Viaţa Adolescenţilor-Reacţia la presiune şi critică

1
172

Întrebare: Cum ar trebui să reacţionez atunci când cei din jur mă dispreţuiesc sau mă critica?

Răspuns: Muţi băieţi şi-au pierdut încrederea în abilităţile lor fizice când vreun prieten a râs de el în momentul în care au spus că se apucă de un sport, să zicem fotbal.

Comentari de genul: “Nu-ţi prea coordonezi mişcările. N-ai putea prinde mingea nici dacă ţi-ar da-o de-a dura”. Sau să ne gândim la un grup de fete care rade de noua ţinută în care ai venit îmbrăcată la şcoală. Devii dintr-o dată nesigură şi începi să te îndoieşti de capacitatea ta de a te îmbrăca vreodată “correct”.

Critica poate să doară şi să dăuneze imaginii de sine dacă nu ştii să reacţionezi cum trebuie la ea.

Dumnezeu vrea să te foloseşti de aceste situaţii ca de nişte şanse de a te maturiza. Se spune în Proverbe 19:20 “Ascultă sfaturile, şi primeşte învăţătura, ca să fi înţelept pe viitor!” Când eşti criticat, vezi mai întâi dacă este îndreptăţită critica. Dacă este, atunci încearcă să schimbi situaţia. Altfel nu vei ajunge niciodată să-ti foloseşti la maximum potenţialul pe care ţi l-a hărăzit Dumnezeu. Critica serveşte adesea la îndreptarea caracterelor, la schimbarea motivaţiilor şi la sensibilitatea faţă de alţii.

În al doilea rând, exprimă-ţi aprecierea faţă de implicarea prietenului tău. Dar încearcă să nu fi sarcastic spunând : “Îţi mulţumesc, apreciez extreme de mult sfatul unui tâmpit”.

În al treilea rând, adu-ţi aminte cine eşti – Fiul lui Dumnezeu sfânt şi preaiubit. Eşti apreciat, acceptat şi înzestrat. Nu lăsa critica să-ţi deterioreze imaginea desine. Foloseşte-o doar ca şa-ţi eliberezi mai din plin potenţialul pe care ţi l-a dat Dumnezeu.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.