Articole

“Știu, dar… ce o să spună lumea?”

Alexa a venit într-o zi, împreună cu mama ei, la centru, dorind să facă o programare pentru întrerupere de sarcină.

Avea șaisprezece ani şi aflase cu puţin timp înainte că este însărcinată; conform ecografiei făcute cu câteva ore înante de a veni la noi, se pare că sarcina era de paisprezece săptămâni.

Avortul era soluţia cea mai la “îndemână” de a scăpa de copil şi de implicaţiile adiacente, nu mai era legal. În consecinţă, nimeni nu mai voia să i-l facă. Pe feţele amândurora se citea disperarea şi panica. Riscau cam mult să lase copilul. Mama, cu lacrimi în ochi, povestea: ”parcă se repetă istoria. Exact aşa s-a întâmplat acum douăzeci de ani cu sora mea.”

A rămas însărcinată şi, deoarece era prea tânără şi necăsătorită, a ales avortul. A făcut, însă, o hemoragie şi a murit….” acum Alexa e gravidă… vreau să facă avort. Nu vreau să fie povestită în sat; şi nici nu avem cu ce să creştem copilul”. “Dar”, i-am spus, “Alexa poate să moară făcând avort. Riscaţi prea mult”! – “Știu, dar asta e! Nu avem ce face; ce o să spună lumea despre faptul că e gravidă? Va vorbi tot satul despre ea! Alexa va fi percepută ca o femeie uşoară, iar numele ei va fi târât în noroi. Plus că, financiar nu o ducem deloc bine: cu ce să îl creştem şi pe copil?”

Am rugat-o să încerce să privească lucrurile şi altfel. “Să presupunem că este imposibil de făcut avortul. Cum ar merge lucrurile? Ce aţi încerca să faceţi?” Mama Alexei a şovăit puţin, după care a început să îşi facă un plan, despre cum ar putea cei doi tineri să se căsătorească şi să îşi crească copilul… şi atunci lucrurile ar fi normale: două persoane care se căsătoresc şi au un copil.

Dintr-odată, după ce au întors situaţia pe toate părţile, parcă nu i s-a mai părut atât de catastrofală ideea că Alexa urma să aibă un copil. Astfel că a început să nu mai fie atât de vehementă în hotărârea ei de a apela la avort. I-am vorbit apoi despre ce înseamnă acesta, ce consecinţe are, i-am vorbit despre Dumnezeu – singurul care dă viaţă şi are dreptul să o ia, despre Cel ce poartă grija noastră indiferent de situaţia financiară cu care ne confruntam…

Alexa voia să se căsătorească şi să păstreze copilul, însă nu ea părea să aibă ultimul cuvânt. Era speriată, dar, totuşi, nu părea de acord cu avortul… Au plecat, urmând să ia o hotărâre. După aproximativ o lună, au revenit. Alexa împreună cu mama ei erau zâmbitoare şi pline de emoţii. I-am aruncat o privire mai atentă Alexei… avea burtică. Păstrase copilul!!!

Au povestit despre ce s-a întâmplat după ce au plecat de la noi, şi cum au hotărât să păstreze copilul. Alexa ne-a povestit despre hotărârea ei şi a prietenului ei de a se căsători şi de a păstra sarcina. De asemenea, s-au ivit şi oportunităţi de a câştiga mai mulţi bani, astfel că vor avea cu ce să îşi crească copilul. I s-a făcut o ecografie, în urma căreia Alexa a primit vestea că va avea o fetiţă.

Ne-am bucurat împreună cu ea şi L-am lăudat pe Cel care a fost lângă ea în momentele acelea de cumpănă, oferindu-i ajutor în luarea deciziei, dăruindu-i curaj să înfrunte temerile care iniţial au copleşit-o. Urmează să revină periodic pentru a-i fi urmărită sarcina de către medic, şi pentru a ne asigura că totul este în regulă.

A urmat o explozie de bucurie în Clinica Pro-Vita. A fost o zi de sărbătoare, o zi de aducere-aminte pentru întreaga echipă, o zi în care am fost încurajaţi, am primit elan şi forţe proaspete să continuăm, a duce mai departe mesajul dătător de viaţă. Da, bătălia pentru viaţă merită să fie dată!

Fundația ProVita, Cluj-Napoca

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button