Articole

Care a fost atitudinea lui Darwin fata de Dumnezeu?

Dupa intreruperea unor studii de medicina incepute, Darwin, la sfatul tatalui sau, a studiat teologia (1828-1831), desi era interesat de alt domeniu. In cartea sa “Aparitia speciilor prin selectie naturala”, el a scris: “Este probabil ceva sublim in conceptia ca Creatorul a insuflat germenele intregii vieti care ne inconjoara numai citorva sau chiar unei singure forme si ca, in timp ce pamintul nostru se misca in cerec dupa legile gravitatiei, dintr-un inceput asa de simplu a luat si iau fiinta un numar nesfirsit de forme frumoase si minunate”. Aceasta formulare a lui Darwin pomeste numai de la o vaga conceptie deista despre Dumnezeu, dupa care Dumnezeu este intr-adevar recunoscut ca Autor al intregii dezvoltari cosmice si biologice, dar pozitia Sa personala fata de om, precum si afirmatiile biblice despre creatie sunt ignorate.

Cu afirmatia ca omul poarta “pecetea de nesters a originii sale animale”, Darwin isi exprima clar relatia sa rupta cu Biblia. Darwin insusi considera ideea de evolutie lansata de el ca o altemativa a creatiei, dupa cum marturiseste in autobiografia lui: “In vremea aceea ajunsesem treptat la concluziaca Vechiul Testament, pe baza prezentarii vadit false a istoriei mondiale, … nu este mai demn de crezut decit cartile actuale ale hindusilor sau crezurile barbarilor… Am ajuns treptat la respingerea si negarea crestinismului ca revelatie divina”.

Aceasta conceptie s-a intarit si mai mult in urmatoarele decenii: aaaaa”Asa s-a strecurat incet necredinta in mine, pina a fost completa. Totul a mers asa de incet, incit nu mi-a creat probleme, si de atunci nu m-am indoit nici o singura zi de-faptul ca decizia mea a fost corecta. De fapt, nu pot sa inteleg cum poate dori cineva sa fie crestinismul adevarat” .

In timp ce Darwin, negind total revelatia biblica, a pornit de la un deism vag (adica privind pe Dumnezeu ca pe o Fiinta impersonala), Ernst Haeckel a facut pasul spre ateism total, postulind “ca organismete au luat fiinta pe cai pur fizico-chimice”. Urmasii acestor conceptii sunt neodarwinistii de astazi M Eigen, C. Bresch, B. O. Kappers care, cu modul lor de gindire reductionist despre autoorganizarea materiei, i-au inselat pe multi la o conceptie despre lume ateista sau deista – si astfel antibiblica

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button