Editoriale

La modă sau demodat

holy-bibleEvoluţia modei din zilele noastre are procente destul de mari în ceea ce priveşte atracţia lumii şi mai mult decât atât, viteza cu care se răspândeşte este destul de mare.

Portul vechi, obiceiurile străbune, lucrurile vechi devin la un moment dat, modă de cele mai multe ori. Alte lucruri, care de nenumărate ori depăşesc lmita morală, la fel devin modă în zilele noastre.

Din păcate, lucrurile bune şi chiar obiceiurile bune întemeiate cândva în urmă, au rămas acolo şi au devenit lucruri demodate pentru unele categorii de oameni. Bineînţeles, sunt lucruri pe care înaintaşii generaţiilor noastre le foloseasu şi nu erau bune, astăzi unele s-au îmbunătăţil, altele s-au înlocuit, şi cele mai multe au dispărut şi au apărut lucrurile anti-morale.

“La modă” auzim deseori când vezi pe cineva îmbrăcat mai diferit sau în cazul publicităţii care promovează sexul feminin, vorbim despre “moda” cât mai dezbrăcată posibil.

Lucrurile şi obiectele vechi, sunt ratificate ca obiecte de artă, obiecte rare, obiecte care nu se mai fabrică, etc. Şi aceasta este o modă de a atrage câţi mai mulţi vizitatori în muzee, cât mai mulţi bani în afaceri cu obiecte de colecţie, etc…

De(moda)t, se pare că sunt lucrurile care contează cel mai mult, şi un bun exemplu este că oamenii lasă lucrurile spirituale pentru partea demodată. E demodat în zilele noastre să spui că mai citeşti Biblia, e chiar demodat să te rogi ca să te vadă cineva din afară, deoarece îţi poate spune că eşti naiv, nebun; e demodat să spui că mai crezi în minuni pe care Dumnezeu le face pe pământ. Da e demodat să mai crezi cu adevărat în Cuvântul lui Dumnezeu. E chiar la modă printre creştini să intre “lumea modată” în biserică. Spun unii că e ok să te îmbraci cum vrei dacă inima crede în Isus. Dar oare în ce mai credem când lumea e în noi şi noi tot în lume zacem?! Ce mai credem noi şi unde mai locuieşte Isus în inimile noastre când El nu mai are loc de modă, deoarece îl laşi în “baraca demodată” de afară?!

Ȋn paralel cu aceste exemple, raportându-ne la timp, credem că el trece pe lângă noi foarte rapid şi pentru lucrurile sufleteşti nu mai avem timp. Este adevărat, timpul trece, dar un proverb românesc spune “Timpul tace şi trece”, nu stă în loc după noi, nu ne aşteaptă undeva la jumătatea zilei să ne terminăm noi lucrurile noastre pământeşti care ne ocupă cel mai mult din timpul nostru preţios, şi să ne amintească încă odată că mai avem nevoie şi de o altă hrană, o hrană spirituală care trebuie să o consumăm zilnic.

Timpul preţios care de multe ori îl pierdem devine nociv sufletelor noastre şi poate dăuna grav sănătăţii noastre spirituale şi cel mai greu de crezut este faptul că purtarea noastră, faptele în care trăim şi relaţia noastră cu celelalte persoane, îi influenţează pe cei de lângă noi, fie direct, fie indirect. Nu ne dăm seama de faptul că unele dintre faptele noastre pot să apară în viaţa multora din jurul nostru.

Rămânând la tema principală a modei, putem să realizăm că într-adevăr acest lucru este adevărat şi chiar nociv în majoritatea cazurilor. Să presupunem că în grupul de familie, prieteni, grup şcolar, una dintre persoane vine cu un nou model de îmbrăcăminte care va atrage privirile celor din jurul lui. Cu siguranţă, peste puţin timp, vom vedea efectul care l-a avut aceea persoană prin faptul că vom vedea mai multe persoane după un timp cu acelaşi model de îmbrăcăminte. Sunt multe alte exemple de acet tip, şi putem vedea cum suntem noi buni influenţiatori în toate domeniile vieţii noastre.

Moda continuă, designerii de haine sunt în concurenţă şi lucrurile spirituale treptat devin demodate şi amestecate cu moda. Totuşi, dacă nu accepţi compromisul vei reuşii să foloseşti acele lucruri “demodate” în favoarea ta, şi spre binele tău sufletesc. Ce alegem în fiecare zi?

Silviu Firulete

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button