ExterneStiri

Un sat din Haiti renunta la cultura Voodoo

Catastrofele din Haiti ce au avut loc in luna ianuarie au intors atentia lumii catre problemele si saracia tarii. Insa un sat mic din regiunea muntoasa din Haiti aduce speranta prin schimbarile economice si spirituale ce le experimenteaza.

Willem Charles, fondator si lider pentru Mountain Top Ministries (MTM), a indraznit sa provoace miscarea voodoo si starea actuala din Haiti. Pana acum organizatia a construit scoli, un centru medical, un sistem de alimentare cu apa, o biserica, si case pentru locuitorii din satul Gramothe, situat ala aproximativ o ora de condus din Port-au-Prince.

Acum zece ani, nu era nicio biserica; doar cinci temple voodoo. Deasemenea nu erau scoli, nici apa curenta, nu existau locuri de munca si oamenii incetau sa mai spere pentru ceva mai bun.

“Tara Haiti a fost incercata prin multe catastrofe de-alungul istoriei ei ca si natiune,” a declarant Andrew DeWitt, care slujeste in conducerea MTM, intr-un interviu pentru The Christian Post. “Insa sunt personae binevoitoare care schimba tara de la saracie si voodoo catre prosperitate si Crestinism.

Satul Gramothe este situat in apropierea locului natal al lui Willem. Willem isi aminteste ca in timpul copilariei sale, aproximativ 90% dintre localnicii satului erau someri. “Scoala” din sat era pe atunci predata de catre un invatator cu trei clase, iar satenii erau obligati sa aduca apa potabila dintr-un rau in care se spalau si rufele situate la o mila prin munti.

Pe deasupra saraciei, cultura voodoo exploata tot mai multi oamenii si ii arunca pur si simplu in intuneric spiritual.

Haiti a fost colonie Franceza, iar francezii au insistat ca sclavii lor haitieni sa devina catolici. Insa ceea ce s-a a intamplat a fost ca localnicii au luat icoanele catolice si le-au incorporat in practicile voodoo.

“Ca rezultat, Catolicismul a avut o alta insemnatate pentru oamenii de aici din Haiti” a explicat DeWitt intr-o scriere de-a sa. “Intr-un fel, noua religie era sinonima cu voodoo, care continea mai multe simboluri ale Bisericii Catolice si folosite ca sa reprezinte spirite.”

“Acum, daca vezi o statuie a fecioarei Maria, trebuie sa te intrebi daca este un simbol Catolic sau altceva reprezentativ zeilor voodoo?”

Ca si cetatean Haitian, Charles a inteles aceasta amestecatura intre religii si  inca de la fondarea MTM si-a propus sa ii invete pe cei care vor sa devina crestini sa nu se lase expusi oricarei practice voodoo.

Se povesteste ca un om din sat care vroia sa devina crestin l-a intrebat pe Charles cum ar putea sa il urmeze pe Isus, dar sa continue sa practice voodoo in acelasi timp. Casa acestui om era prina de sobolani care ii muscau pe toti membrii familiei de picioare. Charles a adunat suma necesara de bani pentru a construe o noua casa acestui om si a sfatuit familia sa pastreze casa curata, iar sobolanii nu se vor mai intoarce.

“Voodoo este ca si casa veche,” a spus Charles omului. “E o religie plina de spirite care sunt ca sobolanii. Ai vazut ce dezastru au facut membrilor familiei tale. Voodoo face acelasi lucru cu sufletele noastre. Insa Dumnezeu este un Dumnezeu gelos. El nu vrea niciun fel de practica Voodoo in viata ta,” a explicat Charles.

“Cand alegi sa il urmezi pe Isus, inima este acum o casa noua si trebuie sa scapi de toate practicile voodoo, asa cum ai scapat de sobolani,” a adaugat Charles, inspirat de pilda cu burduful de vin nou si vechi din Matei, capitolul 9. “Aceasta noua inima primita de la Isus este frumoasa si un loc in care Isus sa taiasca. Lima (numele acelui om), trebuie sa o pastrezi curate si sa o pazesti de orice practica voodoo.”

Charles a tinut sa precizeze ca toate faptele bune facute pentru satenii din Haiti sunt datorate dragostei lui Dumnezeu, deschizand usile pentru cetateni catre o lume a dragostei pe care ei nu au cunoscut-o niciodata cand practicau voodoo.

De cand s-a infiintat in 1999, organizatia MTM a ridicat nivelul de trai in satul Gramothe. Satenii beneficiaza acum de fantani cu apa potabila in apropierea caselor, astfel evitand aparitia bolilor cauzate de apa. Fantaniile deasemenea au ajutat fermierii, care formeaza majoritatea populatiei satului, sa aiba recolta bogata.

Deasemenea prin MTM, copii din sat pot invata intr-o scoala crestina cu 12 clase. In Haiti, o diploma de liceu este destul de importanta si o realizare mare.

Misiunea a construit o clinica in care echipe medicale din Canada si Statele Unite vin in vizita si trateaza pacientii in mod gratuit. Doctorii de la MTM pot chiar sa efectueze mici operatii chirurgicale.

“Ceea ce are nevoie Haiti mai mult nu e suport sau diverse pachete,” scria Charles intr-una din cartile sale. “Aceste lucruri ne fac doar sa depindem de ele. Ce are Haiti nevoie este libertate si securitate. Pe langa toate acestea, educatia va aduce locuri de munca, care in final vor duce la prosperitate.”

“Daca MTM poate sa arate exemplul satului Gramothe, atunci si celelalte sate vor urma exemplul dat, apoi impreuma sa invingem saracia.”

Haiti este cea mai saraca tara din Emisfera Vestica si una dintre cele mai sarace din lume. Inca de la fondarea natiunii, locuitorii din Haiti au avut parte de conducatorii corupti. Tara s-a aflat aproape de haos in urma cu 200 de ani din cauza conducerii slabe si administrarea gresita a bugeturilor. Cutremurul din 12 Ianuarie a impins Haiti intr-o saracie si mai adanca. Dar totusi a adus speranta ca impreuna cu ajutorul comunitatii international, Haiti s-ar putea reconstrui ca o tara noua si prospera.

Sursa: RadioElim

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button