Articole

Evanghelia prin Internet (2)

2. Principii de evanghelizare prin Internet

În momentul de față voi exprima un principiu general valabil pentru orice gen de lucrare evanghelistică, inclusiv prin Internet:

Capacitatea de a lucra pentru Dumnezeu se obține prin studierea Sfintelor Scripturi și se dezvoltă prin aplicarea învățăturilor astfel dobândite.

via gospelpen.wordpress.com

Se poate afirma că nu există excepție de la această regulă, fapt pentru care, de îndată ce am înțeles importanța evanghelizării prin Internet, am început să examinez principiile care trebuie aplicate pentru acest gen de lucrare. Prin urmare, dacă proiectul Evangheliei prin Internet era o formă de comunicare a mesajului divin către umanitate, atunci era necesară studierea metodelor folosite de Dumnezeu pentru a comunica cu omul și în particular cu poporul Său.

Mi-am dat seama că era deosebit de utilă identificarea circumstanțelor în care Dumnezeu a apelat la mijloace „tehnice” pentru a transmite mesajul Său. Acest lucru nu mi se părea a fi chiar atât de simplu, dar am început să examinez cu atenție Sfânta Scriptură și am observat că Dumnezeu a comunicat în următoarele moduri:

  1. direct, atunci când Dumnezeu a vorbit cu omul în grădina Edenului;
  2. prin oameni special aleși: profeți, apostoli, evangheliști;
  3. prin Fiul Său întrupat ca om;
  4. prin rânduieli, ceremonii și simboluri;
  5. prin Cuvântul scris: Biblia;
  6. prin intermediul lumii naturale;
  7. prin experiența providenței zilnice.

Bineînțeles, aceste „canale” de comunicație se întrepătrund dinamic, uneori derivând unul din altul. Totuși, cazul cel mai evident în care s-a făcut apel la un mijloc „tehnic” de reprezentare „multimedia” (imagine, sunet și text) a fost cel al comunicării prin rânduieli, ceremonii și simboluri desfășurate la Sfântul Locaș ridicat în pustie, ulterior transferate în Templul de la Ierusalim.

Atenția mi-a fost atrasă în special asupra instituirii acestui Sfânt Locaș și asupra metodelor utilizate de către Dumnezeu. Am înțeles cât de grandios a fost acest proiect și cum a pregătit prima venire a lui Hristos, cu trimitere până la sfârșitul istoriei lumii. De asemenea, am notat cu atenție maniera în care Dumnezeu a acționat în vederea instituirii întregului sistem ceremonial.

Astfel, mi-au devenit clare următoarele sfere de competență:

  1. Competență în execuția tehnică: după cum citim în Exod 35:30-35 cu privire la alegerea persoanelor care urmau să execute lucrările cerute pentru realizarea Sfântului Locaș;
  2. Competență în administrație: după cum citim în Numeri 4, privind alegerea seminției lui Levi pentru administrarea lucrărilor de la Sfântul Locaș;
  3. Competență spirituală: prin desemnarea fiilor lui Aaron ca preoți pentru desfășurarea slujbelor în Sfântul Locaș.

Aceste sfere de competență odată identificate, am trecut la aplicarea lor pentru desfășurarea evanghelizării prin Internet. Trebuie bine înțeles că toate aceste competențe sunt necesare pentru realizarea cu succes a unui proiect ce are ca obiectiv comunicarea voinței lui Dumnezeu către umanitate. Așa cum am zis, nu există excepție de la aplicarea metodelor din Sfânta Scriptură și, de îndată ce am înțeles acest lucru, am trecut la definirea proiectului pe care doream să îl realizez, având convingerea că Dumnezeu îmi va călăuzi pașii.

__________________________________

Copyright © 2007 – 2010 Articole creștine.

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button