DevotionaleFamilieSocial

Cinci trăsături ale prietenilor creştini adevăraţi

1. Prietenii creştini iubesc sacrificându-se

“Nu este mai mare dragoste decât să-şi dea cineva viaţa pentru prietenii săi” (Ioan 15:13).

Isus este cel mai bun exemplu de prieten creştin adevărat. Dragostea Sa pentru noi este plină de sacrificiu, niciodată egoistă. El a demonstrat asta nu doar prin minunile Sale de vindecare, ci mai deplin prin slujba umilă de spălare a picioarelor ucenicilor şi, în cele în urmă, când Şi-a dat viaţa pe cruce.

Dacă ne alegem prietenii în funcţie de ceea ce ei au de oferit, vom descoperi rareori binecuvântările unei prietenii adevărate. Filipeni 2:3 spune: “Nu faceţi nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci, în smerenie, fiecare să privească pe altul mai sus de el însuşi.” Prin valorificarea nevoilor prietenului tău mai presus de ale tale, vei fi pe cale să iubeşti precum Isus. În acest proces, vei obţine probabil un prieten adevărat.

2. Prietenii creştini acceptă necondiţionat

“Prietenul adevărat iubeşte oricând, şi în nenorocire ajunge ca un frate” (Proverbe 17:17).

Descoperim cele mai bune prietenii cu fraţii şi surorile care ştiu şi acceptă defectele şi slăbiciunile noastre.

Dacă suntem uşor ofensaţi sau rămaşi într-o stare de amărăciune, vom avea un timp greu pentru a ne face prieteni. Nimeni nu este perfect. Cu toţii facem greşeli acum şi după aceea. Dacă aruncăm o privire la noi înşine, vom recunoaşte că purtăm o parte din vină atunci când lucrurile merg prost într-o relaţie de prietenie. Un prieten bun este grabnic să ceară iertare şi gata de a fi iertător.

3. Prietenii creştini au încredere deplină

“Cine îşi face prieteni mulţi, îi face spre nenorocirea lui, dar este un prieten care ţine mai mult la tine decât un frate” (Proverbe 18:24).

Acest proverb dezvăluie faptul că un prieten creştin adevărat este demn de încredere, într-adevăr, dar subliniază un alt adevăr important, de asemenea. Ar trebui să ne aşteptăm să împărtăşim încredere deplină cu câţiva prieteni loiali. Încrederea prea uşoară poate duce la dezastru, aşadar, fii precaut în privinţa punerii încrederii tale într-o companie oarecare. Cu timpul, prietenii creştini adevăraţi ai noştri vor dovedi încrederea prin lipire mai apropiată decât un frate sau o soră.

4. Prietenii creştini păstrează limite sănătoase

“Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate: dragostea nu pizmuieşte” (1 Corinteni 13:4).

Dacă te simţi sufocat într-o relaţie, ceva nu e bine. De asemenea, dacă te simţi folosit sau abuzat, ceva nu e la locul său. Recunoscând ceea ce este cel mai bine pentru cineva şi a da spaţiu acelei persoane sunt semne ale unei relaţii sănătoase. Ar trebui ca niciodată să nu lăsăm un prieten să intervină între noi şi partenerul nostru. Un prieten creştin adevărat va evita cu înţelepciune deranjul şi va recunoaşte nevoia ta de a menţine alte relaţii.

5. Prietenii creştini oferă zidire reciprocă

“Rănile făcute de un prieten dovedesc credincioşia lui” (Proverbe 27:6).

Prietenii creştini adevăraţi se vor clădi reciproc emoţional, spiritual şi fizic. Prietenilor le place să fie împreună tocmai pentru că se simt bine. Primim tărie, încurajare şi iubire. Vorbim, plângem, ascultăm. Dar uneori trebuie, de asemenea, să spunem lucrurile dificile pe care prietenul nostru drag trebuie să le audă. Cu toate acestea, din cauza încrederii şi acceptării împărtăşite, noi suntem singura persoană care poate oferi impact inimii prietenului nostru, căci ştim cum să transmitem mesajul greu cu adevăr şi har. Cred că aceasta este ceea ce Proverbe 27:17 înseamnă, când spune: “După cum fierul ascute fierul, tot aşa şi omul aţâţă mânia altui om”.

Tradus cu permisiune pentru TotalSchimbat.ro, de pe TurnBackToGod 

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button