Editoriale

Răutatea

om-par-nervi-shutterstock-2Răutatea are ca sursă principal pe cel rău. Înjosirea altuia nu este altceva decât exprimarea răutăţii noastre sau a cuiva asupra unei persoane. Ori de câte ori suntem răi îi permitem celui rău să își facă culcuș în noi. Acum eu mă refer în principal la gândirea noastră și apoi la felul în care acţionăm faţă de alţii.

Poate de multe ori nu știm să recunoastem răutatea. Ea se prezintă în multe feluri. De obicei răutatea vine de la o gândire axată pe sine și pe propriile nevoi și așteptări, în niciun caz pe ce vrea Dumnezeu de la noi. Nu pot să înţeleg de ce uităm atât de repede exemplul de slujire al lui Hristos și toată viaţa noastră e axată doar pe nevoile noastre. Atât de ușor ne este să ne luăm la ceartă, să vorbim urât și superior tuturor, iar când vine vorba de viaţa de creștin este o binecunoscută expresie: “N-am dat în cap la nimeni, nu am furat… etc, deci sunt un om moral.”

Uneori răutatea noastră este manifestată ca metodă de apărare, nu atât de mult de exprimare a unor senimente negative faţă de cineva. “Cum adică să nu-mi apăr eu drepturile?”, “Cum să mă las la el/ea?”, “Eu nu merit așa ceva, așa că nu permit nimănui să mă înjosească în felul acesta;” și multe alte astfel de exprimări ale propriulul nostru egoism. De multe ori, creștini fiind, uităm că Dumnezeu nu stă în cer doar că să se razbune pe oricine ne greșește nouă, și să “trăznească” pe toţi vrăjmașii noștrii, care de multe ori sunt victime, la fel ca noi, a unei gândiri greșite.

Răutatea este opusul bunătăţii. Nu putem spune că avem bunătate când vorbele noastre sunt aducătoare de răni, de înjosire, de întristare a celuilalt. Dacă suntem obijnuiţi să jignim și să înjurăm oamenii, din nou nu se poate spune că noi exprimăm faţa de cei din jur bunătate. Bunătatea și blândeţea sunt două caracteristici esenţiale a CARACTERULUI LUI DUMNEZEU. Știu că lumea de azi e bazată pe egocentrism și că asta ne “prinde” și pe noi. Dar ar trebui să nu mai privim la noi înșine, nici la ceilalţi ci la caracterul Tatălui și al Fiului și să ne luptăm să fim ca ei. Doamne, ajută-ne!

Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button