AdolescentiArticole

Cum să comunici cu adolescentul din casa?

Una dintre cele mai des intilnite greseli ale parintilor este sa se lase consumati de un razboi verbal cu copii lor, care nu are alt rezultat decît să lase pe parinte istovit dar fara sa fi obtinut vreun avantaj strategic. Nu te certa cu tinerii adolescenti… Si chiar mai important decit atit nu cicalii la nesfirsit. Adolescentii urasc cicaleala parintilor ; si cind acest lucru se intimpla ei se protejeaza facindu-se surzi. Daca vrei sa inchei orice fel de comunicare cu copiii tai , nu ai de facut altceva decit sa umblii dupa ei prin casa repetind aceleasi mesaje monotone de dezaprobare.

Atunci care este raspunsul potrivit pentru cineva dezordonat, neascultator, impotrivitor si iresponsabil? Pentruca este neintelept (si neproductiv) sa bati un adolescent, parintii pot numai sa manipuleze circumstantele ce le au la indemina atunci cind este nevoie de disciplina. Parintii au cheia automobilului familiei, si numai ei pot sa permita fiului sau fiicei lor sa-l foloseasca (sau sa fie sofati la locurile unde vor sa mearga). Ei pot sa dea sau sa retraga aceste privilegii, incluzind permisiunea de mers la plaja, sau la munte sau la un prieten sau la o sarbatoare de-a lor (party). Parintii controleaza punga familiei si ei decid daca sa imparta resursele sau sa imprumute, sa dea sau sa inchida punga si sa refuze sa o deschida. Ei pot pedepsii pe adolescenti prin a le lua dreptul de a folosi telefonul, televizorul sau computerul pentru o vreme.

Acuma este evident ca acestea nu sint niste practici prea sofisticate si uneori sint chiar nepotrivite pentru situatiile care se creaza. Dupa ce insa am incercat sa apelam la ratiune si discernamint si cooperare si loialitate in familie, tot ce mai ramine sint doar citeva relativ slabe metode de pedepsit. Putem doar sa facem o relatie intre comportamentul copiilor nostrii si consecintele nedorite care vor urma in speranta ca, conectia va fi suficienta sa ii implice si sa colaboreze.

Daca asta suna prea slab, dati-mi voie sa admit ca am facut-o din nevoie: un tinar de 16 ani plin de vointa si minios, fata sau baiat, poate usor sa invinga intro confruntare cu parintii in ziua de astazi in cel mai rau caz. Chiar si legea este in favoarea lor. De exemplu, daca vor, pot sa aiba sex, sa aiba un copil, si in multe state chiar sa avorteze copilul fara ca parintii lor sa stie ceva. Drogurile si alcoholul sint usor de procurat. Foarte putine privilegii ale adultilor li se pot refuza acestor tineri care au o pasiune pentru independenta si dorinta sa lupte pentru ea. In anumite conditii, in unele state, un tinar de 16 ani poate fi total emancipat si eliberat de orice supraveghere a parintilor. Citeodata in cazuri de rebeliune dusa la extrem, reactia parintelui in caz de criza trebuie sa se bazeze pe capacitatea parintelui de a actiona rapid si de a intimida. Nu este totdeauna suficient, dar faci ce poti …

Show More

Silviu Firulete

“Pentru mine, a lucra pentru Dumnezeu și a rӑspândi Cuvântul Lui cel Sfânt este o chemare divinӑ ȋncӑ de când eram copil mic. Știu și ȋmi place sӑ cred cӑ tot ceea ce fac pentru lucrarea Sa este o binecuvântare pentru cei din jurul meu, iar când voi fi chemat acasă ȋn Cerul Sfânt, voi fi rӑsplӑtit pentru tot ceea ce am lucrat și am investit ȋn lucrarea Lui.”

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button