o anumita putere, el are niste limite, pentru ca el nu este egal cu Dumnezeu. Diavolul este o persoana revoltata pe care Dumnezeu il lasa sa existe pentru a crea libertate pentru noi, dar Dumnezeu intotdeauna ii pune limite: „Pana aici si nu mai departe”.

Oamenii acestia au reusit cumva sa intre in legatura cu aceste surse de energie care nu sunt altceva decat spiritele celui rau. Spiritele revoltate, impreuna cu Diavolul. si intr-adevar, ei aduc energie, dar energia pe care o aduc ei este de esenta demonica.

I.C.:

In remediile homeopatice, de la o anumita dilutie in sus, nu mai ramane nici o molecula de substanta activa. Ramane doar incarcatura spirituala, dinamizarea sau potentarea, de factura spirituala, asa cum afirma medicii homeopati.

Dr.Ileana Radu, medic crestin:

Este recunoscut ca de multe ori dilutiile homeopatice se fac dupa un anumit ritual, spunandu-se anumite incantatii si de cele mai multe ori intr-un remediu probabil ca nici nu mai exista substanta de origine.

Cu toate astea, remediile opereaza, pentru ca – spune homeopatul – incarcatura lor este de factura spirituala si de fapt opereaza.

Atunci, vindecarea trebuie sa aiba loc cu orice pret?

Eu cred ca vindecarea nu trebuie sa aiba loc cu orice pret, pentru ca de fapt pretul il plateste pacientul si medicul care aplica remediul.

Intri intr-o zona in care pot sa ti se intample anumite lucruri pe care nu le controlezi nici tu ca pacient si nici tu ca medic.

O colega de-a mea care practica bioenergie spune: „stiu ca nu trebuie sa ma ating de anumite tumori, pentru ca de fapt energia negativa continuta in tumori ma poate ataca pe mine. si mi s-a spus si maestrii mei mi-au spus pe ce domenii sa nu intru, pentru ca sunt vulnerabila.”

Deci un limbaj care anunta ceva legat de lumea spiritelor este prezent acolo si de cele mai multe ori, daca ai discernamant si daca ai educatie in acest domeniu, recunosti tipare din magie alba sau neagra.

I.C.:

Ce le-ati recomanda ascultatorilor nostri care poate nu mai gasesc solutii in medicina clasica sau in alte metode de vindecare si atunci apeleaza la metode alternative?

Daniel Tiriteu:

Le recomand acelasi lucru pe care Apostolul Pavel ni-l recomanda noua tuturor, si anume: „Cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun.” Le recomand sa treaca in spatele aparentelor si sa gandeasca la rece.

Este adevarat ca ne dorim sanatate mai mult decat orice, dar sa nu o cautam cu orice pret. Sa nu o cautam cu pretul sufletului.

Realizator: Ioan Ciobotă

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button