Articole

Evanghelia prin Internet (1)

1. Perspectiva lucrării
„Prezentarea Evangheliei prin publicații scrise reprezintă o lucrare misionară de cel mai înalt grad și este o metodă cât se poate de bună și de succes ce poate fi folosită pentru a pune înaintea oamenilor adevărurile timpului de față. Importanța lucrării slujitorilor Evangheliei este deosebită, dar multe persoane nu au privilegiul de a auzi Cuvântul direct de la un predicator. De aceea, prin intermediul publicațiilor scrise, mesajul divin va ajunge acolo unde predicatorul nu poate merge și atenția multora va fi atrasă de evenimentele aflate în legătură cu scenele finale ale istoriei.” (Ellen White, „Mărturii”, vol. VI, pg. 314)

Acest citat redă, în mod sintetic, importanța lucrării de evanghelizare prin publicații scrise, lucru care m-a făcut să mâ gândesc dacă nu cumva principiile enunțate pentru acest gen de lucrare s-ar putea aplica și la publicațiile „virtuale”, în genul celor disponibile astăzi pe Internet. În fond, din punctul de vedere al utilizatorului final, Internetul nu este altceva decât o formă de transmitere a unor mesaje scrise, a imaginilor și, mai nou, a producțiilor audiovizuale, cu nimic diferit substanțial de o publicație scrisă „pe hârtie”.

Chiar termenul deseori folosit de „a publica pe Internet” ne trimite cu gândul la activitățile editoriale și de tipărire a unor publicații pe hârtie. Așadar, nu este vorba decât de o schimbare a suportului informațional, dar fondul rămâne același. În acest sens, avem documente scrise „pe hârtie” și documente electronice scrise „în fișiere” într-un calculator. Esența este aceeași, doar suportul este diferit și producția publicațiilor scrise pe hârtie se bazează pe elaborarea de documente electronice, care ulterior sunt tipărite. Internetul a permis o „scurtare” a distanței și a timpului dintre elaborarea unei producții scrise sau audiovizuale și livrarea acesteia utilizatorului final, fără a mai fi necesară tipărirea sau distribuția pe casete/CD-uri etc.

Această transmitere rapidă a informației și micșorarea timpului dintre producție și distribuție, adaugând accesul utilizatorilor din orice parte a lumii, oferă Internetului posibilități nebănuite, care pot fi folosite pentru predicarea Evangheliei. Acest lucru l-am înțeles imediat ce Internetul și-a făcut apariția în România în jurul anilor 1992-1995. Cine mai ține minte acele începuturi ale Internetului, când descărcarea unei pagini din Statele Unite sau din Australia te entuziasma ca un adevărat miracol? Sau ne putem gândi la emoția primirii și a transmiterii primelor mesaje electronice, când trebuia să explici minute în șir „novicilor” ce este un e-mail și la ce folosește. Normal, toate acestea sunt deja istorie, dar de la acea dată am început să mă gândesc serios la posibilitatea de a utiliza acest nou mijloc de comunicare pentru transmiterea Evangheliei.

Mă simțeam ca o picatură într-un ocean și realizam că era necesară o abordare flexibilă și, în același timp, structurată a posibilităților de comunicare a Evangheliei prin Internet. Simțeam că era momentul de a începe cucerirea unui „Canaan virtual”, dar în același timp real, având nevoie să cresc împreună cu el pentru a deprinde arta „surfing-ului” pe valurile uriașe ale schimbării modului de comunicare dintre oameni. Eram deopotrivă conștient de posibilitățile nefaste ale Internetului: propagarea violenței, pornografie, jocuri electronice lipsite de conținut real, dar, cu toate acestea, vedeam și Evanghelia strălucind cu putere, iar paginile Sfintelor Scripturi accesibile „oricărui neam, oricărei seminții, oricărei limbi și oricărui popor”.

La acea dată nu existau streaming-uri audiovizuale, blogosfera era necunoscută ca noțiune, iar chat-ul abia la început. Cu toate acestea, eram entuziasmat de posibilitățile nebănuite ale Internetului. Era ca o vrajă plăcută și aducătoare de speranță. De aceea, am început să mă gândesc la miliardele de oameni ce puteau să aibă acces la Tezaurul Cuvântului lui Dumnezeu doar prin niște simple apăsări de taste. Cu siguranță, un lucru nou și revoluționar se întâmplă sub ochii noștri, o reinventare a tiparului la 500 de ani după Johannes Gutenberg. Era momentul de a acționa ca mesager al Evangheliei lui Hristos și nu aveam timp de pierdut.

Dar înainte de a merge mai departe, aș dori să reiau citatul amintit la început pentru a-l aplica la această lucrare de răspândire a Evangheliei prin Internet, adaptând ideile în cauză. Pur și simplu voi înlocui expresia „prin publicații scrise” cu expresia „prin Internet” și o să vă rog să analizați efectul:   prezentarea Evangheliei prin Internet reprezintă o lucrare misionară de cel mai înalt grad și este o metodă cât se poate de bună și de succes ce poate fi folosită pentru a pune înaintea oamenilor adevărurile timpului de față. Importanța lucrării slujitorilor Evangheliei este deosebită, dar multe persoane nu au privilegiul de a auzi Cuvântul direct de la un predicator. De aceea, prin intermediul Internetului, mesajul divin va ajunge acolo unde predicatorul nu poate merge și atenția multora va fi atrasă de evenimentele aflate în legătură cu scenele finale ale istoriei.

Practic, am vrut să demonstrez că principiile enunțate pentru lucrarea de evanghelizare prin publicații scrise se aplică deopotrivă și lucrării de evanghelizare prin Internet. Astfel, putem lua sfaturile și principiile din cărțile scrise de Ellen White acum mai bine de 100 de ani, precum și din alte surse de referință, cu scopul de a le găsi aplicația ținând cont de posibilitățile oferite în prezent. În acest mod, cărți în genul „Mărturiilor” ar căpăta o actualitate imediată care ne-ar călăuzi în utilizarea eficientă a acestui nou mijloc de comunicare.

______________________________

Copyright © 2007 – Articole Crestine.

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button