ExternePersecutii

Cuba: Unui pastor local nu i se acordă azil în SUA

Un pastor cubanez împreună cu familia sa au emis un recurs guvernului pentru a cere permisiunea de a părăsi Cuba. Pastorului Omar Gude Perez, soţiei acestuia şi celor 2 copii li s-a acordat azil în Statele Unite în iulie, dar li s-a refuzat permisiunea de a părăsi insula.

După ce au primit azilul în luna iulie în Statele Unite, cuplul a fost informat de oficialităţile guvernului că s-ar putea ca ei să nu elibereze visa de părăsire a ţării, sau „carduri albe”, aşa cum sunt acestea numite în Cuba.

Urmărind presa negativă de acoperire, oficialii au relatat familiei că s-ar putea de fapt ca ei să părăsească ţara, dar numai pentru o perioadă de 3 luni (pe baza căreia nu s-a văzut nicio indicaţie ca acestora să le fie permis să meargă în exil). Familia a precizat pentru Christian Solidarity Worldwide(CSW) că sunt îngrijoraţi în privinţa lungilor întârzieri şi a mesajelor contradictorii.

Pastorul Gude, un lider naţional într-o reţea crescândă de biserici independente numite” Mişcarea Apostolică”, a slujit aproape 3 din 6 ani de detenţie sub false acuzaţii. A fost eliberat cu libertate condiţionată la începutul acestui an, dar îi este interzis să predice sau să călătorească înafara oraşului Camaguey.

Presiunea asupra altor pastori din Cuba este în continuă creştere. Un alt grup, ambii fiind pastori ai aceleaşi reţele de religie în Camaguey ca şi familia Gude, au fost citaţi de oficialităţile guvernamentale şi ameninţaţi cu închisoarea, respectiv, închidere forţată a bisericii lor.

Într-o ocazie recentă, Benito Rodriguez şi Barbara Guzman au primit chemaţi în faţa Ministrului local de Justiţie în 11 octombrie, primind o amendă de 2000 pesos cubanezi (aproximativ un salariu pe o lună în Cuba).

Luna trecută, un pastor baptist din provincia Santa Clara, Mario Felix Lleonart Barroso, a avut parte de arest la domiciliu în mai multe ocazii. Oficialităţile avertizează familia, că ei ar putea fi ţinta „unor hotărâri de repudiere”, guvernul a orchestrat adunări, care adesea au fost mobilizate de oficiali pentru a intimida şi a ataca drepturile omului şi activităţile democratice.

Show More

Ioana Heredea

"Adevarata avutie a omului nu consta in bani, ci intr-un suflet echipat pentru viata de dupa moarte. Consider ca cel mai frumos mod de a fi o binecuvantare si, in acelasi timp, binecuvantat inseamna sa arunci samanta in locul potrivit, contribuind la cresterea spirituala a altora."

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button