ExterneStiri

Kazakhstan: Împărtășirea credinței, o problemă de securitate a statului?

By Felix Corley, Forum 18

KazakhstanOfițerii de poliție secretă dețin „conversații” și avertizează persoanele suspecte că ar vorbi despre credința lor cu alții, confirmă rapoartele oficiale  din regiunea Almaty. A vorbi despre religie fără o înregistrare de la stat este ilegal și se pedepsește. Oficialii refuză să spună de ce acest lucru este o problemă de securitate a statului.

Indivizii care vorbesc despre opiniile lor religioase cu alții fără permisiunea statului- o infracțiune in Kazakhstan- sunt adesea amendați și uneori închiși. Cei care nu merg pentru pedeapsă riscă să se confrunte  „conversațiile” cu ofițerii poliției secrete ai Comitetului Național de Securitate (KNB, cu avertismente scrise sau verbale din partea lor, conform rapoartelor oficiale).

Alte organe de stat însărcinate cu pedepsirea sau avertizarea pe cei care vorbesc despre credința lor cu alții sunt Poliția, Parchetul și Departamentul Regional al Cultelor.

Cu toate că restricțiile legale deja interzic și pedepsesc liberatea de exprimare religioasă, Ministerul care monitorizează religia a anunțat că alte restricții vor fi impuse în amendamente la Legea Cultelor și a altor legi care ar putea să ajungă în Parlament în luna septembrie.

Un reprezentant oficial al Comitetului Cultelor Religioase din capitala Astana, care nu și-a dat numele, a refuzat categoric să explice Forumului 18 în 11 august, de ce guvernul vorbește despre ceea ce privește împărtășirea credinței cu alții ca o problemă a securității de stat. De asemenea a refuzat să spună dacă Comitetul a emis decrete către funcționarii Departamentelor Regionale al Cultelor cum că participarea străinilor în viața unei comunități religioase nu constituie o „activitate misionară ilegală”.

În conformitate cu obligațiile internaționale privind drepturile omului din Kazakhstan, precum Pactul Internațional cu privire la drepturile civile și politice (PIDCP- care a intrat în vigoare în Kazakhstan la 24 aprilie 2006), „securitatea națională” nu este un motiv permisiv pentru a restricționa liberatea de exprimare religioasă. Organizația Națiunilor Unite (UN), Comitetul pentru drepturile omului (ONU) și apărătorii drepturilor omului din Kazakhstan au crticat puternic această înregistrare în ICCPR.

Biroul de presă al poliției secrete KNB din Astana nu a răspuns la telefon de fiecare dată când Forum 18 au sunat în 11 și 12 august.

Pedepse pentru vorbitul public despre religie

Toți cei care vorbesc probleme religioase cu alții se cere să aibă o permisiune de la o organizație religioasă înregistrată și o autorizație de la Departamentul de Stat al Cultelor religioase. Orice literatură folosesc când vorbesc cu alții, de asemenea trebuie să fie cenzurată în avans de același departament. Oricine vorbește despre religie cu alții fără permisiune înfruntă pedeapsa conform Codului Administrativ Art. 490, part. 3.

În cazul în care autoritățile interpretează comentariile indivizior despre religia lor ca și comparații negative cu alte credințe, se pot confrunta cu urmările penală încadrată în Codul Penal Articolul 74, Partea 1, care pedepsește instigarea  socială, națională, rasială sau religioasă.

Regiunea Almaty KNB avertizează pe cei care vorbesc cu alții despre credința lor.

În raportul din 20 iulie a fost adăugat că de la 1 iulie, 193 de persoane au fost supuse monitorizării de către Direcția Anti-extremism al Poliției. Aceasta nu a precizat dacă monitorizarea a fost din cauza faptului că au vorbit despre religie sau din alte motive.

Deportarea cetățenilor străini

În anii recenți, un număr de cetățeni străini care locuiau și munceau legal în Kazakhstan au fost pedepsiți sub Codul Administrativ Articolul 490, part. 3. Ei au fost amendați și deportați.

Păstorul baptist Viktor Lim a fost amendat și deportat în mai 2003 pentru că a condus o comunitate religioasă înregistrată. Lim, o persoană fără stat, a louit în țară 20 de ani iar soția și copii sunt cetățeni Kazakhstani.

În ciuda celor două decizii judecătorești, în Noiembie 2015 și Iunie 2016  susținând dreptul cetățenilor străini rezidenți legal în Kazakhstan de a juca un rol deplin în propriile lor comunități religioase, fără teamă de amenzi și ordine de deportare pentru desfășurera „activităților misionare ilegale” , rămâne neclar dacă o astfel de hârțuire de stat  se va opri.

Tradus si adaptat de Alexandra Grunzac, pentru Total Schimbat

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button