Adolescenti

Cât de departe este prea departe?

Fata:
Aş vrea să fie un bărbat demn şi puternic în deciziile sale. Echilibrat, sensibil, atent, educat, dar şi hotărât şi orientat către valorile autentice.
Pentru că doresc să fie matur şi responsabil, nu mi-l pot imagina umblând de mână cu diverse fete, căutând, cu frenezia masculului activat de hormoni, să o atingă, să-i testeze limitele acceptării. Nu mi-l imaginez făcând glume cu subînţeles, nici prostindu-se ca să câştige favoarea unei strălucitoare Barbie, râvnită de toţi băieţii dornici de sex. Nu mi-l imaginez întorcând capul după haine mulate, nici aranjându-se sau accesorizându-se ca pentru o şedinţă foto la reviste de scandal. Aş dori să-mi transmită că mă preţuieşte şi că e atras de mine, fără să îmi transmită nerăbdare sexuală. Nu îmi va spune că înnebuneşte din cauza tensiunii sexuale. Când mă va săruta pe obraz pentru prima dată, gestul va avea o mare însemnătate şi voi vedea în comportamentul lui că nu arde să mă sărute franţuzeşte. Aş dori să-mi transmită afecţiunea sa într-o manieră care să nu pună la îndoială intenţiile lui cu privire mine. Să-mi ofere flori, să-mi facă surprize neaşteptate, cu semnificaţie profundă. Să mă caute, să-mi vorbească, să-mi dea sentimentul că vrea să ştie cine sunt eu, în toate aspectele personalităţii mele.
Am nevoie să mă respecte şi să mă protejeze. Să-mi pună în lumină unicitatea şi să-mi completeze identitatea prin prezenţa lui. Am nevoie să-mi dea încredere să accept prezenţa lui ca pe a viitorului meu soţ, alături de care să-mi întemeiez o familie.

Băiatul:
Şi acum să tragem concluziile: aş vrea să fie frumoasă şi delicată. Să-şi păstreze frumuseţea curată, nu să şi-o vândă. Să ştie cine este, nu să-şi testeze farmecele pe băieţi. Aş vrea să-mi dea un sentiment de siguranţă în ceea ce priveşte reacţia ei faţă de avansuri. Să ştiu că nu e gata să primească orice „fluture”. Să aibă criterii de evaluare solide şi să demonstreze o gândire matură şi preocupări profunde.
Să se îmbrace frumos şi distins. Frumuseţea ei să nu fie senzuală. Nici pentru mine, nici pentru alţii. Nu vreau să o caut pentru trupul ei, nici nu vreau ca bărbaţii să o poftească în faţa mea. Nu vreau să simt că mă invită să o ating, pentru că dacă nu aş fi primul ei prieten, m-aş gândi la câţi au pipăit-o înaintea mea; dacă aş fi primul ei prieten, m-aş gândi la cât de uşuratică este dacă se oferă aşa primului venit.
Nu vreau să mă sărute, dar nu vreau nici să-mi joace feste. O văd rezervată, dar cinstită. Vreau să o cuceresc puţin câte puţin, dar sigur, şi fără să am motive să mă tem. De aceea, mi-aş dori să-şi arate afecţiunea prin grija faţă de mine: să înveţe ce mi-e specific, să ştie cu ce îmi poate fi de ajutor. Vreau să mi-o imaginez uşor, încă de la început, ca pe mama copiilor mei.

Ţi-ai dat deja seama care sunt valorile absolute.

1. Relaţiile romantice sunt adevărate valori atunci când sunt începute cu gândul la destinaţie – căsătoria (de aceea, „casual dating” nu-şi are sensul; nici prieteniile de frica singurătăţii sau pentru a avea cu cine să te mângâi şi să te săruţi; nu-şi au locul nici relaţiile adolescentine născute sub diverse influenţe, şi nu cu naturaleţea „vremii potrivite”).

2. Relaţiile sunt romantice când comunicarea e profundă. Când atingerile sunt profunde, relaţiile sunt senzuale sau sexuale.

3. Atingerile cele mai simple, precum ţinutul de mână, îmbrăţişările, împreună cu săruturile, mângâierile sau explorările senzuale aduc intimitatea fizică. Dar, întotdeauna, intimitatea fizică trebuie să urmeze intimităţii psihice, iar construirea unei intimităţi psihice cere timp şi angajament şi, în final, legământ. Dacă nu ţii cont de asta, o să devii un pipăitor care astăzi sărută un partener şi mâine îl priveşte sărutându-se cu altul. Numai intimitatea psihică aduce cu ea ea toate elementele-cadru pentru o excelentă dezvoltare a intimităţii fizice. Dacă obţinerea adevăratei intimităţi psihice ar fi căutată, probabil că nu s-ar mai discuta de
incompatibilitate sexuală ori de tehnici şi poziţii sexuale.

4. Frumuseţea şi rezistenţa unei relaţii se construiesc prin răbdare şi prin respectarea valorilor. Pune-ţi casa pe stâncă, foloseşte materialele cele mai bune, chiar dacă sunt mai scumpe, şi îţi trebuie timp şi efort pentru a le obţine. Ce preferi? Să te bucuri că ai intrat repede în casă? Sau să construieşti o casă de care să te bucuri ori de câte ori intri? Ştii cum se încheie un astfel de articol… Tu alegi! De data asta, poate te gândeşti bine!Toate elementele-cadru pentru o excelentă dezvoltare a intimităţii fizice. Dacă obţinerea adevăratei intimităţi psihice ar fi căutată, probabil că nu s-ar mai discuta de incompatibilitate sexuală ori de tehnici şi poziţii sexuale.

Norel Iacob
© Revista Respiro

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button